Читај ми!

Тадић: Велики потенцијал Рашке

Србија за пет година може да заврши преговоре са ЕУ, рекао председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић у Рашкој. Аеродром "Морава" у Лађевцима отвориће нове перспективе и шансе у том делу Србије, рекао Тадић.

Кандидат за председника Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић рекао у Рашкој да Србија за пет година може да заврши преговоре са ЕУ.

"Наш циљ је да за пет година завршимо преговоре са ЕУ, као што је то урадила Словачка. Мислим да и ми то можемо. Имамо шест стотина стручних људи који ће радити у нашим тимовима за преговоре са ЕУ", рекао је Тадић и додао да верује да ће наша земља ове године моћи да отпочне преговоре са Унијом.

Тадић је рекао да Србија треба да постане чланица ЕУ, јер је Унија "добар инструмент" за решавање проблема људи, али и зато што треба да се прикључимо једном великом процесу на нашем континенту, који треба да нам обезбеди боље услове за рад, виши ниво владавине права, веће инвестиције.

"Наш план везан за ЕУ је уједно и стратегија нашег развоја", истакао је Тадић.

Говорећи о Рашкој, Тадић је подсетио да се у том граду налазе значајна геолошка налазишта, које представљају велики потенцијал за развој ове области.

"Некада нисмо имали увид у наша рудна богатства, али се свих ових година понашамо јако одговорно и сагледавамо сваки природни потенцијал. Направили смо стратегијски документ који се зове Просторни план Србије, од којег смо направили Развојни план наше земље у наредних десет година. Тај план је усаглашен са планом ЕУ.

Тадић је, истакао је, уверен да ће актуелна криза потрајати још годину дана и да након тога долазе бољи дани за сваку породицу у Србији и за Србију у целини.

Нове перспективе за Краљевчане  

Председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић је, на церемонији потписивања споразума о финансирању пројекта реконструкције аеродрома "Морава" у Лађевцима, оценио да ће тај аеродром отворити нове перспективе и шансе у том делу Србије.

Тадић је рекао да није реч само о отварању перспектива и шанси за грађане Краљева, већ целе регије, и додао да ће око аеродрома гравитирати око два милиона људи.

Према његовим речима, писта на аеродрому "Морава", који ће бити реконструисан средствима Владе Турске, биће продужена до краја идуће године како би могао да прими веће авионе, чиме ће се створити потпуно нове могућности за развој Краљева и околине.

Подсетивши да Просторни план Србије, писан за период до 2020. године, предвиђа изградњу мреже аутопутева, између осталог и преко Чачка, од чега ће непосредну корист имати и грађани оближњег Краљева.

Аеродром "Морава" настао је конверзијом дела војног аеродрома, чиме су, према Тадићевим речима, Војска Србије и Министарство одбране показали да могу да допринесу цивилном добру и интересима.

"Дајући на располагање грађанима овакав аеродром Војска и Министарство одбране су доказали да су развојни чинилац, а не потрошач", нагласио је Тадић, изразивши уверење да ће војска таквим понашањем доприносити развоју државе и у будућности.

Када је реч о стратешком партнерству са Турском, која је донирала 10 милиона евра за аеродром "Морава", Тадић је истакао да из те земље очекује нове инвестиције у југозападну Србију.

Осврћући се на економску ситуацију у Краљеву, Тадић је рекао да је након последњег разорног земљотреса за тај град много урађено како би се нормализовао живот његових становника, и да сада преостаје да се помогне неким од некадашњих привредних гиганата тог краја.

"Надам се да ћемо ових дана решити и проблем Магнохрома, довођењем једног великог инвеститора", поручио је Тадић.

Борба против криминала

Приликом обиласка Пријепоља, Борис Тадић је најавио је да намерава да учини даљи напор у борби против организованог криминала наредних година.

"Учинили смо огроман напор и велики успех у обарању криминала на колена, оборићемо га на леђа наредних година", рекао је Тадић обраћајући се грађанима.

Кандидат за председника је рекао да припадници организованог криминал прижељкују да дође до политичких промена у Србији, јер се криминалци надају да тако неће имати посла с озбиљном државном управом, да ће лакше обављати посао, да их неће прогонити на свакој тачки света.

Тадић је подсетио да се српске власти боре против криминала не само у Србији, већ и у Латинској Америци, у Атланском океану, где су, заједно са партнерима, запленили највеће количине наркотика.

Истовремено је поручио да се корупција мора "оборити на леђа", јер се уз постојање корупције, како је подвукао, ниједно друштво не може развијати. Тадић је поновио да не прихвата да неко у Србији тврди да нема посла, а при томе одбија послове који му се нуде.

"Држава према некоме ко неће да ради за 1.500 динара дневно нема никакву обавезу", поручио је Тадић и позвао младе да завршавају школе за које постоји извесност запошљавања.

"Не треба се стидети ниједног посла, начина да се поштено заради новац. Морамо се понашати рационално и трезвено", подвукао је Тадић и навео да је и сам обављао разне послове, од продавања новина до професорског посла.

Уз подсећање да су избори 6. маја изузетно битни за земљу, Тадић је грађанима рекао да сами морају да процене ко је шта учинио за земљу и за њих, шта су створили његови политички опоненти, који, како је навео, само дају празна обећања.

"Разлика између њих и нас је што смо изградили аутопут, изградили мостове, укинули војни рок, склопили мировне споразуме, помирили се са свима, изборили се за статус кандидата, што значи да су реформе у свим доменима друштва напредовале", објаснио је Тадић.

Од земље која је у прошлости имала само конфликте, подсетио је, Србија је постала неодвојиви чинила и градитељ мира на југоистоку Европе.

За разлику од претходника који су, како је рекао, улагали у сукобе, претње и зло, садашња власт све проблеме решава мирним путем, преговорима, дипломатијом, употребом знања, па је тако и кад је реч о Косову и Метохији.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару