Читај ми!

Напредак Србије важан за Европу

Премијер Новрвешке Јенс Столтенберг, који се у Београду састао за кандидатом за председника Србије Борисом Тадићем, честитао је Тадићу на достигнућима које је Србија постигла последњих година и истакао да је тај напредак важан за цео регион и Европу.

Србија је данас модернија и стабилнија земља, која је пуно напредовала на европском путу, рекао је премијер Краљевине Норвешке Јенс Столтенберг, који се састао са председничким кандидатом и лидером ДС-а Борисом Тадићем. 

Столтенберг је честитао Тадићу на достигнућима које је Србија постигла последњих година и истакао да је тај напредак важан за цео регион и Европу.

"Србија је кључна земља у региону и стабилност Србије представља велики допринос стабилности региона, а самим тим и ЕУ", поручио је норвешки премијер.

Столтенберг је честитао Србији на добијању статуса кандидата и нагласио да се Србија убрзано помера на путу интеграција и продубљивања сарадње са комшијама у ЕУ и Норвешкој.

"Иако Норвешка није чланица ЕУ, ми смо у потпуности интегрисани у европско тржиште, а Србија интегрисана у ЕУ биће такође интегрисана и у норвешку економију", рекао је Стролтенберг који је истакао да су економске везе две земље на високом нивоу.

Према његовим речима, иако су све земље ЕУ погођене кризом, Србија је успела да привуче бројне инвестиције, а једна од највећих страних инвестиција у Србији је норвешка компанија "Теленор"

"Ценим што је 'Теленору' омогућено да развија пословање у Србији. То је важно за Србију, 'Теленор', али и билатералне односе наше две земље. Желим да видим више страних инвестиција у Србији и воше норвешких инвестиција у Србији", рекао је Столтенберг.

Истакавши да је Тадић његов добар пријатељ, Столтенберг је рекао да њих двојица, као и Србија и Норвешка, блиско сарађују на међународној сцени и у Уједињеним нацијама, где деле заједничке ставове према важним темама попут мира, стабилности, климатских промена.

"Такође, ми заједно учествујемо и у војним мисијама у иностранству и то је још један велики напредак у сарадњи Србије и Норвешке", рекао је Столтенберг.

Тадић је рекао да је са премијером Норвешке разговарао о односима две земље, економској ситуацији, изазовима са којима се суочавају земље у периоду кризе, као и политичким проблемима које треба решавати у региону југоисточне Европе.

После разговора са Столтенбергом, Тадић је навео да одмах по завршетку кампање и избора очекује да Србија настави напоре за добијање датума за почетак преговора о чланству у ЕУ, што је, према његовим речима, веома важно не само због успеха у политици, већ и инвестиција, отварања нових радних места и боље социјалне политике.

Председнички кандидат је навео да су и Србија и Норвешка погођене кризом, и да се од те земље може научити како се решавају проблеми.

"Сагласили смо се о томе да утемељена и праведна социјална политика подразумева, не само одбрамбене механизме, редуковање буџетског дефицита и штедњу, већ и офанзивне мере које имају за последицу отварање радних места јер је то једини начин борбе против сиромаштва", рекао је Тадић.

Тадић је нагласио да Норвешка и Србија деле заједничке вредности, да се две земље заједнички боре против тероризма и за безбедност у свету кроз мултилатералну и глобалну сарадњу.

"Србија се годинама ефикасно бори против тероризма, организованог криминала и екстремизма и због тога сам веома поносан. Велика достигнућа постигнута су последњих година", рекао је Тадић.

Тадић на Пољопривредном сајму

Тадић је данас обишао и Пољопривредни сајам у Новом Саду. Том приликом је оценио да за пољопривредне производе из Србије има места свуда у свету.

Он је подсетио да је добра околност што смо подигли квоте за извоз меса у ЕУ, али и изразио жаљење што то још нисмо довољно искористили.

"Отворили смо нова тржишта, као сто је Русија, завршавамо разговоре са Турском о извозу говеђег меса, разговарамо са нашим афричким партнерима из Покрета несврстаних", рекао је Тадић.

У изјави новинарима након што је обишао штандове с министром заштите животне средине и пољопривреде Аустрије Николаусом Берлаковићем, Тадић је рекао и да је потребно технолошки унапређивати производњу, подизати њен квалитет и чинити много у производњи органске хране, јер је она најскупља и има прођу на међународном тржишту.

Тадић је захвалио Аустрији као земљи партнеру овогодишњег сајма, додавши да је ово била добра околност за разговаре о проширењу сарадње у области пољопривреде.

Председнички кандидат ДС-а је обишао и градилиште железничко-друмског моста преко Дунава у Новом Саду и рекао да је наша обавеза да довршавамо мостове због грађана Србије, али и због наших великих европских пријатеља, јер ти мостови повезују делове Европе.

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару