Читај ми!

Утврђен укупан број бирача

Право гласа на изборима 6. маја има 6.770.013 бирача, утврдила Републичка изборна комисија. Накнадно је уписано 3.180 бирача.

Републичка изборна комисија утврдила је коначан број бирача за изборе 6. маја, који износи 6.770.013. Та одлука РИК-а биће објављена у Службеном гласнику.

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић рекао је да је у накнадном упису том министарству упућено око 3.180 решења за накнадни упис промена у бирачки списак.

Републичка изборна комисија усвојила је касно синоћ текст саопштења бирачима о начину на који могу да остваре изборно право на гласању за председника и парламент Србије, а који ће бити емитован у телевизијским и радио програмима.

Бирачи треба да добију писмено обавештење о дану и времену одржавања избора, са тачним бројем и адресом бирачког места и редним бројем под којим су уписани у бирачки списак.

Грађани могу да гласају и без писменог обавештења, али су обавезни да на бирачко место понесу и покажу личну карту, пасош или возачку дозволу на којима се налази јединствени матични број грађана.

Бирач који жели да гласа, а није у могућности да дође на бирачко место, о томе може да обавести бирачки одбор на дан гласања најкасније до 11 сати.

Текст саопштење ће у телевизијским програмима бити приказан црним словима на белој позадини, уз који је приказан Мали грб Србије.

Истовремено ће текст читати спикер, а у доњем десном углу екрана текст ће тумачити тумач мимичним покретима за глувонеме.

У радио програмима текст треба да буде представљен читањем, што мора да учини лице које није било ангажовано у изборној кампањи.

Преко 3.000 кандидата за посланике

На изборима за председника Србије учествује 12 кандидата. На парламентарним изборима учествује 18 изборних листа, од којих је шест мањинских, док је укупно предложено 3.065 кандидата за 250 посланичких мандата у Скупштини Србије.

За мањинске изборне листе не важи цензус од пет одсто гласова од укупног броја бирача изашлих на изборе, већ природан праг који је на претходним парламентарним изборима 2008. износио око 15.000 гласова за једно посланичко место.

На покрајинским изборима у Војводини учествује 14 изборних листа, а укупан број бирача на тим изборима је 1.735.616.

Избори за Скупштину Војводине одржавају се по комбинованом систему, тако што се 60 од 120 посланика бира по пропорционалном изборном систему, а друга половина по двокружном већинском изборном систему.

За председника Републике изабран је кандидат који добије већину гласова бирача који су гласали. Ако ниједан кандидат не добије већину гласова, у року од 15 дана одржаће се други круг гласања у којем ће учествовати два кандидата која су добила највећи број гласова.

РИК посланичке мандате расподељује применом система највећег количника, тако што се укупан број гласова који је добила свака поједина изборна листа подели бројевима од један, па редом, закључно са бројем 250.

Добијени количници разврставају се по величини, а у обзир се узима 250 највећих количника. Свака изборна листа добија онолико мандата колико тих количника на њу отпада.

Најкасније у року од 10 дана од дана објављивања укупних резултата избора, РИК ће све добијене мандате са изборне листе доделити кандидатима по редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са листе.

недеља, 21. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару