Читај ми!

Јовановић: Економија плаћа цену лоше политике

Економија је пропала јер плаћа цену неуспешне политике и погрешног управљања, рекао за РТС председнички кандидат "Преокрета" Чедомир Јовановић. Не можете говорити о отвореном економском тржишту а имати затворено политичко тржиште, упозорава Јовановић.

Председнички кандидат "Преокрета" и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да је избора било и да ће их бити у будућности, међутим "Преокрету" много више интересује право овог друштва да одговори на питање шта уствари Србија жели и шта је циљ у овом времену. Како је рекао, "без тога ћемо само тумарати од данас до сутра".

"Са кризом или без ње, четрдесет година живим у земљи која није способна  да одговори на то питање, одатле произлазе све несреће у овом друштву. То се мора променити 6. маја и то бих сматрао својим успехом", навео је Јовановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Лидер ЛДП-а је рекао да су нам потребне политичке реформе које су услов за економске реформе, реформе у сектору образовања, здравства, пензионог сектора, реформе села.

"Потребно је посветити већу пажњу Војводини која нам пропада, а која би могла да буде мотор развоја", навео је Јовановић.

Према његовим речима, економија је пропала јер плаћа цену неуспешне политике и погрешног управљања, јер не можете говорити о отвореном економском тржишту а имати затворено политичко тржите.

"Наша тржишта су свуда око нас у Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији", рекао је Јовановић. 

Трансформација економије, навео је Јовановић, подразумева другачију политику у нашем друштву, повлачење политике из нашег живота, и то не само из економије где је њен утицај преглашен.

"Потребан је договор синдиката, радника, афирмисање предузетништва, стављање тачке на подршку великим системима који троше новац а ниште не враћају за узврат", истакао је Јовановић.

Јасан план, а не празна обећања 

Јовановић напомиње да је неопходно дефинисање јасног плана "који би нам омогућио да схватимо шта је оно што се од нас лично очекује, која су наша права, које су наше обавезе".

"Нико у Србији не очекује живот посут ружама, живот без проблема. Озбиљан смо свет - такве људе сам срео уовој кампањи и разговарао са њима. Јасан план, а не празна обећања", истиче лидер ЛДП-а.

Јовановић каже да је свестан да не може да реши проблеме сваког човека у Србији и сматра да су сви свесни да се решење не може пронаћи преко ноћи.

"Преокрет ће се десити оног тренутка када свако од нас буде у прилици да у свом животу зависи од својих способности и то се може десити већ дан после избора"", уверен је Јовановић.

Кандидат "Преокрета" истиче да је неопходно створити ефикаснију владу, али то не подразумева само мање министара, већ и место за оне који знају свој посао.

Непристојно је људима нудити демонтирање партијске државе, јер се то, како напомиње, само по себи подразумева.

Постизборна сарадња

Лидер ЛДП-а сматра да је причама о томе ко ће с ким правити постизборне коалиције и без кога се не може направити влада, у Србији створена "атмосфера бувље пијаце". 

Јовановић је рекао да жели сарадњу са Демократском странком, али са онаквом каква је била када је изашао из ње 2003. године и која симболизује политику Зорана Ђинђића.

"Идеја Зорана Ђинђића је довољно широка и велика и за нас и за њих, али не могу да правим компромисе који су обележили њихову политику претходних година", рекао је Јовановић.

Упитан о потенцијалним партнерима "Преокрета" председницима ДС и СНС Борису Тадићу и Томиславу Николићу, Јовановић је одговорио да се они "понашају на исти начин" и да би "и једни и други њихове гласове".

Јовановић је рекао да му је драго што Николић данас о многим темама говори другачије него што је то био случај у прошлости.

Указујући на неопходност уставне реформе земље и јачање европске оријентације Србије, лидер "Преокрета" је истако да је потребно дати "много јаче одговоре од оних које даје владајућа коалиција на читав низ озбиљних проблема".

недеља, 21. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару