Читај ми!

ЕУ: Формирати владу што пре

Европски званичници честитали српском народу на слободним изборима. Брисел од Србије очекује брзо формирање нове владе, наставак реформи и напредак у евроинтеграцијама. Председник РС Милорад Додик рекао да га радује што је Србија на општим изборима показала демократски капацитет.

Представници Европске уније честитали су српском народу на одржаним слободним изборима и изразили наду да ће нова влада направити напредак ка евроинтеграцијама.

"Честитамо српском народу на слободним и фер изборима и очекујемо брзо формирање нове владе која ће повести земљу путем реформи и напретка у европским интеграцијама", рекла је   портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич.

Коцијанчичева је на брифингу за новинаре у Бриселу рекла да ЕУ сада чека исход другог круга председничких избора.

Она је одала признање свим међународним и локалним факторима који су допринели да одржавање председничких и парламентарних избора прође у миру и без инцидената, а посебно Организацији за европску безбедност и сарадњу, Кфору и Еулексу.

Одговарајући на питање да ли је Србија истицањем државних знамења на Косову прекршила договор са ОЕБС-ом, Маја Коцијанчич је одговорила да Брисел још очекује извештај ОЕБС-а о томе.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је "снажан успех проевропских странака" на парламентарним изборима у Србији.

"Постизање договора о новој коалицији пре другог круга избора за председника Србије био би добар сигнал и знак оперативности будуће владе", рекао је Кацин.

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле оценио је да су, свеукупно гледајући, српски избори добра вест за Европљане и да он после избора види ојачане проевропске снаге у Србији, пренели су немачки медији.

"То је добра вест за нас Европљане укупно", рекао је Вестервеле и додао да у прилог "нормализације" стања у Србији говори и то што, како је рекао, тема Косово у изборима није више играла тако велику улогу.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да избори у Србији указују на већу политичку активност и оптимизам војвођанских Мађара.

Орбан је рекао да је влада у Будимпешти пратила јучерашње изборе у Србији делом због питања мађарске заједнице, а делом зато што се залаже за даље ширење ЕУ, пренела је агенција МТИ.

Прелиминарни подаци показују да је повећано учешће мађарске заједнице на изборима у Србији и да је исход гласања, с тачке гледишта Мађарске, био успешан, рекао је Орбан на заједничкој конференцији за новинаре с хрватским премијером Зораном Милановићем, који борави у званичној посети Будимпешти.

недеља, 21. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару