Читај ми!

Истиче рок за предају листа

Рок за закључивање бирачког спискова и подношење изборних листа истиче у поноћ. Знаће се тачан број бирача, а до сада РИК прихватио 14 изборних листа.

Бирачки списак за изборе 6. маја треба да буде закључен до поноћи, када ће се знати и тачан број гласача.

Према утврђеном Роковнику Републичке изборне комисије (РИК), до 20. априла у поноћ треба да буде донето решење о закључењу бирачког списка и утврђивању укупног броја бирача.

Наредног дана РИК-у треба да буде достављено решење о закључењу бирачког списка, а одмах по добијању тог решења укупан број бирача треба да буде објављен у "Службеном гласнику Републике Србије".

Пунолетни грађани Србије, који желе да учествују на изборима 6. маја, а неће гласати у месту пребивалишта или ће тог дана бити у иностранству, могли су до 14. априла да поднесу захтев да се у бирачки списак упише тај податак, односно да ће гласати према боравишту у земљи, односно иностранству.

Гласачи ће на предстојећим изборима моћи да гласају на укупно 8.585 бирачких места, од којих је 37 у иностранству, а 29 у заводима за извршење заводских санкција.

Грађани путем СМС могу да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак, и уколико јесу, на којем бирачком месту могу да гласају.

Поруке су бесплатне, а то исто могу да провере и на порталу Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу.

Информације путем СМС-а могу да се добију слањем поруке на број 2202 са садржајем: избори (размак) па јединствени матични број.

До сада прихваћено 14 изборних листа.

И рок за подношење листа за учешће на предстојећим парламентарним изборима истиче у поноћ, а РИК је до сада прихватио 14 изборних листа.

Проглашене су изборне листе "За бољи живот - Борис Тадић", "Српска радикална странка - др Војислав Шешељ", "Уједињени региони - Млађан Динкић", затим "Чедомир Јовановић - Преокрет" и листа "Покренимо Србију - Томислав Николић".

Проглашене су и листе "Демократска странка Србије - Војислав Коштуница", "Ивица Дачић - СПС, ПУПС, ЈС", "Двери за живот Србије", "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор", "Реформистичка странка - проф. др Милан Вишњић".

Међу проглашеним листама су и "Странка демократске акције Санџака - др Сулејман Угљанин", Покрет радника и сељака, "Социјалдемократски савез - Небојша Лековић" и листа коалиције "Све заједно - БДЗ, ГСМ, ДЗХ, ДЗВМ, Словачка странка - Емир Елфић",

На претходним парламентарним изборима, који су одржани маја 2008. године,  учествовале су 22 странке.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару