Читај ми!

Дванаест кандидата за председника

Републичка изборна комисија вечерас ће жребом одлучити о редоследу председничких кандидата на гласачком листићу. У трци за новог председника Србије учествоваће 12 кандидата.

У трци за новог председника Србије учествоваће 12 кандидата, којима је Републичка изборна комисија потврдила кандидатуре, а њихов редослед на гласачком листићу 6. маја биће одређен на данашњем жребању.

Жреб којим ће се одредити распоред на листићу биће обављен у Скупштини Србије од 19.15.

Поступак жребања водиће председник РИК-а Предраг Гргић, који је рекао Танјугу да ће поред њега бити и заменик председника Комисије, секретар и заменик секретара.

"Имамо две чиније, у једној су куглице, а у другој имена и све ће се одвијати као и пре четири године. У Упутству за спровођење избора за председника Републике све јасно пише и ту нема никаве мистификације", рекао је Гргић.

Жребање ће бити обављено тако што се из једног бубња извлачи кугла у којој је лист са уписаним именом и презименом кандидата и називом прадлагача, док се из другог бубња извлачи кугла у којој је лист са редним бројем који ће тај кандидат имати.

Извлачење кандидата биће јавно, а бубњеви у којима се налазе кугле с листићима су провидни. Кугле за жребање су непровидне, а њихов број је два пута већи од броја кандидата за председника Србије.

По завршетку жребања биће одржана седница РИК на којој ће бити утврђена коначна листа, која ће затим бити објављена у Службеном гласнику.

РИК је потврдио 12 кандидатура за председника државе, а последњу кандидатуру – Данице Грујичић из Социјалдемократског савеза, синоћ.

Коалиција СПС-ПУПС-ЈС прва је, 7. априла, предала РИК-у потписе за кандидатуру Ивице Дачића за председничке изборе, а истога дана кандидатуру је предала и коалиција "Избор за бољи живот", која је предложила лидера ДС-а Бориса Тадића.

Кандидат УРС-а на председничким изборима биће Зоран Станковић, министар здравља, а ДСС-а њен лидер Војислав Коштуница.

Испред СРС за новог шефа државе кандидована је Јадранка Шешељ, а испред коалиције "Преокрет" лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Међу кандидатима је и лидер СНС-а Томислав Николић, затим Владан Глишић из "Двери", а проглашене су и кандидатуре лидера Покрета радника и сељака Зорана Драгишића, главног муфтије Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића, као и председника СВМ-а Иштвана Пастора.

На претходним председничким изборима, који су одржани јануара 2008. године, у трци за функцију шефа државе учествовало је девет кандидата.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару