Читај ми!

Реч на реч

У трећој политичкој дебати са представницима седам листа парламентарних странака у Србији, гости РТС-а разговарали о проблему Косова и Метохије, евроинтеграцијама и подизању животног стандарда грађана.

Рaдиo-тeлeвизиja Србиje, уз тeхничку пoдршку OEБС-a, ЦEСИД-a и амeричкoг Нaциoнaлнoг дeмoкрaтскoг институтa, oргaнизoвaлa je трећу дeбaту сa прeдстaвницимa сeдaм листa пaрлaмeнтaрних стрaнaкa у Србиjи. Теме дебате биле су како Србија може да реши проблем Косова и Метохије, јесу ли евроинтеграције најбоље за Србију и шта будућа влада треба да уради да би подигла животни стандард грађана.

Немања Шаровић испред листе "Српска радикална странка - Др Војислав Шешељ" рекао је да САД и ЕУ сада потпуно отворено отимају Косово из Србије.

"Прихватили смо да грађани Косова и Метохије узимају шиптарске личне карте, па надлежност Врховног суда Косова, дате су матичне цивилне књиге, од Србије се тражи да уреди односе са Косовом као са другим државама, а то је издаја националних интереса", рекао је Шаровић.

Бојан Ђурић испред листе "Чедомир Јовановић - Преокрет" рекао је да му је логично шта грађани мисле, да су рационалнији од политичке елите, да постоји конфузија у јавности.

Преокрет, каже, жели отворенију политику, "да не дођемо поново у ситуацију као у јулу прошле године, да људи на северу Косова буду а барикадама, а грађани онда ни не знају мотив свега тога".

Борислав Стефановић испред листе "Избор за бољи живот - Борис Тадић" рекао је да је ова Влада спремно ушла у решавање проблема Косова.

"Постигли смо конкретне, јавне резултате, досатављене скупштини и јавности. Нећемо признати независност Косова, решаваћемо га и у наредном периоду, мудро, рационално, кроз план од четири тачке председника Тадића, кроз који ћемо очувати наш суверенитет и територијални интегритет", тврди Стефановић.

Сузана Грубјешић испред листе "Уједињени региони Србије - Млађан Динкић" каже да су за решење проблема Косова сва добра решења потрошена, да су Срби на Космету народ који је нажалост дошао до тога да је чардак ни на небу ни на земљи, извор манипулације, грађани мисле да је подела Косова правично решење - јесте, али за то је касно.

"Преостаје нам политички дијалог", поручује Грубјешић.

Слободан Самарџић испред листе "Демократска странка Србије - Војислав Коштуница" каже да влада има највећу одговорност за решавање оваквих питања. "Влада је добила кандидатуру, а Срби на Косову су изгубили своје домове, то је рађено тајно, влада никада није изложила платформу за преговоре са Приштином, дубиоза је сада јако велика, и будуће владе чекају велики проблеми", рекао је Самарџић.

Јадранка Јоксимовић испред листе "Покренимо Србију - Томислав Николић" рекла је да је питање Косова захтевно, да захтева најшири консензус који ће довести до могућих и одрживих решења. "Највећу одговорност за питање Косова сноси ова Влада".

Испред листе "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера Србије, Јединствена Србија" Славица Ђукић Дејановић рекла је да "никада нећемо признати независнот Косова, да отворено говоре о решавањеу тешких питања.

Мислимо да је разговор о линији разграничења права тема, и да ће одговорни политичари морати конкретно да говоре о томе, као и зашити културе, манастира, и људских права у животу на Косову. Национални консензус једини је прави излаз из ситуације.

Шаровић каже да формално признање Косова није услов, дајте да чујемо ставове о конкретним постигнутим споразумима, помиње се подела, па дајте да видимо са ким ћемо делити Пећку патријаршију, Високе Дечане.

Бојан Ђурић каже да је постојала једна врста лицемерног односа из Београда, да су поједине странке овде показале да без става улазе на изборе, на пример идеја СНС-а о националном консензусу. Све партије овде сем ЛДП-а биле су у неким консензусима што се показало очигледно непотребно. Ако говоримо о тачкама председеника Тадића мислим да је за то прекасно и да је то мање од Ахтисаријервог плана.

Борислав Стефановић узвраћа да то није мање од Ахтисаријевог плана. Наводи и да осим листе коју представља, ниједна друга нема конкретан план за Косово, нити план рада.

Сузана Грубјешић истиче да решење Косова мора бити историјски компромис између Срба и Албанаца, помирење једном за свагда, да овај део Балкана уђе у фазу мира. Без тога, неће ни Срби на Космету бити задовољни, али како Резолуцију 1244 крши како ко стигне, ја питам где то Срби не могу да одрже локалне изборе, на Косову и Метохији, када их је овде пристуна председница Скупштине расписала."

Слободан Самарџић каже да је Косово признато као субјект у међународним регионалним разговорима и да план Бориса Тадића најбоље говори о томе да је ова Влада признала Косово.

Јадранка Јоксимовић каже да мале странке не разумеју концепт консензуса, јер не могу да га изведу. ДС је имала ту шансу, прокоцкала је, а ми не желимо да будемо неодговорни и пласирамо полусазнања, између осталог које нам је доносио и Борислав Стефановић.

Славица Ђукић Дејановић истиче да је локалне изборе на КиМ расписала у складу са Уставом.

"Али ми морамо поштовати Резолуцију 1244, јер степен безбедности није довољан, па молим политичаре да не острашћујемо атмосферу, позивам на мир, јер је јасно да ће се наши грађани у енклавама изјаснити, изнети свој став, па политичари треба да контролишу сопствене наступе".

Шаровић тврди да нема довољно политичке воље, "ако је по Уставу да се избори распишу, онда се морају одржати. Постоје ли у Новом Пазару услови, где се пуца на полицијску станицу, да ли је Србија држава или није?"

Ђурић на прву тему закључује да, да би се наставили преговори са Приштином, морају да буду још конкретнији и директнији, не само принцип штапа и шаргарепе. У овом делу дебате нисмо ни реч чули о Србима на северу Косова, имали смо референдум, па сад ћемо видети колико ће Срба гласати.

Стефановић каже да је "речено много неистина, да нема граница на нашем Косову и Метохији, да план од четири тачке не представља третирање мањинских права, а политика и ЕУ и Косово добила је своју историјску потврду".

Грубјешић наводи да је тема Косова маргинализована у овој кампањи. Нова влада мора да уђе у политички дијалог, али да сваки дан ако треба разговара са Србима на КиМ, да оданде не иду, и да инсистира на повртаку расељених, да се врате, јер без њих оно наше никада неће бити".

Слободан Смарџић каже да прво треба поштовати право и чињенице, а ова влада то није урадила. Следила је Брисел, који је кршио Резолуцију 1244, и своје унутрашње право у ЕУ. Велика је срамота што ова влада није хтела да организује изборе на КиМ, него позвала ОЕБС и бацила прашину у очи Србима на Косову.

Одговорна влада морала би да решава проблеме, а ова је за то неспособна, каже Јадранка Јоксимовић и наводи да ће будућа влада на челу са СНС преиспитати све домете преговора бивше владе.

Славица Ђукић Дејановић каже да је људски живот важнији од правних аката. "Ми нисмо бежали, ми смо говорили са грађнима о овој теми, па Ивица Дачић не бежи од тога да каже свој став - да разговор о линији разграничења може бити решење".

За и против евроинтеграција

"Доследно смо против прикључења ЕУ", каже Немања Шаровић.

"Понизили смо се до краја и као народ и као држава, испоручили своје хероје, продали фабрике у бесцење, и видите шта смо добили, ништа, а ништа нећемо ни добити".

Бојан Ђурић каже да су потребне још одлучније и искреније евроинтеграције, да је то неопходно и грђанима. Прошла влада је завршила свој мандат прекинувши све односе са ЕУ, Београд је био запаљен, четири године касније ми имамо статус канидатата који смо добили прекасно, а могло је много раније, макар у децембру, а да се то није десило због грешака у косовској политици".

Стефановић каже да је влада успела да обезбеди значајан корак, освајање статуса кандидата. "Нисмо одустали од Косова, јер би вероватно на лоше захтеве пристали и у децембру прошле године", рекао је Стефановић.

Грубјешић каже да је и Русија свесна да смо изабрали ЕУ за стратешког партнера.

"Кандидатура јесте добра ствар, шанса коју морамо искористити, слажем се да не треба говорити да је ЕУ једина алтернатива, али алтернатива није ни политичка неутралност ни неки други савез", рекал је Сузана Грубјешић.

Слободан Самарџић каже да је питање евроинтеграција постало једна политички мамац да би Србија признала Косово. ЕУ је постала једна магловита творевина, са Косовом као жртвом.

Јадранка Јоксимовић каже да ова влада више нема право да користи евроинтеграције као адут, јер је изнела само стратегију чекања пред грађане, а грађанима су потребне суштинске реформе.

Ђукић Дејановић каже да су евроспке вредности свима нама блиске, али да ЕУ има исвоје проблеме.

"ЕУ да, али наш однос према свим спољннополитичким циљевима мора да се мери квалитетом живота наших грађана а Косово не можемо дати за ЕУ", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Шаровић одговара да се ни са ким у дебати не слаже, јер нико нема конкретан став.

"Српски народ има своје вредности, културу, традицију, вратимо се томе што нас је очувало. 12 година трчимо за ЕУ која нас неће", каже Шаровић.

Ђурић се слаже са општим местима у питању евроинтегарција. Некоректна је примедба Стефановића, наводи, јер је ЛДП гласала за сваку одлуку која је ишла ка статусу кандидата, чак и по цену пада рејтинга. Сада се морају отклонити трехнички проблеми у косовском дијалогу да би дошли до питања квалитета живота грђана".

Стефановић поручује да су евроинтеграције важне и због привреде, укидања монопола, и да тренутно не постоји ништа боље. Наш план је јасно изложен, с прецизним корацима, а имамо и резултате".

Грубјешић наводи да данас нема еврофанатизма, ЕУ не може да реши све наше проблеме јер није политички аспирин. Тако ни Србија, каже, не може да утиче на збивања унутар Уније, али не треба тиме да се бавимо него да усвајамо и вредности и правила и стандарде који су већ дали резултате у земљама ЕУ.

Слободан Самарџић наводи да "Србија ради себе мора да преиспита споразум са ЕУ и његов економски део од којих више има губитака него добитака".

Јадранка Јоксимовић каже да једино велика и суштинска промена може покренути Србију ка бољем животу и стандардима.

Ђукић Дејановић наводи да су проевропски закони у интересу наших грађана. "Ми смо дунули у леђа реформи правосуђа, то је добро а везано је за стандардизацију, и на плану економије и правосуђа. Невезано за динамику кретања ка ЕУ, у интересу нам је да такве стандарде поштујемо".

Немања Шаровић закључује да није могуће пресликати европске стандарде, јер Србија мора сама да решава своје проблеме.

Ђурић закључује да политичка елита Србије, и будућа влада, не треба на питања евроинтеграција да гледа као на банкомат који ће дати новац. Потребне су реформе које ће донети бољи живот грађанима, економске слободе, бољи здравствени систем образвони, али морамо пре тога знати ко су људи који ће носити реформе".

Стефановић истиче да ДС жели најбоље односе и са Кином и Русијом, али да је ЕУ стратешки циљ, јер је јако значајна као ставка привредног опоравка.

Грубјешић каже да идеје на којима лежи ЕУ тек чекају своју примену у Србији, у којој "царују монопол и ендемска корупција".

Каже да се често при набрајању вредности заборави на децентрализацију, а ЕУ јесте децентрализовано европско друштво, Европа регија, а у Србији такав положај данас има само Војводина.

Слободан Самарџић тврди да ДСС нема негативан идеолошки став према ЕУ, него управо прагматичан. "Сам чин стављања приоритета Косова у политици ЕУ према Србији, донео је проблеме, уназађен је развој Србије, и реформе правосуђа.

Јоксимовић каже да су злоупотребе јавних функција огледало поштења, "и да ћемо имати шансу да склонимо корумпирани режим".

Ђукић Дејановић наводи да су нам акти ЕУ врло блиски и потребни, али никако нам није потребно и некритично прихватање свега што намећу појединци из Европске Уније".

Борба за бољи живот грађана

Испред листе "Српска радикална странка - Др Војислав Шешељ", Немања Шаровић рекао је да су појединци блиски власти постали богатији, а да су грађани остали без перспективе.

"СРС је једина странка коју тајкуни не финансирају, и која ће радити у интересу грађана, а не тајкуна", каже Шаровић.

Бојан Ђурић испред листе "Чедомир Јовановић - Преокрет" истиче да је истина једна од кључних речи Преокрета, који је карактеристично избегао обећања у овој изборној кампањи.

"Не желимо да понижавамо грађане ове државе, желимо државу која их не гуши, која ће урадити неке ствари, ствари које ће мењати систем", каже Ђурић.

Борислав Стефановић каже да је незапосленост свакако највећи проблем друштва, да ће после 6. маја то бити у фокусу листе коју представља.

"ДС и Борис Тадић имају тим људи, који акутне проблеме може да реши".

Грубјешић тврди да нова влада мора да сиђе међу грађане, да разговара, јер је ова влада више била кабинетска него теренска.

Самарџић се не слаже са тим да влада која је увела друштво у дубиозу може икоме нешто да обећава.

"Испод нуле је просечан раст БДП у последње четрири године, нови незапослени, инфлација у просеку 10 одсто, стални буџетаски дефицит, и погледајте то све, па не знам ко у обећања може да поверује", каже Самарџић.

Јоксимовићева каже да Ђилас и Тадић са својим баснослвоно богатим пријатљеима нису људи који треба да нуде бољи амбијент за живот грађана.

Славица Ђукић Дејановић каже да је приоритет листе коју представља социјална сигурност грађана

"Неолиберализам није прихватљив грађанима Србије, мора се ставити у фокус то да свако радно способан треба да живи од свог рада.."

Немања Шаровић наводи да је СНС идеолошки клон СРС, а не неки изазивач.

Бојан Ђурић каже да ЛДП као партија која носи преокрет није гласала ни за један економски закон који је предложила влада Цветковића. "Неке од тих одлука нанеле су огромне штете Србији, на пример одлука о НИС-у", каже Ђурић.

"Морамо много више радити, доводити инвеститоре, каже Борислав Стефановић, и наводи да са обманама и некомпетентношћу СНС нема бољитка у Србији".

Грубјешић каже да је у последње четири године у Србију дошло много инвеститора, али да сваки регион мора то да осети, запослење нови људи, па ће и пензионери имати сигурне пензије. "Сви инвеститори су добродошли у Србији".

Слободан Самарџић каже да ствар мора да крене од почетка, са стратегијом коју ДСС има.

Јоксимовић истиче да је СРС показала да су портпароли ДС, и да компетенција људи из овог режима јесте ставила Србији омчу око врата. "То ћемо 6. маја променити, јер имамо стручне људе који свакодневно раде на програмима за бољи живот Србије".

Славица Ђукић Дејановић каже да у Србији морају функционисати развојне банке које ће стимулисати привредни развој, уз наравно већи аграрни буџет.

"Средства не треба да иду само партнерима који овде долазе", каже Ђукић Дејановић.

Шаровић каже да ако неко има право да говори о преокрету то су Томислав Николић и Александар Вучић.

"Једини успешан пројкат ДС-а је СНС, каже, јер су све ове године СНС финансирали тајкуни", рекао је Шаровић.

Грађани морају пре недеље рационално да погледају шта странке заиста нуде, каже Ђурић. У Србији не постоји ни капитализам, а камоли либерални капитализам, држава је ментор, ми завршавамо године са дефицитима, и у таквој земљи нема говора о социјално одрживом развоју".

Стефановић поручује грађанима да дају шансу да листа "Избор за бољи живот " заврши своју мисију, са човеком који има визију, план и постигнуте резулатате иза себе. Са друге стране имате потпуно некомпетенте људе".

Грубјешић каже да је УРС водио позитивну кампању, не кампању контраста.

"Грађани треба да знају да 6.маја не излазе на референдум него на изборе, и уколико желе да се сви делови државе једнако и равномерно развијају треба да дају глас нашој странци", рекла је Сузана Грубјешић.

Самарџић каже да новца данас на западу нема, јер је криза дугова на снази, новца има на истоку, али ни то није златни рудник.

"Морате имати програме, јачање малих и средњих предузећа, улагање у привреду и стварање доброг амбијента", наводи Самарџић.

СНС је једина одана идеји напретка Србије, каже Јоксимовић. Наводи да се њена партија бавила искључиво позитивном каппањом, са конкретним предлозима.

Ђукић Дејановић наводи да разуме фрустрације осталих партија због великог успеха СПС-а..и људи из странке.

У завршној речи Немања Шаровић каже да је српски народ потрчао ка капитализму и разочарао се, сада део грађана трчи ка ЕУ, али бољи живот у Србији сачекаће инвестиције у свим деловима земље, а ми ћемо остати радикално доследни у својим ставовима.

Бојан Ђурић закључује да први пут у историји имамо све изборе у једном дану, и да је то важно, јер седам милиона грађана има прилику да направи преокрет на свим нивоима.

Борислав Стефановић каже да глас за ДС значи да ће се завршити пројекти који нису завршени, да ће уследити борба против партизације управе, борба против незапослености, корупције, организованог криминала..

Сузана Грубјешић наводи да грађани треба да гласају за УРС, јер без јаких региона нема ни јаке Србије.

Слободан Самарџић каже да су Србији потребне дубоке промене које не може извршити као вазал, програм за тако нешто свакако лежи у политичкој неутралности. "То значи самостално вођење привреде, самостално демократско уређење, и аутентичну кулутрну политику".

Јадранка Јоксимовић каже да грађани треба да гласају за нове људе, чиста лица, за Николића и Вучаћа којима верује, јер има разлога. То ће довести до бољег живота, јер велику промену не могу да донесу ДС имале странке".

Славица Ђукић Дејановић закључује да они који воле Србију треба да гласају за ивицу Дачића за председника. "Наша коалиција ислиструје шта значи бити домаћин и добар менаџер на локалу, кроз Драгана Марковића Палму, а Јован Кркобабић је показао да понекад треба рећи њет, да би пензије пратиле плате".

недеља, 21. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару