Читај ми!

Редослед председничких кандидата

РИК жребањем утврдио редослед председничких кандидата на предстојећим изборима.

У Скупштини Србије је завршено жребање председничких кандидата, којим је утврђен њихов редослед на гласачком листићу за председничке изборе 6. маја.

Редослед је следећи:

1. Зоран Станковић
Уједињени региони Србије

2. Владан Глишић
Група грађана "Двери"

3. Борис Тадић
Коалиција "Избор за бољи живот"

4. Војислав Коштуница
Демократска странка Србије

5. Зоран Драгишић
Група грађана Покрет радника и сељака

6. Јадранка Шешељ
Српска радикална странка

7. Муамер Зукорлић
Група грађана

8. Даница Грујучић
Социјалдемократски савез

9. Ивица Дачић
Коалиција СПС-ПУПС-ЈС

10. Чедомир Јовановић
Либерално демократска партија, Српски покрет обнове, Социјалдемократска унија, Богата Србија, Војвођанска партија, Демократска партија Санџака, Зелена еколошка партија - зелени, Партија Бугара Србије

11. Иштван Пастор
Савез војвођанских Мађара

12. Томислав Николић
Српска напредна странка

Чланови Републичке изборне комисије су на почетку објаснили процедуру жребања председничких кандидата и утврдили да су испуњени сви законски услови за њено спровођење.

Жреб је обављен тако што је из једног бубња извлачена кугла у којој се налазио лист са уписаним именом и презименом кандидата за председника Србије и називом предлагача, а непосредно после тога је, из другог бубња, извучена кугла у којој се налазио лист са редним бројем који је том кандидату додељен на листи. Жреб је спровео РИК у присуству представника предлагача кандидата.

Кратке биографије председничких кандидата

Зоран Станковић - Уједињени региони Србије

Зоран Станковић је министар здравља у Влади Републике Србије. Он је санитетски генерал мајор у пензији. Био је министар одбране у влади државне заједнице Србија и Црна Гора и привремени министар одбране у Влади Србије (2006 -2007).

Владан Глишић - Двери

Владан Глишић је завршио Правни факултет у Београду. Радио је у Општинском суду у Аранђеловцу, био је директор правне службе у Ортопедском предузећу "Рудо", правни саветник у Центру за велике пореске обвезнике при Министарству финансија Србије, као и заменик јавног правобраниоца Градске општине Раковица.

Борис Тадић - Коалиција "Избор за бољи живот"

Борис Тадић је председник је Демократске странке. Дипломирао је социјалну психологију на Универзитету у Београду. Био је министар телекомуникација СР Југославије и министар одбране Србије и Црне Горе. Први пут је изабран за председника Србије 27. јуна 2004. године, а други мандат је добио у другом кругу председничких избора, 3. фебруара 2008. године.

Војислав Коштуница - Демократска странка Србије

Војислав Коштуница је председник Демократске странке Србије од њеног оснивања, 1992. године. Докторирао је на Правном факултету на тему "Институционализована опозиција у политичком систему капитализма". Био је последњи председник СР Југославије (2000 - 2003) и председник Владе Србије (2004 - 2008).

Зоран Драгишић - Група грађана "Покрет радника и сељака"

Зоран Драгишић је завршио Факултет цивилне одбране у Београду и Правни факултет у Београду. Докторску дисертацију "Правно-политички статус националне безбедности" одбранио је на Правном факултету у Београду 2004. године. Од 1994. године ради на Факултету безбедности.

Јадранка Шешељ - Српска радикална странка

Јадранка Шешељ је рођена 13. априла 1960. у Подујеву. До поласка у школу живела је у Приштини, одакле се преселила у Београд. По завршетку Шесте београдске гимназије, стекла је диплому Више педагошке школе, али никада није радила у професији. У "Минелу" је провела 12 година на службеничким пословима. Са лидером Српске радикалне странке Војиславом Шешељем у браку је 20 година.

Муамер Зукорлић - Група грађана

Муамер Зукорлић је муфтија Исламске заједнице у Србији. Завршио Гази Хусрев-бегову медресу у Сарајеву. У Константини у Алжиру је 1993. године завршио Исламски факултет, одсек шеријатско право, а пост-дипломске студије у Либану. Чим је основан Мешихат Исламске заједнице Санџака 1993. године Муамер је изабран за муфтију, а реизабран на изборима 1998. и 2003. године.

Даница Грујичић - Социјалдемократски савез

Даница Грујичић је докторирала је на Медицинском факултету 1996. године из области неурохирургије. На Институту неурохирургије Клиничког центра Србије ради од 1984. године, а 2007. године постала је начелница ове установе. Од 2004. године ради и као ванредна професорка на Медицинском факултету.

Ивица Дачић - Коалиција СПС-ПУПС-ЈС

Ивица Дачић је председник Социјалистичке партије Србије, заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Србије. Завршио је Факултет политичких наука у Београду. Обављао је више страначких функција у СПС-у. Био је посланик Савезне скупштине СР Југославије и СЦГ. За председника СПС-а изабран је 2006. године.

Чедомир Јовановић - Коалиција "Преокрет"

Чедомир Јовановић је председник Либерално-демократске партије. Дипломирао је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду 1998. године. Током студија радио је као новинар, а био је један од лидера студентског протеста 1996/97. године.

Иштван Пастор - Савез војвођанских Мађара

Иштван Пастор је један је од оснивача Савеза војвођанских Мађара и њихов члан од 1994. године. Од 1997. године налази се у Председништву странке, а 2007. године постаје председник СВМ. Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду. Радио је у фабрици "Сигма" у Суботици, Институту за Информатику на Економском факултету у Суботици, а од 1995. године бави се приватним бизнисом.

Томислав Николић - Српска напредна странка

Томислав Николић је председник Српске напредне странке. Био један од оснивача и заменик председника Српске радикалне странке. Три пута је био кандидат на председничким изборима у Србији (2003, 2004, 2008) и једном кандидат за председника СР Југославије (2000). Био је потпредседник Владе Србије (1998 - 2000) и потпредседник Владе СР Југославије (1999 - 2000) Маја 2007. године пет дана је обављао и дужност председника Народне скупштине Републике Србије.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару