Читај ми!

Коштуница: Србија без поданичког односа

Србија треба да буде слободна земља, односно политички неутрална, и не треба да буде у садашњем "поданичком" односу према ЕУ, поручио председнички кандидат ДСС-а Војислав Коштуница на Савету омладине.

Кандидат Демократске странке Србије за председника Србије Војислав Коштуница поручио је младима на Савету омладине те странке, да Србија не треба да буде "поданички" члан Европске уније нити било ког другог политичког или војног савеза.

Он је рекао да је парола "ЕУ нема алтернативу" направила бројне губитке и да садашња власт испуњава све што од ње тражи Брисел.

Коштуница је, обраћајући се младима, поручио да треба "да посеју семе политичке неутралности" а да ће тај плод бити "другачија, слободна Србија".

Како је напоменуо, Србија треба да се окрене себи, својим интересима.

"Политичка неутралност значи да Србија не треба да буде члан ЕУ, али да треба да сарађује са њом и осталим земљама. Србија треба да буде слободна и да не буде у поданичком положају", рекао је Коштуница.

Према његовим речима, Србија је пуне четири године на погрешном путу који је обележила парола "ЕУ нема алтернативу" и додао да та парола значи да се данас у Србији живи горе него у протекле четири године.

Како је рекао Коштуница, плате и пензије су мање, већа је незапосленост и полако пропада пољопривреда.

Лидер ДСС-а сматра да је од Србије тражено да се постепено одриче Косова, па је признала Косово са звездицом, да Брисел и изнутра покушава да разгради Србију подржавајући противуставни статус Војводине и да је власт пристала да донесе Декларацију о Сребреници где "ми себе проглашавамо злочинцима".

Коштуница је додао да су стотине милиона евра изгубљене од када је Србија потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

"Шта смо добили за узврат - кандидатуру, која значи да ћемо можда једног дана постати члан ЕУ, а пре тога Србија ће морати да уђе у НАТО", рекао је Коштуница.

Младима се у сали Градске општине Стари град обратио и председник Економског савета ДСС-a Ненад Поповић који је истакао да је поред политичке неутралности Србији потребна и економска неутралност.

Поповић: Власт вратити општинама 

Програм Демократске странке Србије за Београд предвиђа да део буџета града и општина буде на располагању грађанима, како би они непосредно могли да решавају неке од кључних проблема, рекао је кандидат ДСС-а за градоначелника Београда Александар Поповић.

Код пијаце у београдском насељу Видиковац Поповић је истакао да ће грађани, када ДСС буде на власти, бити упознати са потрошњом буџета, пре трошења, а не ретроактивно.

"Желимо да буџет општина и града буде буџет грађана, а не бирократије. Желимо другачији статут, односно децентрализовани Београд у коме ће власт бити враћена општинама", рекао је Поповић.

Он је навео и да програм ДСС-а предвиђа и оснивање нових општина и то тамо где је могућа расподела постојећих бирократија. 

"Садашња власт у Београду, ДС, Г17, ЛДП и СПС, централизована је власт. Желимо другачији Београд у коме ће власт бити близу грађана, а не далеко од њих, Београд у коме ће власт припадати грађанима", истакао је Поповић.

Ковачевић: Спречити умирање Војводине

Први на листи Демократска странка Србије - Војислав Коштуница за покрајинске изборе у Војводини, драмски писац Синиша Ковачевић упозорио је на опадање становништва у Војводини истакавши да је ненастањена земља и безбедоносно рањива.

"Сеоска Војводина је умрла, а да то још не зна. Меланхолију у људима је заменила депресија. Куће су урушене, а школе десетковане. Сеоске њиве су у парлогу, а млади у Новом Саду или Београду", рекао је Ковачевић на трибини у општини Алибунар.

"Нема села у Војводини, које на попису није имало између 10 и 35 одсто становника мање него пре само десет година, а ненастањена земља је рањива, безбедоносно рањива, не рађа ни усеве, ни људе и са свим је потенцијалима да ускоро постане туђа. Зато звона звоне да је буквално последњи час да се Војводина спасе скоре и сигурне смрти ", указао је Ковачевић.

"Ова Војводина глади и безнађа данас је таква, јер су људи без карактера владали њом последњих неколико деценија", нагласио је Ковачевић.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару