Читај ми!

Одаловић: Прво безбедност, па гласање

На територији Косова и Метохије обављају се припреме за парламентарне и председничке изборе, каже секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић. Бирачка места биће отворена свуда где буде гарантована безбедност бирача, напомиње Одаловић.

Секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић рекао је да се на територији Косова и Метохије обављају припреме за парламентарне и председничке изборе, додавши да ће бирачка места бити отворена свуда где буде гарантована безбедност бирача, изборног места и изборног материјала.

Одаловић је, на састанку с претпосматрачком мисијом Парламентарне скупштине Савета Европе, навео да постоје извесне потешкоће у вези са спровођењем избора на Косову и Метохији, као и да су вођени технички разговори о превазилажењу спорних тачака, па се очекује да ће ти проблеми бити решени.

Секретар РИК-а је ту мисију, на чијем је челу Жан Шарл Гардето, обавестио да је до сада проглашено 13 парламентарних листа међу којима и две листе националних мањина, саопштено је из Скупштине Србије.

Одаловић је указао да је РИК до сада прогласила и 11 листа за кандидата за председника Србије, као и да ће на предстојећим изборима бити отворено 8.585 бирачких места, и додао да РИК спроводи исте критеријуме на читавој територији земље.

Гардето је рекао да је циљ посете Београду припрема мисије за посматрање избора 6. маја, као и упознавање са спровођењем предизборних радњи РИК-а.

Чланове мисије је интересовало колико је изборних листа до сада проглашено и да ли се поштовала законска обавеза о заступљености жена на листама кандидата за посланике, функционисање Јединственог бирачког списка и могућност гласања изван места пребивалишта.

Мисију су занимале и контролне мере које су преузете како би се спречило дупло гласање, како ће бити организовано гласање за интерно расељена лица, за особе са инвалидитетом, старе и непокретне грађане, као и на који начин ће се спровести избори на територији Косова и Метохије.

Члан РИК-а Миодраг Петровић је објаснио да је, за разлику од прошлих избора, сада за Јединствени бирачки списак надлежно Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу.

Према његовим речима, обезбеђен је и велики број бирачких места која су прилагођена особама са инвалидитетом, као и да су свим бирачким местима достављена упутства за вршење изборних радњи.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару