Читај ми!

СНС: Пензије угрожене

Са тренутном стопом незапослености и неуплаћивањем доприноса за 20 година две трећине грађана Србије неће имати право на пензије, каже Јоргованка Табаковић. Александар Вучић очекује победу коалиције "Покренимо Србију" на свим нивоима.

Кандидат за премијера коалиције "Покренимо Србију" Јоргованка Табаковић изјавила је да са тренутном стопом незапослености и неуплаћивањем доприноса за 20 година две трећине грађана Србије неће имати право на пензије.

Табаковићева је, на конференцији за новинаре, рекла да се актулена власт није бавила економском политиком, него изборном математиком.

"Држава није урадила готово ништа да обезбеди сигурну исплату пензија", навела је Табаковићева, додајући да актуелну власт пензионери занимају једино као "дисциплиновано и бројно гласачко тело".

Према њеним речима, 6. мај, када ће бити одржани избори, није само дан за гласање, већ и за "бирање и суђење онима који су уместо обећаних 200.000 радних места отпуштали људе".

Табаковићева сматра да је држава одговорна за економску политику, која је, како тврди, довела до тога да 688.000 пензионера има примања која су нижа од 15.900 динара, и да само мали број "ВИП пензионера може да живи пристојно".

У Србији је неодржив број запослених који финансирају пензионере, којих је све више, а раст инфлације утиче на платежну моћ и животни стандард најстарије популације, иако актуелна власт то негира, сматра Табаковић.

СНС сматра, додала је Табаковићева, да је потребно хитно доношење закона о ороченом плаћању у року од 60 дана, закона о рачуноводству и о јавним набавкама којим би се уштедело више од 700 милиона евра, увођење електронске управе и канцеларије за брзе одговоре.

Уколико напредњаци освоје власт, навела је она, биће обезбеђена гарантована минимална примања за сваког пензионера, наплата ПДВ-а по фактурисаној реализацији и извршена пореска реформа кроз смањење пореза и доприноса на зараде за најмање 30 одсто.

Минимални лични доходак је, према њеним речима, потребно оптеретити само са доприносима за здравствено осигурање, неопходно је увести и прогресивно опорезивање, а министар финансија треба да одређује ко ће се наћи на списку директних и индиректних корисника буџета.

Јоргованка Табаковић је навела и да ће СНС, уколико освоји власт, приликом њене примопредаје, тражити да се попишу обавезе, имовина, потраживања, које је претходна власт оставила.

Вучић: Очекујемо победу

Заменик председника Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је да очекује победу коалиције "Покренимо Србију" на свим нивоима и позвао Београђане да изађу на изборе јер је, како тврди, више оних који желе промене, него оних који су за статус кво.

Вучић, који је и кандидат за градоначелника Београда, рекао је на конференцији за новинаре испред Скупштине града да је данас последња конференција коју напредњаци држе испред зграде скупштине и да ће следећу имати у тој институцији.

"Остала су још три дана да их победимо на сваком бирачком месту", навео је Вучић.

Он сматра и да је кампања СНС у Београду била "најбоља и најуспешнија" коју је неко имао у главном граду и да је та странка понудила најбоља решења и посао за Београђане.

Вучић је подсетио на решења која је предложила СНС као што су нови закон о јавним набавкама, канцеларија за брзе одговоре и борба против политичке класе и бирократије.

"Захваљујем свим Београђанима који су имали разумевања за чисту кампању, решења и програме, за разлику од прљаве кампање. Показали смо како џентлменски и људски може да се води битка за бољи Београд и радна места за Београђане", оценио је Вучић.

Он је додао и да је уверен да су грађани разумели поруку коалиције "Покренимо Србију" на најбољи начин. Вучић је навео и да данас политички противници напредњака отварају нови крак обилазнице, али како тврди, "то им више не може проћи".

недеља, 21. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару