Читај ми!

РИК ускоро о наводима Тужилаштва

Републичка изборна комисија ће на једној од наредних седница разматрати информацију Тужилаштва о листићима за које напредњаци тврде да су доказ изборне крађе. Највећи број врећа које су недостајале је пронађен, каже секретар РИК Вељко Одаловић и додаје да има општина које још нису послале сав материјал.

Секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић најавио је да ће РИК на једној од наредних седница разматрати информацију Републичког јавног тужилаштва о листићима које је Српска напредна странка показала јавности, а за које тврди да су доказ изборне крађе.

Како је објаснио Одаловић, РИК ће, с обзиром на то да истрага још траје и да није окончан поступак, од Тужилаштва тражити да јој достави комплетну информацију о свим до сада утврђеним чињеницама у вези са тим изборним материјалом.

"Све оно што је важно и релевантно за досадашњи процес, а тиче се Тужилаштва и поступака који се воде, биће нешто о чему ћемо по предлогу председника РИК Предрага Гргића разговарати са представницима Тужилаштва на једној од седница и тражити званичну информацију и видети да ли има било каквих елемената кривичних дела", рекао је Одаловић.

Вељко Одаловић је, на питање да ли се та седница може очекивати пре другог круга председничких избора, рекао да термин седнице не зависи од РИК, већ од тога када ће поступак и све истражне радње бити завршене, односно од тога када ће све утврђено моћи да буде доступно јавности и да се о њему расправља.

Како је Предраг Гргић рекао на самој седници, на њу ће бити позван портпарол Републичког јавног тужилаштва како би члановима РИК-а предочио све информације које то тужилаштво поседује о листићима са бирачког места 57 из Панчева.

"Најважније у целој овој причи је да се цео поступак спроведе до краја, да полиција и Тужилаштво ураде посао до краја, окончају поступак и да се зна ко је одговоран за оно што се, првенствено, десило на бирачком месту 57 у Панчеву, али и да све евентуалне друге теме и питања буду предмет расправе и разјашњења", рекао је Одаловић.

Он је навео да је РИК јуче и данас највећи број проблема, који су се огледали у несложеној грађи, разрешила, да се и даље врши селекција грађе и слагање материјала и да ту нема апсолутно ничега што би на било који начин указало на било какву неправилност и нерегуларност.

"Најважније је да се све то што се код нас налази слаже и поклапа са записницима о раду бирачких одбора и да чак, према информацијама које имам, и оно што је везано за бирачко место 57 у Панчеву, записник и оно што се нашло у врећи која је спомињања, да се поклапа и то су резултати које нико није спорио. Тако да се законитост поступка, процедура и утврђивање резултата не доводе у питање и нема говора о нерегуларности", истакао је секретар РИК.

Одаловић је, на питање шта је са 20 џакова који су недостајали, рекао да је највећи број врећа које су недостајале пронађен, да има још општина које нису послале сав материјал и да им је дат налог да све што се тиче парламентарних и председничких избора доставе РИК-у.

Без промене бирачких одбора

РИК је на данашњој седници одбио предлоге Демократске странке и Српске напредне странке о промени састава бирачких одбора за други круг председничких избора.

Како је објаснио секретар Комисије Вељко Одаловић, та два предлога имају смисла, али РИК мора да се држи закона и својих правила и не може да их мења у ходу.

Одаловић је истакао да ће други круг председничких избора спровести органи који су именовани за први круг, са евентуалним мањим корекцијама ако постоје разлози за поједине промене чланова бирачких одбора.

"Бирачки одбори се формирају најкасније 10 дана пре одржавања избора и њихове промене су могуће, али у оквиру усвојених правила и критеријума. Ови предлози би захтевали ново упутство, нова правила, нове бирачке одборе, нова решења и онда бисмо дошли у ситуацију да можда доведемо у питање и саму законитост таквих решења и то би могло да утиче и на крајњу регуларност", рекао је Одаловић.

Захтев ДС-а је био да председници и заменици председника бирачких одбора буду именовани на предлог те странке и СНС у једнаком броју, као и да председник и заменик председника у истом бирачком одбору не буду именовани од стране исте посланичке групе.

Предлог СНС је био да председника бирачког одбора, његовог заменика, првог члана одбора у сталном саставу и његовог заменика именује РИК на предлог ДС и СНС, да другог члана у сталном одбору и његовог заменика именује РИК на предлог координатора те комисије.

Дијаспора прва гласа

Pепубличка изборна комисија утврдила је и да ће грађани Србије који живе у 22 земље моћи предстојећег викенда да гласају у другом кругу председничких избора, а први на биралишта ће изаћи они који живе у Великој Британији, Канади и САД.

Како је речено на седници РИК, грађани који живе у Великој Британији, Канади и САД гласаће у суботу, 19. маја, од седам до 20 сати, по локалном времену.

Дан касније, од седам до 20 сати по локалном времену, моћи ће да се изјасне и грађани Србије који живе у Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Италији, Јужноафричкој Републици, Кипру, Либији, Луксембругру, Македонији, Румунији, Русији, Немачкој, Словенији, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори, Чешкој и Швајцарској.

На седници су утврђене и накнаде за рад у РИК-у и бирачким одборима, па ће тако преседнику, члановима и секретару РИК, и њиховим заменицима, за спровођење избора за председника Србије бити исплаћена накнада од 45.000 динара месечно, почев од 5. априла, када су расписани избори.

Та накнада ће председнику, секретару и њиховим заменицима бити увећана за 30 одсто.

Начелницима општинских управа ће за спровођење другог круга председничких избора бити исплаћена једнократна накнада од 7.500 динара, док ће општинске изборне комисије добити по 37.000 динара.

Председници и њихови заменици у бирачким одборима ће за рад у недељу добити по 2.500 динара, а чланови бирачких одбора и њихови заменици по 2.000 динара.

Када је у питању иностранство, накнада за председнике и њихове заменике изности по 25 евра, а за чланове и њихове заменике по 20 евра.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару