Одборници чекају договор посланика?

Групе грађана улазе у већину локалних скупштина у Србији. Договори о коалицијама у општинама у којима нема понављања избора, или то неће битно утицати на распоред снага у локалном парламенту, увелико су почели, док се у неким градовима још чека договор странака на републичком нивоу.

Ниш - Поновљени избори за Градски парламент на 17 бирачких места у Нишу, биће одржани у недељу 13. маја, одлучила је Градска изборна комисија. Тада ће бити поновљени и избори и у три нишке општине, на седам бирачких места где је било неправилности.

Градска изборна комисија је одлуку о понављању избора у недељу, донела на основу закона о локалним изборима. Тим законом је предвиђено да поновљени избори на локалу, морају да се одрже најкасније седам дана после поништавања. Због тога поновљени локални избори нису могли да се одрже заједно са другим кругом председничких избора. Право гласа у недељу има 31.075 бирача, односно више од 13 одсто бирачког тела у Нишу.

У покрету "Двери" који у граду није прешао цензус, јер имају 4,54 одсто гласова, кажу да би имали бољи резултат да није било неправилности.

Представници ЛДП-а су, на основу приговора, два сата прегледали материјал за општинске изборе у општини Црвени Крст, где су били и представници ОЕБС-а. У ЛДП-у кажу да је 80 одсто записника преправљано и да је на десетак записника очигледно да се једна особа потписивала уместо осталих чланова комисије.

На основу резултата гласања на 156 бирачких места, где није било нерегуларности, у Скупштини града напредњаци би имали 17 одборника, ДС 15, УРС 11, СПС 10, а ДСС и ЛДП по четири.

Зрењанин - У Зрењанину се и даље прерачунавају одборничка места у локалном парламенту. Градска изборна комисија разматрала  је примедбу СНС-а у вези са збрајањем мандата  и затражила од РИК-а додатно објашњење. Док оно не стигне, рачунаће се да напредњаци и даље имају 24 мандата, а не 25 како они тврде. Демократска заједница војвођанских Мађара имаће 3 одборничка места, ДС 15, Лига социјалдемократа 13, листа СПС-ПУПС-ЈС осам и СРС - четири мандата.

Врање - У Врању је одржана прва конференција за новинаре СПС-а, који је освојио 20 од укупно 106 одборничких места у градском парламенту.

Пирот - Иако се локални избори у Пироту понављају на два бирачка места, сигурно је да ће већину у скупштини имати локалне партије и групе грађана.

Поред Коалиције за Пирот, која је добила највише гласова, Пиротска нова снага, Покрет за Пирот и Пиротски напредњаци, освојили су већину мандата.

Ваљево - У Ваљеву коалиције окупљене око СПС-а и СНС-а, које су освојиле највише мандата, не изјашњавају се о могућем саставу парламента, јер чекају договор на републичком нивоу. Осам од 51 одборничког места освојила је Група грађана "Победа за Ваљево".

Вршац - У Вршцу су највише мандата освојили Покрет "Вршачка регија европска регија" -  15 и СПС девет. Сада је већ извесно да ће у Вршцу Покрет Вршачка регија - европска регија и Демократска странка образовати владајућу коалицију, јер је то, како кажу, још пре избора потврђено потписаним уговором.

Од укупно 45 одборничких места у локалној скупштини, ова два коалициона партнера имају потребну већину од 23 одборника, што је довољно да сами остану на власти, међутим, они, како кажу, имају у плану да јачају и формирају демократски блок, па су разговори о формирању будућег скупштинског сазива понуђени странкама које су прошле цензус.

За разлику од претходних избора, када је у локалној скупштини било само четири странке, овога пута цензус је прешло шест странака.

Група грађана "За бољи Вршац" освојила је три мандата у будућем скупштинском сазиву. Ова група грађана најпрепознатљивија је по томе што су се формирали непосредно пре расписивања избора и што инсистирају на развоју локане привреде и запошљавању.

У локлани парламент враћају се и социјалисти, који ће у овом сазиву имати девет одборника, двоструко више него у претходном.

Ужице - Листа "Двери за Ужице" уложила је приговор Градској изборној комисији Ужица на одлуку да остају без три одборничка места у Скупштини града због техничке грешке у обрачунавању цензуса. Из "Двери" најављују да ће своја права тражити на суду. Изборна комисија данас им је на увид дала листиће са локалних избора.

Зрењанин - У Зрењанину се и даље пребројавају гласови, пре свега, одборничка места у локалном парламенту. СНС ће, уместо 24, имати 25 мандата. Градска изборна комисија утврдила је грешку у рачунању мандата и прихватила примеду зрењанинских напредњака, што се образлаже грешком у софтеру.

Са овом променом Демократска заједница војвођанских Мађара у осам, уместо три, имаће два одборничка места. ДС-у је припало 15, Лиги социјалдемократа 13, СПС - ПУПС - ЈС 8 и СРС 4 мандата.

Панчево - Према коначним резултатима Градске изборне комисије у Панчеву је гласало 53 одсто грађана с правом гласа. Највише гласова добила је Демократска странка 19 и СНС 18. Радикали нису прешли цензус, а Социјалистичка партија Србије (са 12 мандата) и Лига социјалдемократа Војводине (5 мандата) враћају се у скупштинске клупе. ДСС ће у градској скупштини имати 6 одборника, а УРС и ЛДП по пет представника.

Зајечар - Синоћ је Градска изборна комисија у Зајечару као неосноване одбила, приговоре три партије на прошлонедељни ток избора на подручју Градске управе. Приговоре су поднели Покрет радника и сељака и Влашка демократска странка Србије - Саша Мирковић, СНС и НС и ЛДП "Преокрет".

Горњи Милановац - На власти у општини биће коалиција четири партије, а питање је дана када ће се конституисати нова скупштина, рекао је председник Општинског одбора СПС у Горњем Милановцу Јовица Царевић. Он је рекао да ће од 49 одборника локалне скупштине, 35 бити у власти. Највише их је из СПС-а  - 20, Демократска странка имаће шест, УРС пет, а Нова Србија четири одборничка места.

Друге партије, међутим, одбацују ову изјаву као нетачну и тврде да ништа није договорено. Како је агенцији Бета изјавио председник Општинског одбора ДС, Милета Вуловић, ова странка, која је до сада делила власт са СПС-ом, заинтересована је за учешће у власти, али још ништа није договорено. И потпредседник Нове Србије Десимир Јовановић тврди да још нису обављени разговори о новој општинској власти.

Ако ове четири станке направе коалицију, у опозицији у Горњем Милановцу остаће Српска напредна странка и Демократска странка Србије.

Бојник - Највећа излазност на протеклим изборима у Јаблнаичком округу забележена је у општини Бојник. Иако је Демократска странка освојила највећи број одборничких мандата још се не зна ко ће формирати власт у Бојнику, јер ће избори због неправилности бити поновљени на најмање два бирачка места.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару