Читај ми!

Коалиција са две непознате

Како би могла да изгледа наредна влада, да ли и дефинитивно нема коалиције ДС-а и СНС-а и да ли ће подршка на председничким изборима одредити и новог председника и нову владу, о томе су разговарали гости специјалне емисије РТС-а.

У специјалној емисији РТС-а, у којој су гостовали аналитичари и политичари, разговарало се о томе како ће изгледати наредна влада.

Са гостима РТС-а, осим водитеља емисије Антонеле Рихе и Зорана Станојевића разговарали су и Ђорђе Вуковић из Цесида, Зоран Пановић, главни уредник дневника Данас и Цвијетин Миливојевић из агенције "Прагма".

Из Српске напредне странке се "због немогућности да пошаљу представника" нико није одазвао позиву за гостовање у емисији.

Ђорђе Вуковић је рекао да Србија није битно другачија у односу на дане пре избора, јер нема неких огромних изненађења, померања су мала.

"Србија је показала сву своју тиху беду на овим изборима, која се од расположења грађана пресликала на изборе.  Потонула је сада у неку постизборну депресију", рекао је Зоран Пановић.

Јелена Триван, потпредседница ДС-а, рекла је да је та странка врло задовољна резултатима, јер је на власти била у веома тешко време, у четири године системског незадовољства грађана. "Актуелна влада добила је и сада подршку, а председник Тадић добио у првом кругу, грађани су дали свој глас његовој визији, иако ће све бити завршено 20. маја, на председничким изборима", каже Триванова.

Душан Бајатовић, потпредседник СПС-а, каже да његова странка није изненадила.

"Ова власт није баш имала среће на картама, а СПС је јако добро прошао у односу на претходне изборе, па ако је то награда..., мада ја бих рекао да је направљен један нови договор са грађанима, нарочито са младима који су се сада везали за СПС који је тако успео у својој реформи и позиционирању", навео је Бајатовић.

Члан Главног одбора ДСС-а Петар Петковић задовољан је бројем грађана који је гласао за ДСС и њену идеју политичке неутралности. "Задовољни смо и у наредном периоду бранићемо у парламенту своју идеју неутралности, као што смо до сада увек доследно бранили политику ДСС-а, којој је Србија увек била на првом месту", истакао је Петковић.

Бојан Ђурић, члан Политичког савета ЛДП-а, честитао је колегама након избора и рекао да је листа ЛДП-а остварила неупоредиво бољи резултат у односу на прошле изборе. "Није било лако у овој кампањи доћи до грађана и мислим да ће наредне недеље тек показати колико је велики број бесмислених тема кандидован. Нисмо задовољни резултатима у Београду, јер просто није било простора за афирмацију београдске политике", рекао је Ђурић.

Зоран Пановић каже да је сада ситуација тешка, да су све коалиције математички могуће, али политички проблематичне. "Ако коалицију праве ДС, СПС и ЛДП биће то тешко замислити. С друге стране, ако владу праве СНС, ДСС и Млађан Динкић, биће и то интересантно видети, јер у свакој влади фали политичка суштина", рекао је Пановић.

Миливојевић, такође, каже да математика све дозвољава, али да ће Ивица Дачић испоштовати све протоколе. Прво ће сигурно разговарати са Тадићем, јер је ДС и заслужан за то "миропомазање СПС-а".

"Дачић је скоро и рекао да је после прошлих избора ДС понудио више и отишао је тамо. Борис Тадић сада може понудити место премијера, али мислим да то неће учинити. Сада Николић има шансу да или уђе или не уђе у власт, јер су се његове присталице замориле. Мислим да би било лепо да имамо једну врсту кохабитације", навео је Миливојевић.

Вуковић је рекао да све схвата као једну предигру. Чека нас други круг избора и два кандидата која морају да покажу политичку чврстину. Према његовим речима, социјалисти виде велику шансу, али не знају како да је искористе и нису сигурни шта би могли да добију.

Математика или заједничке идеје?

Бајатовић каже да аналитичари нису у праву, да у блоку са ДС-ом они нису били због боље понуде, већ да су хтели стратешки потез помирења на политичкој сцени. "Да није било тог помирења СПС-а и ДС-а, па не би било оваквог СНС-а", каже Бајатовић.

Додаје да свака партија жели да максимизује свој резултат, да је страначког шефа другачије схватио, јер је све ствар одговорности. "Не видим зашто се схвата као уцена то да Дачић буде премијер. Па, и ми имамо право на сумњу. Шта ако се договоре ДС и СНС, ако неко извуче гласове наших коалиционих партнера. Па, ми само желимо да уозбиљимо ствар, а прво ћемо разговарати са нашим коалиционим партнерима", навео је Бајатовић.

Јелена Триван каже да ДС има другачије искуство из прошлости из којег су доста научили, мислећи на време када је Војислав Коштуница био председник, а Зоран Ђинђић премијер. Каже да је све математика и да је, "ако се њоме руководимо око стратешких циљева, држава у проблему". "Савез са СПС није био математика, то су били договори, а сада је заједничка мисија да завршимо председничке изборе и да имамо јединствени пут Србије на свим нивоима", каже Триванова.

Петар Петковић наводи да је ДСС у кампању изашао са јасним програмом, да и пред партије и грађане излазе са чистом идејом, без калкулација. Како је рекао, идеју политичке неутралности нуде за сарадњу, али морате имати начела да бисте сарађивали.

"На тим основама ми ћемо разговарати са СНС-ом. Ово време обележио је аутизам бивше власти, није било разговора са опозицијом. Једноставно, ако сте са неким разговарали нормално је да наставите", навео је Петковић.

Бојан Ђурић сада очекује разговор о политици. Две водеће странке владајуће коалиције изашле су са дијаметрално супротним циљевима, аранжман са ММФ-ом на пример, а за нас је то веома битно.

"ДС сада мора да кандидује теме разговора", каже Ђурић.

Бајатовић га пита како ће разговарати са ДС-ом, ако имају линије разграничења у ставовима. "Годину дана Србија стоји. Ако мислите да ћемо ми на једном питању сломити концепт то не личи на СПС. Ако хоћете да направите владу морате направити и неки компромис. Хајде да видимо о чему разговарамо, јер није економску политику земље водио СПС".

Цвијетин Миливојевић каже да у овом разговору ништа не разуме, да је све заправо само у математици. "Немојте да бежимо од истине. Прошла влада створена је јер је нека од важних сила за Србију то подржала, рецимо ЕУ, а ако сада гледате то ће, рецимо, бити влада ДС-а, СПС-а и ЛДП-а, иако у свакој комбинацији видим и СПС, па и са СНС-ом и УРС-ом. Све се свело на обећања, има и делимично испуњених, "али верујте, да просечан грађанин не разликује програме ДС-а и СНС-а, него разликује личности Николића и Тадића", навео је Миливојевић.

Јелена Триван сматра да је то банализација, да се политика не своди само на то, на обезвређивање. "Да је до математике, могле би се увек наћи већине, али са СПС-ом то је била политика".

О другом кругу избора Вуковић каже да у случају Ивице Дачића, бирачко тело би се више определило ка Николићу, али ако буде неке препоруке, то би био бољи резултат за Тадића.

"За ДСС, па мислим да ће велики број људи апстинирати у другом кругу, али већи број ће глас дати Николићу", каже Вуковић.

Пановић сматра да би Дачић подржао Тадића, али да су бирачи СПС-а у инерцији деведесетих и да Дачић не би могао да гарантује за све своје бираче, осим за младе, евентуално.

Петковић каже да нема условљавања, ни уцена и да је важно да победи идеја политике. "Има времена за разговоре, са нашом политиком излазимо и на њој инсистирамо".

"Многи су желели да ДСС нестане, али ми смо живи и борићемо се да заживи идеја слободе и да ову владу не формирају странци, као претходну", рекао је Петковић.

Поруке и препоруке пред други круг избора

Бајатовић каже да ће СПС, ако буде добрих разговора, дати и неку врсту препоруке за други круг председничких избора. "Има свакако уплива страних амбасадора у нашу политику, али ми смо свесни и нисмо малолетни, па мислимо о националном интересу", тврди Бајатовић и наводи да се у оваквим тренуцима политичка елита у јаким државама уједињује.

Ђорђе Вуковић каже да треба да уважимо интересе великих сила, јер постоје вето одлуке за поштовање, али да смо мала, слаба држава чак и у регионалним оквирима.

"Зна се где је граница уплива страних сила. Не може странац да вам уређује кућу и одлучује и име владе", каже Петковић.

Јелена Триван каже да јој овакви разговори личе на деведесете, да је ДС модерна странка и да је и политика која се водила око Косова одбрањена.

"Ја сам почаствована чињеницом да велике силе са нама разговарају као са једнакима. До формирања следеће владе ова влада још функционише, Србија не сме да се замрзне, али не можемо да говоримо о политичким комбинаторикама, јер за нас је сада најважније питање ко ће бити председник Србије и мислимо да је опасно да то буде Томислав Николић", рекла је Триванова.

Бајатовић је истакао да „морамо поштовати устав, да питање председника јесте важно, али да је важно и питање ко ће бити премијер. На питање гледалаца о "Србијагасу" наводи да је било залагања за државни интервенционизам, да то није радио сам.

Јелена Триван истиче да је Тадић врло јасно рекао да се за 14 дана „боримо за две различите визије Србије и за шансу да Србија настави даље путем којим је кренула".

О проценту белих листића, Бојан Ђурић каже да сви грађани имају своје право на изборима, али да је то неодговорно, јер не може донети ништа добро.

"Било би занимљиво, али и тужно да се виде те поруке на листићима", сматра Ђурић.

Бели листићи показатељ незадовољства

Ђорђе Вуковић наводи да је на овим изборима нешто виши проценат неважећих гласова у односу на претходне, око четири одсто. "Могуће је да је та акција одузела неке гласове СРС-у. Можда би они имали 5 одсто и та странка не би изгубила парламентарни статус", каже Вуковић.

Зоран Пановић каже да су ставови Весне Пешић прилично пољуљали неке бираче, јер је она дала и неку врсту лекције и Јелени Триван и демократама који покушавају да причу из деведесетих врате сада, питање је комплексно, да ли је ЛДП на прави начин бољи од старог ГСС-а, или није?"

Пред ЛДП-ом је сада велика раскрсница, сматра Пановић и пита се да ли ће се ЛДП вратити у ДС, или неће.

Ђурић каже да је прошло седам година, а ЛДП је етаблирана партија, која свој положај не одређује у односу на ДС. „Преокрет је сада остварио боље резултате него на претходним изборима, не спорећи, свакако, успех СПС-а".

Петковић је рекао да бели листићи много говоре и о разочараности грађана Србије. „Силни спотови, читава кампања, као да су партије биле у опозицији, а не на власти. Посао, стандард. Људи, где сте били, зашто ништа нисте учинили, пита Петковић.

Јелена Триван каже да ДС са забринутошћу гледа на беле листиће, да грађани јесу неповерљиви, разочарани, да гласају више из нужде него осећања да некој идеји припадају. Избори ће проћи, али озбиљније се мора радити на поверењу у институције и партије као носиоце политичког система.

Бајатовић каже да СПС, такође, сноси део одговорности за функционисање Владе, али и да опозиција има своју одговорност и своју улогу.

„За разлику од Г17 која је са проблемима трчала у јавност, ми нисмо уцењивали носећу странку, иако свакако сносимо одговорност. Изабраћемо председника, али Влада мора да влада, па зато говорим о јаком премијеру, јаким министрима и влади која ће морати да вуче непопуларне потезе", тврди Бајатовић.

За кохабитацију и против ње

Ми имамо партократски систем, али то се побеђује разговором, дијалогом, друштвеним консензусом, каже Душан Бајатовић. "Ја сам за државни интервенционизам. Ми смо поправљали ствари тамо где је то било могуће и нисмо то радили сами, него управо уз помоћ владе", рекао је Бајатовић.

Триванова каже да у наредним данима може да се разговара о принципима политике, а не о кадровима. "Европски пут је важнији од било какве личне кандидатуре на неко место у држави."

Миливојевић каже да идеја кохабитације може бити тумачена различито и да има суд о ДС-у, који се своди на ектремну дозу мазохизма, због малих странака које паразитирају на њиховим леђима, као и да стално говоре о негативној кампањи, а у спотовима помињу политичку конкуренцију.

Сматра и да не стоји теза Јелене Триван да је опасно да неко из партије која није ДС буде председник.

Пановић се пита како су донете Измене закона о јавном информисању, на шта Триванова одговара да дубоко верује да је то била грешка.

Пановић наводи да Борис Тадић има јаку фрустрацију из сарадње са Коштунциом, да би хтео да избегне сарадњу тог типа и да је по питањима евроинтеграција СНС ближи ДС-у. Та коалиција јесте тешко изводљива, али мислим да би била коректна са становишта сила, јер ЛДП нервира Русију, а ДСС Америку. СПС је ту и да он није ушао у ову владу не би је ни било.

О томе како ће изгледати политичка сцена Србије и да ли је боље да се укрупни, Ђорђе Вуковић каже да то јесте одлука грађана, али да је тешко направити класично укрупљавање, јер ми и сада имамо такорећи двоипопартијски систем. Први наредни корак сада свакако јесте исправљање грешака у изборном процесу, јер кампања је била негативна, у класичном смислу.

Бајатовић наводи да "немамо реалну политичку алтернативу постојећим партијама. Можемо гласати за оне који су ту, грађани су сами проценили. Али нама је политика постала најуноснији бизнис, јер су партије постале предузећа за експлоатацију власти, мислим да монопол ниједне није добар и тако ја видим политичку сцену Србије".

Јелена Триван каже да, само уколико се промени власт, странке могу понудити нешто ново. То и јесте парадокс и у самим изборним програмима, а избори служе да се презентује оно што се урадило. Двоструко више су се у кампањи емитовани спотови који су промовисали наш програм, рекла је Триванова.

Миливојевић каже да му се чини да бирачко тело ДС-а није баш тако конзистентно.

Ђурић сматра да договори са СНС-ом нису могући. „Ја бих волео да ми радимо реформске послове а да СНС то подржава. То јесте квалитетна сарадња и о њој можемо говорити".

Петар Петковић каже да је читава кампања представљала додворавање грађанима Србије. Јелена Триван одговара да је стопа незапослености у Србији била највећа у време Војислава Коштунице.

Јелена Триван каже и да нова влада не сме да одустане од онога што је започето, преговори са ЕУ, реформе, разговори са ММФ-ом, нове инвестиције, борба против корупције.

Бајатовић закључује да разговоре о месту премијера оставља страначким шефовима, а да је приоритет национални консензус о најважнијим питањима.

О хомогености изборних листа, Миливојевић каже да ће у првој фази преговора све зависити од носилаца листа, али након конституисања скупштине биће и слободних летача, што је сасвим нормално.

Зоран Пановић каже да све зависи од тога ко више нервира ДС, да ли је то ЛДП или УРС. Свакако, све зависи и од политика Ивице Дачића и Чедомира Јовановића.

Цвијетин Миливојевић сматра да ће наредна влада бити дуговечна, али да за њега није немогуће и да се СПС и ДСС појаве заједно.

Петковић одговара да се ДСС растао од ДС-а због питања решења проблема Косова и зато је важно, каже, да политика наредне владе буде заједничка да би опстала.

"Ми наступамо само са позиције начела, разговарамо са СНС-ом. Сазнаћете резултате тих разговора. Онај ко хоће да буде наш партнер треба да пристане на идеју политичке неутралности", закључује Петковић.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару