Читај ми!

У Војводини 14 изборних листа

За покрајинске изборе у Војводини на којима се бира 120 посланика, Покрајинска изборна комисија прогласила 14 изборних листа.

Покрајинска изборна комисија (ПИК) прогласила је укупно 14 изборних листа за покрајинске изборе у Војводини.

Избори се одржавају по комбинованом изборном систему где се од 120 посланика у покрајинском парламенту 60 бира по пропорционалном систему и за тај вид избора пријављено је поменутих 14 листа.

Друга половина бира се по двокружном већинском изборном систему, па се кандидати за те изборе пријављују градским и општинским изборним комисијама. Кандидат који у првом кругу избора по већинском систему освоји висе од 50 одсто гласова, постаће покрајински посланик.

Ако ниједан од кандидата не буде у првом кругу имао више од 50 одсто гласова, двојица најбоље пласираних кандидата иду у други круг избора, а победник је онај који освоји просту већину гласова.

Кандидати су распоређени у свих 45 војвођанских градова и општина, с тим што се у већим градовима и општинама бира већи број кандидата, а у мањим по један.

Други круг покрајинских избора по већинском изборном систему биће одржан када и други круг председничких избора, у недељу, 20. маја.

За изборе по пропорционалном систему ПИК је прогласио листу коалиције окупљене око Демократске странке (ДС), листу Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), Уједињених региона Србије, Српске радикалне странке и коалиције око Српске напредне странке.

Проглашене су и листе Демократске странке Србије, Војвођанског преокрета, коалиције СПС-ПУПС-ЈС-СДПС, Савеза војвођанских Мађара (СВМ) и "Двери за српску Војводину".

ПИК је прогласио и листе Црногорске партије, Српске демократске странке, Покрета мађарске наде, као и листу коалиције "Све заједно" коју чине Бошњачка демократска заједница, Демократска заједница војвођанских Мађара, Демократска заједница Хрвата, Словачка странка и Грађански савез Мађара.

ПИК је утврдио да у Војводини право гласа има 1.735.616 бирача.

У одлазећем сазиву Скупштине Војводине, већину је имала коалиција коју је предводила Демократска странка и коју су још чинили СВМ, ЛСВ, Г17 плус, СПС и ЛДП.

Од демократских промена 2000. године, три пута су одржавани покрајински избори и сваки пут је победу однела такозвана проевропска опција, предвођена ДС-ом, у каснијем партнерству увек са СВМ и ЛСВ, док су се остали коалициони партнери мењали.

ДС је сва три пута дала председника Владе Војводине: први је био Ђорђе Ђукић, а последња два мандата Бојан Пајтић, који је и овај пут најавио да жели да буде покрајински премијер.

Председника Скупштине Војводине два пута је дала ЛСВ. Први је био Ненад Чанак, а потом Бојан Костреш, а у последњем мандату председник покрајинског парламента био је Шандор Егереши из СВМ-а.

Та странка је најавила да поново жели место председника Скупштине Војводине, док је ЛСВ наговестила да би желела да на месту председника Владе Војводине види свог председника Ненада Чанка.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару