Читај ми!

Тужилаштво: Није било изборне крађе

Републичко јавно тужилаштво саопштило да није било фалсификовања резултата избора, а да је џак са изборним материјалом, који је показивао СНС, украден после регуларно спроведене процедуре. Ивица Дачић раније изјавио да је полиција резултате истраге доставила Тужилаштву.

13.26 - Тужилаштво: Није било фалсификовања резултата. Џак са изборним материјалом украден после регуларно спроведене процедуре.

Републичко јавно тужилаштво саопштило је да није било фалсификовања изборних резултата на бирачком месту у Панчеву, као и да је џак, који су функционерти СНС-а показали као наводни доказ изборне крађе, изнет пошто су сви гласови евидентирани, а записник упућен РИК-у без икаквих измена.

"Нико није прекрајао изборну вољу грађана, него су листићи украдени пошто су сви чланови бирачког одбора, укључујући и оне из СНС, потписали записник без примедби после бројања гласова", рекао је портпарол републичког тужилаштва Томо Зорић на конференцији за новинаре у тужилаштву у Београду.

Зорић је навео да то указује да је дошло до одузимања гласачких листића после извршеног гласачког процеса.

Утврђено је да је реч о записнику са бирачког места број 57, у Панчеву (Oсновна школа Свети Сава - прим. ред), рекао је Зорић и додао да су представници СНС-а предали полицији 2.109 гласачких листића, чија је аутентичност потврђена вештачењем.

"Полиција ради на утврђивању идентитета особа које су узеле листиће или омогућиле њихово узимање. Национални криминалистички центар урадио је вештачење и утврђено је да су обрасци 2.109 листића аутентични, што значи да су то листићи које је обезбедио РИК", истакао је Зорић.

"Оперативним радом дошло се до податка из које су јединице листићи и утврђено је да у материјалу који је предат из Панчева недостају листићи са места 57... Од укупно 16.782 вреће у РИК још није пристигло двадесетак, међу којима је и ова из Панчева", закључио је Зорић.

Портпарол тужилаштва је објаснио да је реч о кривичном делу одузимања докумената о гласању, а виша тужитељка у Панчеву Гордана Чолић додала је да је за то дело запрећена казна до три године затвора.

Како РТС сазнаје од извора блиских истрази, листићи су са бирачког места број 57 у Основној школи Свети Сава пребачени до општине у којој је било седиште градске изборне комисије.

Виши јавни тужилац у Панчеву Гордана Чолић каже да постоје одређени подаци везано за то како су гласачки листићи могли да буду украдени, али није могла да говори о детаљима.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је председница бирачког одбора на том бирачком месту из Српске радикалне странке, да ју је представник СНС-а возио да однесе листиће.

Портпарол Тужилаштва Томо Зорић каже да "тужилаштво и полиција брзо раде" и да ће јавности саопштити резултате поступка, додавши да ће сви одговорни за крађу листића бити процесуирани.

Зорић је рекао да је потребно разликовати две правне ситуације - изборну крађу, односно прекрајање изборног резултата од одузимања архивске грађе, односно гласачких листића који су пребројани, што су и представници свих странака записнички констатовали.

Истрага полиције у току

Министар полиције Ивица Дачић наводи да је у току истрага у току и да је саслушано више десетина људи "који су учествовали у изборном ланцу". Полиција ће, како је навео, сазнања до којих дође проследити Тужилаштву, које ће рећи да ли постоје елементи прекршаја или кривичног дела.

Министар полиције подсетио је да је МУП добио налог за прикупљање обавештења од грађана и да ће тај посао завршити и све добијене информације проследити тужилаштву.

"Имајући у виду да су, како су рекли у Српској напредној странци, у томе учествовале бројне странке, представници свих странака су саслушани, с обзиром на то да су имали своје представнике на бирачким местима", рекао је Дачић.

"Где год буде било примедби и потребе да се полиција укључи, пратићемо то најозбиљније и наши службеници ће обављати свој посао", рекао је Дачић.

Министар Дачић је нагласио да није било привилегованих нити заштићених, односно да сви који су учествовали у том процесу морају да дају изјаве како би се тачно утврдило да ли је и где било неке грешке.

Дачић је, подсетивши да су социјалисти пре 2000. године били оптуживани за изборне крађе, рекао: "Сигурно је да никоме од нас не пада на памет да учествује у било чему оваквом".

"Важно је да избори буди регуларни, да изборни резултати буду прихваћени, јер је то основа стабилности друштва због чега поздрављам одлуку Томислава Николића да настави изборни процес", нагласио је Дачић.

Према његовим речима, важно је да се политички проблеми решавају на политички начин, односно политичким средствима, а све остало је ствар политичке борбе.

Дачић је посебно нагласио да се као лидер једне од странака не меша у истрагу, те да је полицији дао одрешене руке да, у складу са законом, прикупи сва обавештења и да их достави Тужилаштву.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару