Читај ми!

Чанак: Успех због лоше политичке сцене

Трајање и доследност политике ЛСВ-а и лоша понуда на политичкој сцени Србије допринели су да та странка оствари изузетно добар изборни резултат, рекао Ненад Чанак.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак сматра да је генерално лоша понуда на политичкој сцени Србије, уз трајање и доследност политике ЛСВ-а, допринела да та странка оствари изузетно добар изборни резултат.

"Ја сам уверен да је пре свега у питању укупно лоша политичка понуда у овој земљи. После 22 године вишестраначја види се да су некозистентности и недоследности, личне, страначке и сваке друге, ушле у своју зрелу фазу и градјани су потпуно логично уморни од свега тога", изјавио је Чанак Танјугу.

Чанак је истакао да ће то натерати странке да буду доследније у својим програмима и да "не изневеравају изборна обећања".

Лидер ЛСВ је рекао да је та странка имала предност да се у протекле 22 године није мењао њен програм и да није било расцепа у странци нити било којих других, како је рекао, стресова.

"Важно је подвући да је изузетно појачан рад странке у протекле четири године учинио да је један број грађана одлучио да нас подржи. Наравно то није тип подршке који је последица некаквог акцијашког рада, већ је то постао и помало тренд јер су ово трећи или четврти избори на којима ЛСВ стално добија мало по мало више гласова", рекао је Чанак.

Он је додао да је задовољан због тога јер, по његовом мишљењу, "сваки нагли успон може да буде и нагли пад".

Чанак је као пример, навео Демократску странку, која је на изборима за Скупштину града Новог Сада, освојила 14 одсто гласова мање него на претходним изборима, а на покрајинским тај проценат је, како је рекао, мањи чак за 15 одсто.

"То је последица чињенице да је на прошлим изборима ДС остварила изванредан успех, а да очигледно нису испуњена очекивања бирача", казао је Чанак, додајући да је то грешка која се Лиги социјалдемократа Војводине "сигурно неће догодити".

Осам мандата ЛСВ-а у Покрајини 

Портпаролка Лиге социјадемократа Војводине Александра Јерков изјавила је да та  странка за сада има осам посланика у Скупштини Војводине и пет у Скупштини Србије.

Јерков је на конференцији за новинаре у Новом Саду рекла да, на основу обрађених 84,5 одсто гласова у Покрајини, води ДС са 20,68 одсто осовојених гласова, друга је СНС са 18,09 одсто, док је ЛСВ трећа са 11,51 одсто освојених гласова.

Коалиција око СПС освојила је 11,18 одсто, СВМ 6,33 одсто, СРС 6,21 одсто, док је изнад цензуса још једино ДСС са 5,86 одсто осовојених гласова. Коалиција Преокрет, Двери и УРС су испод цензуса.

"То значи да смо највероватније освојили осам мандата и готово да не постоје могућности за промену резултата", рекла је Јерков и подсетила да ЛСВ има и осам кандидата у другом кругу избора по већинском систему.

Избори за Скупштини Војводине одвијају се по комбинованом изборном систему, тако што се 60 посланика бира по пропорционалном систему са страначких листа, а преосталих 60 по већинском систему. 

Јерков је рекла да према тренутној прерасподели мандата за Скупштину Србије ЛСВ-у са листе "Избор за бољи живот" припада пет посланичких места, али ће након одласка неких кандидата на јавне функције тој странци припасти још један или два мандата.

недеља, 28. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару