Поправни на локалу 13. маја

За локалне изборе, који се понављају у неколико изборних јединица, у поноћ је почела изборна тишина, која ће трајати до затварања биралишта у недељу 13. маја.

Због изборних неправилности,  избори за скупштину Ниша понављају на 17, а за општинске одборнике на 7 бирачких места, у Смедереву на једанаест, а у општини Крупањ, на три бирачка места. Биралишта у свим местима  у којима се гласање понавља биће отворени у недељу, од 7 до 20 часова.

Ниш - За градски парламент поново ће се гласати на 17 бирачких места у Нишу, биће поновљени и избори у још три нишке општине - на седам бирачких места.

Пожаревац - Руководство Српске напредне странке у Шапцу тврди да су ускраћени за једно одборничко место, а приговор Изборној комисији нису могли да поднесу у законском року, јер нису имали увид у резултате и записнике, све док јуче нису објављени у локалном листу. Из СНС-а најављују да ће законско право потражити на суду и наводе да је реч о разлици од 10.310 гласова који би донели једно одборничко место и Демократској странци.

Чачак - Градска изборна комисија у Чачку одбила је приговор Демократске партије Македонаца о наводним неправилностима на неким бирачким местима, па су проглашени коначни резултати локалних избора. Скупштина Града Чачка има 75 одборника, а разговори о већинској коалицији почеће после другог круга председничких избора.

Ваљево - На првој конференцији за новинаре после избора, Демократска странка у Ваљеву, изнела је очекивање да ће са девет освојених мандата поново формирати градску власт са коалицијом окупљеном око СПС-а која има 11 одборничких места. Због  резултата који је, како кажу, слабији од очекиваног, они рачунају да ће прерасподела функција сада бити у корист социјалиста, али да ће о свему са њима разговарати после другог круга председницких избора.

Смедерево - Избори за градску скупштину понављају се на једанаест бирачких места.

Крупањ - Општинска изборна комисија утврдила је неправилности на три бирачка места: нису заокруживани на бирачком списку, није попуњен записник, а контролни листић је убацио бирач који није имао право да гласа на том месту. На три изборна места на којима ће се гласати 13. маја, уписана су 1.942 бирача.

Иначе, за избор 35 одборника у Скупштини општине, надметало се 13 политичких групација, три више него на претходним локалним изборима 2008. године. Највише места, према подацима ОИК-а, освојио је СПС, следе  ДС, СНС и ДСС, УРС и СРС.

Владимирци - Одлуком Изборне комисије у Владимирцима, локални избори у тој општини биће поновљени на три бирачка места: у селима Власаници, Јаловику 4 и Крнићу.

Право гласа на тим местима има 1.540 грађана. Избори се понављају због вишка листића у кутијама и недостатка контролног листића, а како РТС сазнаје, понављање гласања неће утицати на формирање власти у Владимирцима.

Шабац - Руководство СНС-а у Шапцу тврди да су ускраћени за једно одборничко место, а приговор Изборној комисији нису могли да поднесу у законском року, јер нису имали увид у резултате и записнике, све док јуче нису објављени у локалном листу. Из СНС-а најављују да ће законско право потражити на суду и наводе да је реч о разлици од 10.310 гласова који би донели једно одборничко место и Демократској странци.

Врање - Градска изборна комисија у Врању је, на основу приговора подносиоца изборне листа Ивица Дачић - СПС, ЈС, ПУПС, СДПС, утврдила да је у прерасподели мандата дошло до софтверске грешке, и на основу тога једногласно донела одлуку да ова изборна листа уместо 20, у будућем сазиву Скупштине града Врања има 21 мандат. Изборна листа ДСС - Војислав Коштуница, уместо 6, имаће 5 мандата.

У току дана, Градској изборној комисији подносиоци изборних листа НС - Велимир Илић и СРС - др Александар Мартиновић поднели су захтеве за увид у изборни материјал. У складу са законом, ГИК је у одређено време представницима ових странака омогућила да изврше преглед изборног материјала. Подносиоци поменутих листа то су могли да учине до 24 сата, вечерас, када истиче законски рок. О евентуалним примедбама НС и СРС, изјасниће се чланови ГИК-а.

ГИК у овом тренутку не може да коментарише понашање и изјаве појединих челника странака о инцидентима, као ни ангажованим лицима, јер нема све релеватне чињенице, стоји у саопштењу Градске изборне комисије у Врању.

Крушевац - Демократска странка у Крушевцу која је имала највише одборника у претходном сазиву Градске скупштине незадовољна је резултатима које је постигла на локалним изборима. Миодраг Ђидић, носилац листе ДС-а у Крушевцу, рекао је да ће се анализом бавити после 20. маја. О евентуални коалицијама разговараћемо после другог круга председничких избора. Ми више нисмо странка која треба да иницира разговоре. Ми смо четврта странка после ових избора и чекамо потезе странака које су испред нас.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару