Koштуница против уласка у ЕУ

Улазак у Европску унију није у интересу Србије и српског народа, рекао Војислав Коштуница. Председнички кандидат ДСС-а истакао да то не значи да је Србија против Уније, већ против интеграција и потчињености Бриселу.

Председнички кандидат Демократске странке Србије Војислав Коштуница поручио је да улазак у Европску унију није у интересу Србије и српског народа, али да политичка неутралност за коју се залаже та странка не значи да је она против Уније, већ против интеграција и потчињености Бриселу.

Коштуница је на конвенцији ДСС у Сремској Митровици, рекао да ће давање подршке политичкој и војној неутралност Србије, на изборима 6. маја, земљи омогућити да се окрене себи и својим интересима, да буде суверена и слободна и да сарађује са свим земљама Европе и света.

"Политичка неутралност омогућава да воља народа буде закон, а не нешто што бирократија и политички апарат у Бриселу науми. Можемо се развијати као суверена земља и имати везе са ЕУ и предузећима из ЕУ, али не на начин да Србија и овај народ трпи", рекао је Коштуница.

На путу ка ЕУ од Србије је тражено да се постепено одрекне Косова и Метохије и да се "изнутра раздроби" доношењем Статута АП Војводине и отварањем статусних питања у другим деловима Србије, истакао је Коштуница и подсетио да је пре неког времена то било влашко питање, сада је бугарско, а они који су то тражили могу да смишљају нове захтеве и услове.

Потпредседник ДСС Ненад Поповић је рекао да Србија једина у свету има споразум о слободној трговини с Русијом, који омогућава да буде конкурентија од других земља у Европи и свету.

"Многи привредници са Запада желе да инвестирају у Србију, да би могли без царина да извозе у Русију, али основа за то је наша политичка неутралност", рекао је Поповић и додао да ће та странка када дође на власт обезбедити 10 милијарди евра за домаћу привреду из Русије.

Носилац листе ДСС за Војводину Душан Ковачевић критиковао је друге странке које учествују у кампањи, оценивши да грађани немају дилему око тога да треба да гласају за Коштуницу.

Потпредседница странке Санда Рашковић Ивић је рекла да је пред грађанима значајан избор и да ће они 6. маја одлучивати о путу којим они, њихове породице и Србија треба да иду.

ДСС за нове општине у Београду

Кандидат Демократске странке Србије за градоначелника Београда Александар Поповић рекао је да се Београђани морају много више питати о уређењу града, које је, како тврди, актуелна власт централизовала.

"Одузете су ингеренције општинама. Желимо да власт буде близу грађанима, а не близу политичарима и желимо да централизацију, коју су увеле Демократска странка, Г17 плус, Социјалистичка партија Србије и Либерално демократска партија променимо", рекао је Поповић новинарима у Кнез Михаиловој улици где је разговарао са Београђанима.

Поповић је рекао да ДСС жели да се формирају нове општине, али без нове бирократије и да градски буџет буде "буџет и новчаник свих грађана".

Према његовим речима, грађани треба да знају зашто се новац троши и да се у наредне четири године, "четири милијарде, које ће постојати у буџету, а које су постојале и у претходне четири године, на неупоредиво бољи и транспарентнији начин троше".

Поповић је подсетио да је ДСС у претходних месец дана говорила о свим темама које су значајне за Београђане као што су уређење града, здравства, пољопривреде, школа, универзитета, спортских објеката, проблемима који муче мале и средње предузетнике, изградњи обилазница, мостова.

"Верујем да смо у овој кампањи покрили све теме које се тичу Београђана. Београд је леп град, има лепих страна живот у њему, али су његово највеће богатство Београђани", закључио је Поповић.

Окупљенимма се обратио и члан Главног одбора ДСС-а музичар Бора Ђорђевић који је оценио да се мора зауставити корупција и да су здравство и образовање "у пропасти".

"Био сам јуче код лекара, а они штрајкују и примају само хитне случајеве. Корупција је 'прорадила', препознали су ме, па сам прошао, као хитан случај, мада нисам био толико хитан", рекао је Ђорђевић.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару