Читај ми!

СВМ: Договор са Тадићем користан за земљу

Договор са Тадићем о учешћу СВМ у будућој парламентарној већини, као и о подршци лидеру ДС-а у другом кругу председничких избора може бити користан за читаву земљу, рекао кандидат Савеза Војвођанских Мађара за председника Србије Иштван Пастор и одбацио могућност таквог договора с председником СНС-а Томиславом Николићем.

Кандидат Савеза Војвођанских Мађара за председника Србије Иштван Пастор рекао је да би договор са председником ДС-а Борисом Тадићем о учешћу СВМ у будућој парламентарној већини, као и о подршци лидеру ДС-а у другом кругу председничких избора, могао да буде користан за читаву земљу.

"Верујем у то да са Тадићем можемо постићи договор и мислим да тај договор може да буде користан свакако за нас, али и за читаву земљу", рекао је Пастор у интервјуу Танјугу и истовремено одбацио могућност таквог договора с председником СНС-а Томиславом Николићем.

Напомињући да је у групи оних председничких кандидата за које је "потпуно извесно да неће ући у други круг", председник СВМ је истакао да ће подршка у другом кругу, његова и подршка странке коју предводи, бити условљена, пре свега, испуњавањем њихових основних програмских опредељења, изнетих бирачима у овој кампањи.

Пастор је нагласио да би желео да са Тадићем буде постигнут договор о кључним елементима њиховог програма, напомињући да "није потребно пуно тога договорити" јер се око многих ствари подударају са ДС.

О питању Војводине, "нарочито о нашој специфичности као националне заједнице као и о буџетским оквирима и гаранцијама за функционисање покрајине желели бисмо да постигнемо договор и то је сигурно услов за подршку Тадићу у другом кругу", прецизирао је Пастор.

На питање да ли је отворен простор за евентуалну подршку у другом кругу Томиславу Николићу или неком другом кандидату, Пастор је одговорио да, када је реч о подршци лидеру СНС "ту објективно, у овом моменту, не постоји шанса за договор због тога што смо по програмским опредељењима поприлично далеко једни од других".

Истичући да у ни у реторичком, нити у садржинском смислу неће одвајати своју председничку предизборну кампању од генералне кампање његове странке за изборе на свим нивоима, Пастор је нагласио да су те ствари неодвојиве, јер се полази од истог система вредности и од приоритетних питања за странку на чијем је челу.

Председнички избори утицаће на парламентарне и обрнуто, рекао је Пастор и напоменуо да је један од мотива већине кандидата који су ушли у предизборну председничку трку тај да се "максимализује резултат, односно да се у првом кругу стекну одређене преговарачке позиције у политичком смислу уочи другог круга".

Програм "За Војводину у нормалној Србији

Пастор је рекао да ће у средишту пажње његове председничке кампање бити 12 тачка програма "За Војводину у нормалној Србији".

Лидер СВМ-а је рекао да ће инсистирати на питањима која се односе на Србију, попут "приоритета у спољној политици, питања евроатлантских интеграција и отварања питања прикључења НАТО-у, а ту су и питања Косова, уставности и законитости".

Када је реч о Војводини, СВМ ће, према његовим речима, инсистирати на дефинисању финансијско-буџетске ситуације покрајине, на уставним и законским гаранцијама у том погледу, затим на решавању проблема привреде, а посебно пољопривреде.

СВМ ће се истовремено бавити и решавањем специфичних питања мађарске националне заједнице, као и постизањем договора о проблемима реституције.

Предизборне наступе осталих странака мађарске националне заједнице у Војводини Пастор је оценио веома "ограниченим", јер, како је објаснио, те партије нису биле у стању да имају своје листе на републичким и покрајинским изборима, а у неколико локалних изборних јединица пријавиле су кандидате у последњем тренутку, јер су једва скупили потписе.

"Мислим да ће се мађарски гласови, пре свега, сада концентрисати код СВМ и да ћемо вратити значајан део тог бирачког корпуса, који је некад гласао за ДС и неке друге странке", оценио је Пастор, напомињући да очекује и релативно велику подршку и немадјара.

СВМ је реалистична алтернатива

Пастор очекује да ће СВМ као "реалистична алтернатива којој вреди дати власт" добити подршку од оних који су се разочарали у ДС и Лигу социјалдемократа Војводине и којима је стало до Војводине и регионалног интереса.

Говорећи о подршци премијера суседне Мађарске Виктора Орбана, Пастор је рекао да су њих двојица дуго лични пријатељи и да су СВМ и Фидес странка у истом народњачком блоку у Европском парламенту.

Пастор је нагласио да је подршка Орбана важна "и због СВМ-а и због укупне јавности овде у Србији, јер између потенцијалних алтернатива унутар мађарског политичког корпуса у Војводини његово појављивање поред СВМ значи да екстремисти не уживају његову подршку".

Орбан је, с друге стране, био "један од најжешћих бораца да Србија добије у марту статус кандидата за чланство у ЕУ", истакао је Пастор и додао да ако Орбан, као премијер суседне државе, помаже интегрисање Србије у ЕУ, "онда не видим проблем у томе што он учествује у јачању оних порука које су на тој линији".

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару