Читај ми!

Вера и политика (не) иду заједно

У Новом Пазару највише гласова добила је партија СДПС Расима Љајића, око 33 одсто, СДА 26, док је Бошњачка демократска заједница блиска муфтији Зукорлићу добила мање од 20 одсто гласова. Изборни резултат знак да грађани не желе да мешају веру и политику, каже Љајић.

После локалних избора у Новом Пазару, власт би, судећи по првим најавама, могле да формирају странке двојице министара у досадашњој влади Србије - Социјалдемократска странка Србије Расима Љајића, која је освојила највише гласова, и Странка демократске акције Сулејмана Угљанина.

Трећа бошњачка листа блиска муфтији Муамеру Зукорлићу добила је најмање гласова. За Ријасет Исламске заједнице Србије овакав резултат је потврда њихових тврдњи да Муамер Зукорлић нема подршку у Санџаку.

За председника Социјалдемократске партије Србије, постизборни савез у Новом Пазару најлогичније би било правити са странком Сулејмана Угљанина.

Разговори ће, каже, бити вођени после другог круга председничких избора.

У Новом Пазару је највише гласова добила Љајићева партија, око 33 одсто, СДА 26, док је Бошњачка демократска заједница блиска муфтији Зукорлићу добила најмање од свих бошњачких странака - мање од 20 одсто. За председника СДПС-а Радсима Љајића, то је знак да грађани Новог Пазара не желе да мешају веру и политику.

"Ово је много више од победе на локалним изборима. Ово је порука која је дочекана добро и у Санџаку и у Београду. У Санџаку имамо добре реакције а после пораза на изборима Зукорлића, то је порука и свим верским службеницима да немају шта да траже на изборима", навео је Љајић.

Како је рекао, њихово место је у џамијама и црквама, а никако на политичком терену.

"Тако да ова победа и нас и СДА има далеко шири значај од победе на локлалним изборима, ма где били", навео је Љајић.

То што Љајић у изјави за сарајевске медије каже да је Зукорлић поразом на изборима изгубио сваки легитимитет и да не може више да буде ни муфтија, за челника Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића је недопустиво.

"Да ли ја могу бити Муфтија, Расим је последњи који ће се питати", рекао је Зукорлић.

Зукорлић, који је на председничким изборима био претпоследњи, освојивши око један одсто гласова, има математичку могућност да са СДА Сулејмана Угљанина формира власт у Новом Пазару.

"Кључна препрека у нормализацији односа између мене и Угљанина јесте јединство исламске заједнице које је узроковано са њихове стране и оног тренутка када отклоне штету коју су направили може доћи до разговора", навео је Зукорлић.

Од избора, ни Угљанин, ни СДА се нису оглашавали о коалицијама у Пазару, а очекује се да ће у среду бити одржана конференција за новинаре те странке.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару