Читај ми!

Николић за двопартијски систем

Желео бих да се у Србији створи двопратијски систем, каже лидер напредњака Томислав Николић. Лидер напредњака каже да "нема шансе" да изгуби председничке изборе.

Кандидат Српске напредне странке за председника Србије Томислав Николић изјавио је да жели успостављање двопартијског система у Србији и поручио да неће пристати на формирање владе са мањим партнером уколико услов за то буде место премијера.

"Желео бих, колико год да са тим нису сагласне мале странке, да се у Србији створи двопратијски систем, да се смењујемо на власти", рекао је Николић, указавши да ће тада министар знати да иза њега долази онај из друге партије који ће да испита све шта је радио.

Николић у интервјуу Танјугу рекао и да "нема шансе" да изгуби председничке изборе јер лидер Демократске странке Борис Тадић неће имати подршку у другом кругу као 2008. године и понавља да нема могућности за договор те две странке око формирања владе, јер сматра то "не би било добро за Србију".

Два су разлога што не можемо да сарађујемо са ДС, наводи лидер СНС-а и истиче да је први то што би то "потпуно елиминисало опозицију", док је други што у том случају не би могао да инсистира на преиспитивању приватизација које су спроводили управо људи из ДС-а и за које је "сасвим јасно да су биле криминал".

Како додаје, таквих приватизација је "не само 24 о којима говори ЕУ и која тражи да то испитамо, него бар 1.000".

"Али они те своје људе, за које знају да су одговорни за криминал стављају на посланичке листе и предвиђају их за министарска места. Како могу да сарађујем са таквим људима", запитао је лидер СНС-а.

СНС: Нема тајних преговора о коалицијама

На питање о могућим постизборним коалицијама, Николић је рекао да још не размишља о томе и да се коалиција Покренимо Србију "не бави тајним разговорима ни са ким".

Међутим, додао је, постоје отворени путеви за разговор "са многим странкама са којима данас изгледа да се баш превише не додирујемо, на пример са ДСС и СПС".

"Желим да избегнем само једну грешку коју је начинила ДС, а то је да сабирам до 126 и да после тога трпим разне притиске и уцене малих партнера који постану незајажљиви", рекао је Николић.

Упитан да ли би његова коалиција била спремна да уступи место премијера зарад формирања владе, Николић је навео да не може да испуни тај услов, уколико СНС освоји највише гласова, јер би то била "превара народа".

"Неморално је да очекујем да ако не освојимо највише гласова да наш кандидат буде председник владе и заиста не могу да испуним услов да ако ми освојимо највише гласова да нека друга политичка странка одреди премијера", објашњава Николић.

Према његовим речима, ако грађани желе председника владе из СНС и то покажу највећим бројем гласова за ту странку, "онда нема смисла да их варамо, а ни од мањих партнера да то траже".

"Ако то буде услов без кога нема коалиције - коалиције неће бити", поручио је Николић.

Како наводи, са расписивањем председничких избора фокус се померио на ту функцију, а што се тиче премијерске функције то "сви остављају за после изборе јер би сада изазвало макар комешање у оквиру политичке странке".

Николић такође одбацује спекулације да СНС нема кадрове и способне кандидате за премијерско место.

"Мени је сасвим свеједно да ли ће то бити мушкарац, жена - битно је само да буде ауторитет, стручњак и да уме и да саветује али и да лупи песницом о сто", рекао је Николић.

Николић: Тадић без подршке ЕУ

Што се тиче председничких избора, Николић "не види" ниједног председничког кандидата који је а приори спреман да подржи Тадића у другом кругу и оцењује да је лидер ДС-а остао "без неких подршки које је имао на прошлим изборима", а помогле су му да у другом кругу однесе већи број гласова.

Томислав Николић је прецизирао да мисли на подршку муфтије Муамера Зукорлића, лидера СВМ Иштвана Пастора уз оцену да "Коштуница не може да подржи Тадића, Велимир Илић неће", а да ће СПС "имати прилику да размисли о томе", као и да не верује да ће ЛДП подржати било кога.

"Ја вероватно нећу добити неку нову подршку у другом кругу, али ће Тадић изгубити бар четири - пет њих који су га подржали прошлог пута", рекао је Николић и додао да су прошлог пута на страни Тадића били и директно ЕУ и индиректно Руска Федерација, подсетивши на потписивање енергетског споразума и руски орден који је председник Србије добио непосредно пред изборе.

Овога пута, каже, нема директне подршке ЕУ Тадићу, "ма колико се ДС трудила да у последњим метрима оствари предност тако што ће о мени да говори као о човеку у кога ЕУ не би требало да буде сигурна пошто често мењам мишљење и ставове".

"Без толиких подршки, остане ли сам као у првом кругу, Тадић нема никаквих шанси против мене", сматра Николић. Према његовим речима, да је Тадић "демократа образован по западним мерилима" не би се после подношења оставке ни кандидовао за председника Србије.

"Да устав разуме како га размеју они који предају устав на Правном факултету не би се кандидовао трећи пут и не би терао уставни суд да ћути о томе да ли је то у складу са утавом или није", додао је лидер СНС.

СНС: Прљава кампања 

Николић тврди да је ДС пре два месеца почела са прљавом кампањом у виду лепљења плаката, а да је СНС тада "одговорила неким плакатима".

Знао сам да спремају неке "бруталне спотове против мене", навео је Николић и додао: "Ја сам поникао из српског народа, када ме десет пута опсују, опсујем и ја једанпут, када ме десет пута уједу, уједем и ја".

Он каже да је имао дилему да ли да се укључи у "прљаву кампању", јер то код грађана Србије понекад изазива негативан ефекат, али, "ако се не укључите неко може да помисли да смо се уплашили".

Говорећи о Косову и Метохији, Николић је навео да није говорио о поништавању међународних споразума, како каже ДС, већ да је мислио на оне који нису у складу са Уставом.

Како каже, ДС је од тога "одмах направила негативан спот" али заборавља да је приликом конституисања прве Скупштине Србије и владе од стране ДОС-а прва одлука те скупштине била да се пониште све одлуке парламента донете пре тога.

"ДОС је поништио одлуке Народне скупштине, а мене прозивају што нећу да прихватим оно што је Борко Стефановић договорио, а није у складу са Уставом", поручио је Николић.

Кад је реч о локалним изборима на северу Косова, Николић је навео да ако Влада Србије и РИК не могу да учествују, УНМИК каже да не гарантује безбедности оних који ће да изађу на изборе - "зашто бисмо набијали прст у око свима" и "ризиковали безбедности својих грађана".

Николић предлаже да се странке договоре и примене резултате парламентарних избора на локалном нивоу, те да нико не буде на власти или опозицији међу Србима на КиМ, већ да се функције распореде пропорционално исказаној снази.

Упитан о оптужбама да је јуче говорио једно, а данас друго што се тиче ЕУ, кандидат напредњака је одговорио да су га радикали избацили из странке јер је био за евроинтеграције.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару