Читај ми!

ОЕБС гарантује сигурност избора на Космету

За председничке и парламентарне изборе на Косову и Метохији задужен је ОЕБС. Према списку РИК-а, право гласа има око 109 хиљада људи на 90 бирачких места. Еулекс најављује да ће у складу са својим мандатом подржати ОЕБС на том послу, а КФОР да ће бити неутралан и реаговати само ако буде потребно.

Службеници ОЕБС-а преузели су од Републичке комисије преузели око 109 хиљада гласачких листића за парламентарне и председничке изборе у Србији 6. маја и транспортовали их на Косово. ОЕБС је преузео гаранције за сигурност изборног материјала, као и сам чин гласања, али је и задржао право да се повуче из изборног процеса уколико све стране не поштују договор.

Портпарол Мисије ОЕБС-а на Косову Никола Гаон рекао је за РТС да ће гласачки материјал у недељу бити распоређени на 90 бирачких места у 28 средина. На бирачким местима ће бити ангажовано искључиво особље ОЕБС-а, и то по пет чланова.

Међу њима ће бити координатор, преводилац и три особе које ће делити бирачима листиће, вршити проверу гласача по бирачким списковима и обележавати гласаче невидљивим мастилом.

На бирачким местима ће бити истакнут лого мисије ОЕБС, за коју је Гаон, рекао да има улогу "олакшавања" одржавања избора на Косову. На изборима могу да учествују особе које поседују лични документ, издат од Републике Србије.

По истеку рока за гласање службеници ОЕБС-а ће гласачки материјал транспортовати до Рашке и Врања где ће листићи бити пребројани.

ОЕБС ће за организовање републичких и председничких избора ангажовати 500 службеника.

"Избори се одржавају у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, а модалитет организовања избора је договорен са свим актерима, укључујући и Републичку изборну комисију", рекао је Гаон и додао да Мисија ОЕБС-а неће бити укључена у организовање локалних избора у две општине на северу Косова.

Гаон је додао да ОЕБС задржава право напуштања учешћа у изборни процес уколико све стране не буду поштовале договорене принципе, те да је са безбедносним  структурама направљен план за осигиравање гласања.

"ОЕБС се бави само једним аспектом избора. Донео је гласачки материјал на Косово, отвориће гласачка места, људима ће бити омогућено да гласају и на крају кутије се превозе до Рашке и Врања где ће листићи бити пребројани", подвукао је Гаон.

Он је рекао да ће данас и сутра бити организована информативна кампања грађана са детаљима где ће бирачка места бити лоцирана.

Радикале и ДСС из скупштинског Одбора за Косово и Метохију брине смањење броја бирачких места са 287, од избора пре четири године, на 90.

Оптужују власт да покушава да спречи изборе у Покрајини и питају како ће до места за гласање стићи Срби који живе 50, па, кажу, и до 100 километара од бирачког места.

Вељко Одаловић из Републичке изборне комисије каже да избори на Косову и Метохији јесу безбедносни ризик.

"Било је немогуће организовати изборе на начин како смо ми планирали, а да безбедносни ризик не буде много већи. Заједнички договор је био да се смањи број бирачких места, али да нико од гласача не остане без могућности да гласа, с тим што ће доћи до одређене концентрације - из више места ка једном или више бирачких места у једном центру и сви ће се бирачи наћи на бирачком списку", наводи Одаловић.

Еулекс ће у складу са својим мандатом на Косову пружити сву подршку коју може за одржавање републичких и парламентарних избора Републике Србије. Портпаролка Еулекс-а Ирина Гудељевић је рекла РТС-у да мисија блиско сарађује са косовском полицијом и Кфором како би ОЕБС-у било омогућено да спроведе свој задатак.

"Важно је да сви допринесу одржавању мирне ситуације. Ми поздрављамо постигнути споразум који ОЕБС-у омогућава да помогне гласање на Косову када су у питању председнички и парламентарни избори", рекла је Гудељевић.

Упркос противљењу Београда, претњи Приштине и забринутости међународне заједнице, на северу Космета завршено је штампање гласачких листића за локалне изборе у општинама Звечан и Зубин Поток.

недеља, 21. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару