Читај ми!

Коштуница: Потребна независна комисија

Због оптужби о нерегуларности изборног процеса, неопходно је да независна комисија поново преброји гласове са избора 6. маја, сматра лидер ДСС-а Војислав Коштуница.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да је, због оптужби о нерегуларности изборног процеса, неопходно оформити независну комисију, која би поново пребројала гласове са избора 6. маја.

 

"Неопходно је да власт неодложно приступи провери свих сумњи да је дошло до крађе на изборима. Нисам веровао да је могуће да ће се и после 5. октобра поново џакови пуни изборних листића наћи на улици, као што је то било за време Милошевића и СПС-а", рекао је Коштуница.

Према његовим речима, нема сада прече обавезе него да се они који су најодговорнији и целокупна власт заузму да се одмах утврди колико изборних листића недостаје из РИК-а и ко је одговоран за ову крађу гласова.

"Због тога би било неопходно да независна комисија чији кредибилитет нико не доводи у питање приступи поновном бројању свих гласова и тако једном заувек или одбаци сумњу да је било крађе избора или тачно утврди о каквој је крађи реч и ко је за њу одговоран", навео је председник ДСС-а.

Како истиче Коштуница, у најбољем интересу Србије је да се поновним пребројавањем гласова утврди пуна истина и недвосмислено расветли да ли су избори регуларни.

"Најгоре што може Србији да се деси јесте да на изборе падне сенка сумње да су гласови покрадени. Као политичар који је два пута добровољно силазио са власти и тиме показао да је за власт увек потребна јасна подршка народа, позивам да се мирно и трезвено сви заложе за регулураност избора и поново пребројавање гласова", закључио је Коштуница.

ДСС тражи понављање избора у Сурчину 

Демократска странка Србије захтева понављање локалних избора у Градској општини Сурчин. Након дводневног увида у изборни материјал ДСС је уложио приговор Општинској изборној комисији Градске оппштине Сурчин, због бројних неправилности у поступку утврђивања резултата гласања за избор одборника ГО Сурчин, истиче се у саопштењу.

Члан Општинске изборне комисије Сурчин Драгана Јанковић Пауновић рекла је за Танјуг да су приговори ДСС-а неосновани и да нису стигли на време.

Како је истакла, избори на тој општини неће бити поновљени и додала да су усвојени резултати недавно одржаних избора.

Као озбиљну неправилност ДСС наводи разлике у Записницима у раду бирачких одбора и онога што је утврђено у Општинској изборној комисији.

ДСС тврди да је на већини бирачких места број гласачких листића (збир неважећих и важећих листића) био већи од броја бирача који су гласали (заокружени редни бројеви у изводу из бирачког списка и посебном изводу из бирачког списка), као и да су записници преправљани без парафа овлашћених лица.

Очекујемо да ће приговор, због бројних неправилности бити прихваћен и да ће се избори за одборнике ГО Сурчин поновити на свим оним бирачким местима где су утврђене неправилности, закључује се у саопштењу ДСС-а.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару