Читај ми!

Тадић: Оптужбе без доказа

Било би веома опасно ако би се приче о нерегуларности избора користиле да се дестабилизује држава, изјавио Борис Тадић у Крагујевцу. Развој Србије не може да се замисли без развоја металског комплекса, истакао Тадић. Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић најавио подршку Тадићу у другом кругу председничких избора.

Председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић поручио је, у Крагујевцу, да би било веома опасно и неодговорно ако би се приче о нерегуларности на недавно одржаним изборима користиле да се дестабилизује држава.

Тадић је изјавио да је императив да након другог круга председничких избора ситуација буде чиста и да грађани знају да су они који су изабрани заправо изабрани на потпуно неупитан начин.

"То што се десило у Зајечару јесте локалног карактера и нека се испита и истражи и нека надлежне институције кажу грађанима шта се десило", навео је Тадић.

"Нико нема право да оптужује било кога пре него што надлежне институције испитају тај један проблем у једном граду", објаснио је Тадић, додајући да се причом о нерегуларности не сме дестабилизовати земља.

Према његовим речима, надлежне институције испитују сваку нерегуларност, али су и ОЕБС и Републичка изборна комисија и невладине организације, које надгледају ток избора, већ констатовали мање неправилности које се могу исправити уобичајеним правним средствима.

"На предстојећим изборима се одлучује да ли настављамо путем довођења инвестиција и успостављања мировне политике, или ћемо све то ставити на коцку", навео је Тадић.

За Србију је, како је поручио, необично важно да се њом управља конзистентно, односно да председник, влада и локалне самоуправе раде кооридинисано са заједничком свешћу куда држава иде и шта су јој циљеви.

Подршка металском комплексу

Развој Србије, у наредних 10 година, не може  да замисли без развоја металског комплекса, поручио је Тадић приликом посете крагујевачкој фабрици "Застава Инпро", и додао да ће се томе посветити изузетна пажња.

Тадић је рекао да су због кризе у свету многи делови металског комплекса под великим притиском, али је додао да ће држава развоју тог комплекса посветити изузетну пажњу.

"Не могу да замислим, у наредних 10 година, развој Србије без развоја металског комплекса. Србија је произвођачка нација и ми металском комплексу посвећујемо изузетну пажњу", истакао је Тадић.

Он је подсетио да се многе челичане у Европи затварају, а да је у тој ситуацији држава Србија стала иза смедеревске железаре, и навео да је процес преговарања са стратешким партнером у току.

"У преговорима смо са великом челичаном, која се не бави производњом челика како је то у Смедерову, и зато има боље услове пословања. То је челичана 'Данијели'. Верујем да постоје могућности да од јуна дођемо до највишег нивоа споразума са том челичаном, што би значило нове велике инвестиције у Србији и додатни развој металског комплекса", објаснио је он.

Тадић је подвукао да је, због тога, стратегија развоја српске индустрије уско повезана са развојем металског комплекса, а да у свему томе држава, како је навео, не напушта те капацитете и потенцијале и стоји иза својих радника.

Лидер ДС-а је рекао да редовно прати економске извештаје, пре свега са европског континента, који га охрабрују јер значе не само политику штедње у великим европским земљама, већ и политику развоја и инвестиција која обезбеђује радна места.

"То је одлична вест за нас", истако је Тадић, наводећи да ће европска тржишта, одмах по опоравку, апсорбовати наше производе и тако ћемо сачувати радна места у Србији, а посебно у металском комплексу.

Обилазећи постројења у "Застави", Тадић је рекао да је задовољан што види да је учињен велики посао да се очува производња и унапреди продуктивност, да су набављене нове машине и процес производње роботизован, при чему су постигнуте и максималне уштеде.

Председничког кандидата ДС-а у Крагујевцу је дочекао градоначелник тог града Верољуб Стевановић, са којим је Тадић, како је рекао, исковао пријатељство у тешким временима, што сведочи да у будућности заједнички могу да проналазе решења за проблеме са којима се држава суочава.

Стевановић је изјавио да Тадића подржава као човека са којим дуго сарађује, због чињенице да је УРС био део досадашње владајуће коалиције, али и зато што је то, како је објаснио, елементарни ред након година заједничког рада.

Тадић је рекао да му је драго што види како се тај град Крагујевац развија. Стевановић је рекао да такав успех не би био могућ без подршке државе. Обојица су изразили наду да ће се динамичан развој Крагујевца наставити.

Након Крагујевца, Тадић je посетиo Краљево, где је позвао грађане да 20. маја подигну ниво демократије у Србији и да имају свест да су председнички избори важни за сигурност и будућност сваког од њих и да би негласање било чин неодговорности.

Грађанима Краљева Тадић је обећао да ће пронаћи стратешког партнера за "Магнохром", јер, како је истакао, циљ његове политике је "да свим породицама напуни цегер".

Тадић: За помирење у региону  

Са конвенције у Новом Пазару Тадић је поручио да ће се и у будућности залагати за мир и стабилност Србије, али и помирење и стабилност читавог региона.

"Било је много зала у нашим животима, помућених односа, да су се побратими посвађали, комшије завадиле, да су уништавани људски животи без икаквог разлога. То више никада не сме да се понови, рекао је Тадић на предизборној конвенцији у Новом Пазару.

Он је подсетио да је као дечак имао пријатеља Сеада у Сарајеву, који је сада велики хирург у Лондону, на шта је поносан и да је он део његовог детињства и његовог српског идентитета, као што је он део његовог бошњачког. "Желимо да градимо регион у којем сваки грађанин има бољу будућност, подвукао је Тадић.

"Имам намеру да наставим даље, да победимо на овим изборима. Треба ми ваша подршка и за помирење, политику мира. Добро знате колико је важно борити се за мир. Треба ми подршка за инвестиције, изградњу путева, енергетских потенцијала, рекао је Тадић.

Борис Тадић је додао да је у прошлости било и тешких одлука, и тренутака када је тешко бити сам, и да су са њим били Расим Љајић и Сулејман Угљанин.

Лидер Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић рекао је да би победа проевропских снага у Санџаку била потпуна потребно је да Тадић победи 20. маја.

"Није свеједно ко ће бити председник Србије. Никада лакшег избора није било. Санџаклије су гласале за разне политичке опције, али када су гласале за председника увек су били на правој страни, и то ћемо и сада", поручио је Љајић, грађанима Новог Пазара.

Лидер Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин рекао је да је циљ Санџака јединство, и подсетио да су грађани тог дела Србије од 1993. без икаквог условљавања подржали Тадића.

"Имали смо најбољу владу са много странака, али толико различитих странака могао је да одржи на окупу цели мандат само Борис Тадић, и нико други у Србији", поручио је Угљанин.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак је рекао да је Тадић био добар председник и да је успео Србију да извуче из раља национализма.

Потпредседник ДС Драган Шутановац рекао је да је Тадић бољи кандидат и бољи председник него што је његов противкандидат.

"Противник не може да прихвати пораз, и данас иде по Србији и каже да је покраден, као Калимеро. Сваки пут је покраден, а шест пута је изгубио. Решење је пензија, време је за пензију. Да би Србија напредовала неки људи морају да оду у пензију, а да ли су заслужили историја ће показати. Ово што он ради ових дана води у велике сукобе, а ми желимо мир и стабилност", додао је Шутановац.

Борис Тадић, Сулејман Угљанин, Расим Љајић и Ненад Чанак присуствовали су у Новом Пазару свечаности поводом Дана бошњачке националне заставе.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару