СВМ: Проблематичан изборни процес

Цео бирачки процес је био проблематичан, од отварања бирачких места, преко пребројавања гласова, до потписивања записника и таква изборна атмосфера није забележена од 2000. године, каже председник суботичког одбора СВМ-а Јене Маглаи.

Председник суботичког одбора Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Јене Маглаи поновио је оптужбе да су у Градској изборној комисији уочене неправилности, а да је на бирачким местима у Суботици 6. маја на изборима владао хаос.

Маглаи је рекао да је СВМ имао увид у бирачки материјал на до сада осам прегледаних места, и да је на свим тим местима било неправилности.

Према његовим речима, цео бирачки процес је био проблематичан, од отварања, преко пребројавања гласова до потписивања записника и  таква изборна атмосфера није забележена од октобра 2000. године.

"Потпуно је несхватљиво да је изборна комисија брже него икада раније, већ у понедељак донела одлуку о коначним резултатима локалних избора. Изражавамо сумњу и у начин на који је урађена расподела мандата, не знамо да ли је примењена права једначина", рекао је Маглаи.

Функционер СВМ је рекао и да је Градска изборна комисија предуго одлучивала о њиховом захтеву да прегледају бирачки материјал, да је прво одобрила присуство само једног представника СВМ на два сата, а да је потом проширена одлука на представнике других странака на шест сати.

Он је истакао и да би Градска изборна комисија морала омогућити увид у комплетан изборни материјал свим странкама које то захтевају. "Сада нам је одобрен увид у бирачки списак до вечерас у поноћ, а у прегледу материјала у ГИК учествују и УРС, напредњаци и ДС", додао је.

На питање зашто већ у изборној ноћи нису поднети приговори на изборни процес, Маглаи је одговорио да се ни њихови посматрачи нису показали и да су били збуњени хаосом који је владао у бирачким одборима.

"Наша нешто каснија реакција је последица спорог пристизања података", објаснио је Маглаи. Председник Градског одбора СВМ је рекао и да тој странци до данас није достављена писмена одлука ГИК којом се одобрава преглед изборног материјала, те да све то што се дешава оставља простора за сумњу у изборни процес.

СВМ је најавио да ће користити све правне лекове које им пружа законски оквир, али да ће коначна одлука о томе бити донета после увида у изборни материјал. Иштван Пастор, лидер СВМ у среду је изјавио да је било бројних неправилности на изборима и да је њему, као председничком кандидату, нестало око 30.000 гласова.

субота, 20. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару