ОЕБС: Mирнa кампања

Кампања тече у такмичарском духу, али је углавном мирна, саопштава ОЕБС. Констатује се да је кампања појачана након расписивања превремених председничких избора и да је видљива широм земље.

Мисија ОЕБС саопштила је да кампања за изборе у Србији на свим нивоима тече у такмичарском духу, али је углавном мирна.

У извештају који обухвата период од 4. до 24. априла, ОЕБС подсећа да ће 6. маја 2012. године, бирачи гласати за председника Србије, 250 народних посланика Народне скупштине и одборнике покрајинске скупштине и скупштина јединица локалних самоуправа.

Први пут, сви ови избори ће бити одржани истовремено, широм земље.

Законодавни оквир садржи низ закона који уређују различите врсте избора; у одређеним случајевима, услови су донекле неусаглашени и морају бити усклађени.

У поступку за председничке, односно, парламентарне изборе, који је обухватио све опције, регистровано је 12 кандидата и 18 изборних листа. Њих је предложила комбинација политичких странака, коалиција и група грађана. Око 33 процента регистрованих кандидата су жене.

Парламентарни и превремени председнички избори биће спроведени на два нивоа изборне администрације, коју сачињава РИК и више од 8.000 бирачких одбора. РИК активно ради на спровођењу припрема за изборе, испуњавајући законске рокове и усвајањем одлука на колегијалан начин. На предстојећим изборима ће први пут бити коришћен обједињени бирачки списак.

ОЕБС наводи да постоји забринутост око прецизности бирачких спискова и могуће искључење неких гласача, нарочито Рома. Бирачки спискови нису изложени на увид јавности, али су бирачи, на свој захтев, могли извршити проверу својих података.

У извештају се констатује да је кампања појачана након расписивања превремених председничких избора и сада је видљива широм земље.

ОЕБС наводи да су неки саговорници мисије изразили забринутост због могућности куповине гласова и могућих злоупотреба јавних средстава.

Иако је у Србији медијско окружење плуралистичко, оно трпи због недостатка транспарентности у погледу власништва над медијима и тешке финансијске ситуације, због чега су медији још осетљивији на политичке и економске интересе, истакао је ОЕБС у извештају.

Такође истиче да су до данас телевизијски канали избалансирано извештавали о кампањи, али углавном недостаје аналитичко и критичко извештавање.

ОЕБС констатује да припадници мањинских заједница учествују на изборима са својим странкама или са странкама за које се сматра да заступају њихове интересе.

Одређени саговорници сматрају да је ромска заједница најчешће на удару могућих злоупотреба, наводи се у извештају мисије ОЕБС за посматрање избора у Србији.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару