Ђукић Дејановић: Нема основа за формирање комисије

Нема правног основа за формирање независне државне комисије која ће испитати наводне сумње о изборној крађи 6. маја, као што тражи покрет Двери, саопштила председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, која је и вршилац дужности председника Републике, саопштила је да нема правног основа за формирање независне државне комисије, као што тражи покрет Двери нездовољан изборим процесом, као и да она нема овлашћења да оснива било какве независне комисије.

Ђукић Дејановић је, одговарајући на писмо Двери, навела да није основано грађанима Србије приписивати незадовољство изборним процесом које је присутно само код појединих учесника у изборном такмичењу.

"Не може се иза грађана заклањати неко ко због својих парцијалних интереса покушава да изазове дестабилизацију државе и рушење њених тешко стечених позиција у међународним односима", поручила је она, а саопштено је из Скупштине Србије.

Ђукић Дејановић је истакла да нема никаква овлашћења да оснива било какве независне комисије које би се бавиле истраживањем изборних неправилности, напомињући да су постојећи органи који су надлежни за организацију, спровођење и контролу изборног процеса и сами самостални и независни.

Како је подсетила, органи и поступак заштите изборног права утврђени су Законом о избору народних посланика као и другим законима.

"Постоји довољно институционалних механизама заштите изборног права, утврђених правним поретком да би се поред њих, мимо закона, оснивали још и други ад хок органи", напоменула је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, учесници у изборној трци имају бројне и ефикасне правне механизме контроле над спровођењем избора, утврђене Законом о избору народних посланика и зато не постоји ни правни основ, а ни објективна потреба за оснивањем таквих органа.

Што се тиче оцене Двери да постоји ''незадовољство грађана Србије, проузроковано озбиљним сумњама да је извршена изборна крађа од стране актуелног режима на ђурђевданским изборима'', Дејановић је навела да су сви посматрачи избора, и домаћи и међународни, невладине организације, независне институције које се баве контролом изборног процеса оценили да су избори у целини били спроведени на законит начин.

Она је рекла да су посматрачи навели и да су резултати избора тачно и истинито утврђени и у свему одговарају изборној вољи грађана.

Ђукић Дејановић је на крају рекла да ће се суздржати од коментара на тврдњу Двери да је Социјалистичка партија Србије, чији је и она члан, ''неколико пута била учесник и организатор изборних крађа крајем прошлог века'', јер јој се, како је додала, нису обратили као члану те партије него као вршиоцу дужности Председника Србије.

Покрет Двери јуче је позвао председницу парламента да формира независну државну комисју која ће испитати, како сматрају, основане сумње о изборној крађи 6. маја.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије