Џуџевић позвао Бошњаке да прецртају листић

Ниједан од 12 кандидата за председника није смогао снаге да се јавно изјасни о захтеву из Бошњачке резолуције о пуном признању бошњачког националног идентитета, рекао председник БНП-а Eсад Џуџевић и позвао Бошњаке да на изборима прецртају листић на коме су кандидати за будућег председника државе.

Председник Бошњачког националног већа (БНП) Есад Џуџевић позвао је Бошњаке да 6. маја изађу на изборе, али да том приликом прецртају листић на коме су кандидати за будућег председника државе.

Џуџевић је, на конференцији за новинаре, објаснио да је свим кандидатима за будућег шефа државе упутио писмо у којем тражи да се изјасне о Резолуцији о положају и остваривању права и слобода бошњачког народа.

Према његовим речима, БНП је утврдио да ниједан од 12 кандидата "није смогао снаге и храбрости" да се јавно изјасни о захтеву из Бошњачке резолуције о пуном признању бошњачког националног идентитета.

Такође, утврђено је да ниједан од кандидата није пружио чврсте гаранције и уверења да ће омогућити остваривање националних права Бошњака, њихову потпуну националну равноправност са осталим народима, ни гаранцију да ће Србија бити уређена као држава свих грађана и народа који у њој живе.

"У складу са овим чињеницама, БНП позива све Бошњаке да 6. маја изађу на изборе и да гласачки листић на којем се налазе имена 12 кандидата за председника Србије у првом кругу избора јавно прецртају и на тај начин покажу снагу и одлучност онима који претендују да воде ову земљу у наредном периоду, да ће морати да узму у обзир ту исказану вољу бошњачког народа приликом одржавања другог круга председничких избора", рекао је Џуџевић.

На питање новинара о председничком кандидату Борису Тадићу, Џуџевић је навео да су санџачки Бошњаци од 2000. године подржали све демократске кандидате за председника Србије, да су безусловно подржавали Тадића и тиме дали велики допринос стицању статуса кандидата за чланство Србије у ЕУ.

"Указивали смо Тадићу, и као посланици и као коалициони партнери, на тежак положај Бошњака, али он никад није смогао снаге да реагује ни у најтежим случајевима насиља над Бошњацима у Србији", рекао је Џуџевић.

Џуџевић је додао да очекује да председнички кандидат Муамер Зукорлић пре одржавања првог круга председничких избора повуче своју кандидатуру и тиме покаже да му је више стало до положаја и остваривања права бошњачког народа, него до својих приватних и личних интереса и да на тај начин прихвати позив БНВ и придружи се већинском ставу свога народа.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару