Читај ми!

Ђулијани у водама балканске политике

Рудолф Ђулијани, јавним наступом са двојицом кандидата опозиционе странке, увучен у бурне воде балканске политике, пише амерички "Волстрит џорнал".

Бивши градоначелник Њујорка Рудолф Ђулијани увучен је у узбуркане воде балканске политике у петак, јавним наступом са двојицом кандидата опозиционе странке у врућој предизборној борби у Србији, пише амерички Волстрит џорнал, преноси Танјуг.

Њујоршки лист преноси и тврдње противника напредњака да Вучић и Николић покушавају да дотерају свој имиџ и освоје гласове повезујући се са Ђулијанијем, који је светски признат због начина на који је водио Њујорк после терористичких напада 11. септембра, док СНС одбацује те тврдње.

Ђулијанију су у Београду домаћини били напредњаци Александар Вучић и Томислав Николић, који су били истакнути чланови тврде националистичке странке, која се противи чланству у ЕУ и осуђује улогу САД на Балкану, а коју су напустили 2008. године и формирали Српску напредну странку која "каже да подржава евентуално чланство Србије у ЕУ", пише амерички лист, преноси Танјуг.

Сам Ђулијани је рекао да његова посета није политичка и да не подржава никога, већ је дошао јер је "замољен за савет", док из америчке амбасаде у Србији тврде да његова посета не значи званичну подршку САД неком кандидату или партији, преносе њујоршки лист.

"Последњи пут кад се Вучић кандидовао за градоначелника, 2008, био је кандидат Српске радикалне странке, која је заговарала поновно успостављање Велике Србије на Балкану, у савезништву с Русијом. Лидеру радикалне странке сада се суди у Хагу због оптужби за ратне злочине", наводи Волстрит џорнал.

У листу се наводе и речи актуелног градоначелника Београда, Драгана Ђиласа, да Ђулијани "није неко ко би требало да говори о будућности Београда", будући да је подржавао НАТО бомбардовање 1999.

Током гостовања у једном телевизијској емисији, Ђулијани је рекао да би и градоначелник и остали Срби требало "да забораве бомбардовање и окрену се будућности. Кад је домаћин емисије приметио да ће то "бити тешко", Ђулијани је додао: "Морате то да урадите ако желите да будете успешни."

Агенција Асошијејтед прес у извештају под насловом "Бивши градоначелник Њујорка помаже српским националистима", преноси да Ђулијани планира да постане "саветник српским националистима, који су некад били савезници Слободана Милошевића - ако победе на изборима следећег месеца".

Ђулијанијева посета је "наљутила актуелног градоначелника", Ђиласа, али и министра унутрашњих послова Ивицу Дачића, који је поручио да странци не треба да говоре шта је добро за Србију, преноси АП.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару