Читај ми!

Џуџевић: Расписати изборе за БНВ

Победом СДА и коалиције око СДП-а у Новом Пазару стекли су се услови за деблокаду остваривања права Бошњака у Србији, каже председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић. Џуџевић предлаже да после избора нове владе буду расписани избори за нови сазив БНВ-а.

Председник Бошњачког националног већа (БНВ) у техничком мандату Есад Џуџевић изјавио је данас да су се победом СДА и коалиције окупљене око Санџачке демократске партије у Новом Пазару стекли услови за деблокаду остваривања права Бошњака у Србији.

Џуџевић је на конференцији за новинаре оценио да то показује да је створен друштвени и политички амбијент у држави да Бошњаци могу у потпуности да остварују своја колективна идентитетска права која су гарантована уставом и законом.

"То је добра вест не само за бошњачку националну мањину, већ и за читаву државу, јер је остваривање права Бошњака од највишег државног интереса Србије, која је кандидат за чланство у ЕУ", поручио је Џуџевић.

Есад Џуџевић је предложио да одмах по конституисању новог републичког парламента и избора владе буду расписани избори за нови сазив БНВ-а, што ће, како је рекао, водити постизању унутарбошњачког консензуса и ојачати легитимитет тог тела и његов капацитет за остваривање партнерске улоге између мањинске заједнице и ресорних министарстава.

Председник БНВ-а је навео да је време "левих и десних" екстремизама прошло, а да изборна победа коалиције ДС, СДА и Санџачке демократске партије у Новом Пазару показује да ни код грађана Санџака више не пролазе екстремистичке идеје.

Есад Џуџевић такође сматра да непрелазак цензуса СРС-а представља охрабрење за бошњачку националну заједницу. Он је оценио и да је "феномен Зукорлић" властима служио као алиби за непоштовање мањинских права бошњака у Санџаку.

Џуџевић је најавио да ће се наставни програми и планови које је тај савет припремио од нове школске године примењивати у предшколским установама, основним и средњим школама у оним општинама у којима је босански језик у службеној употреби.

Он је навео да је реч о општинама Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Пријепоље, а истакао је да босански језик у службену употребу треба да буде уведен и у општини Прибој, али да локална власт већ шест година одбија да то учини. Додао је да то по закону мора да буде учињено уколико национална мањина чини најмање 15 одсто становништва, а да Бошњака у Прибоју живи око 17 одсто...

Програми и планови су, како је рекао, добили зелено светло националног просветног савета после данашњег састанка представника Већа са представницима Завода за унапређење образовања и васпитања Министарства просвете.

Џуџевић је истакао да су ти планови и програми три и по године били у фиоци, иако су припремљени у складу са законом о националним саветима националних мањина.

Он је истакао да ће се деблокадом остваривања права на образовање деблокирати читав процес остваривања колективних идентитетских права.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару