Читај ми!

ПИК: Највише гласова ДС-у

Коалиција коју предводи ДС "Избор за бољу Војводину-др Бојан Пајтић" освојила је по пропорционалном изборном систему 16 посланичких мандата а њених 50 кандидата ушло је у други изборни круг по већинском моделу, саопштила Покрајинска изборна комисија.

Покрајинска изборна комисија саопштила је коначне резултате избора за Скупштину Војводине по пропорционалном систему, а највише посланичких места освојила је коалиција окупљена око Демократске странке која ће имати 16 мандата, а њених 50 кандидата ушло је у други изборни круг по већинском моделу, што је најбољи резултат избора за Скупштину Војводине.

Према коначним резултатима покрајинских избора по пропорционалном систему, та коалиција је освојила укупно 20,98 одсто гласова, док је за другопласирану коалицију "Покренимо Војводину-Томислав Николић" гласало 18,32 одсто бирача што листи коју предводи СНС обезбеђује 14 мандата у покрајинском парламенту, саопштио је члан ПИК-а Марјан Петровић на конференцији за новинаре.

Од укупно 60 посланичких места, колико се попуњава по пропорционалном систему, коалицији Ивица Дачић-СПС-ПУПС-ЈС-СДПС припало је девет, на основу 11,26 процената гласова док је листа Лига социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак освојила 11,01 одсто гласова и имаће по том моделу осам посланика.

У Скупштину Војводине, у наредном четворогодишњем периоду, поново ће ући и радикали јер је листа Српска радикална странка-др Војислав Шешељ освојила 6,30 одсто гласова и пет мандата.

По четири посланичка мандата припало је листама Савез војвођанских Мађара-Иштван Пастор и Демократска странка Србије-Војислав Коштуница, за које је гласало 6,15 односно 5,92 одсто бирача.

Испод цензуса неопходног за освајање посланичких мандата у покрајини су изборне листе Чедомир Јовановић-Војвођански преокрет за коју се изјаснило 4,76 одсто гласача, Двери за српску Војводину која је добила 4,56 процената, а Уједињени региони Србије-Млађан Динкић добили су 3,85 одсто гласова.

За Српску демократску странку-Драган Дашић гласало је 0,64 одсто бирача, Покрет мађарске наде-Балинт Ласло добио је 0,59 одсто гласова, Све заједно, БДЗ, ГСМ, ДЗХ, ДЗВМ, Словачка странка-Ласло Рац Сабо" 0,47 одсто док се за Црногорску партију-Ненад Стевовић изјаснило 0,26 одсто гласача.

Од укупно 120 кандидата, колико улази у други изборни круг 20. маја, после листе окупљене око ДС највише успеха у првом кругу остварили су напредњаци и њихови коалициони партнери, који ће имати укупно 29 кандидата.

Следе коалиција коју предводи СПС са 16, затим Савез војвођанских Мађара са десет и Лига социјалдемократа Војводине са осам кандидата и Уједињени региони Србије са два кандидата.

По једног кандидата имаће Демократска странка војвођанских Мађара, коалиција Преокрет и Демократска странка Србије.

Недостају резултати из изборне јединице Тител јер је Општинска изборна комисија, због одређених неправилности на протеклим изборима, поништила резултате са једног бирачког места и ти избори ће бити поновљени 13. маја, рекао је Петровић.

Према коначним резултатима које је усвојила ПИК, у Војводини је 6. маја гласао 1.011.401 бирач, што је 58,30 одсто уписаних у бирачки списак, рекао је Петровић и додао да је неважећих листића било 4,69 процената.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару