Читај ми!

Гласање у Бечу и Салцбургу

До суботе у поноћ у дипломатско-конзуларна представништва у главном граду Аустрије пристигло око 400 захтева за добијање права гласа у Аустрији. Гласање,како је најављено, биће омогућено у Салцбургу и Бечу.

Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у Аустрији раде на прослеђивању захтева, добијених до суботе у поноћ, за добијање права гласа у Аустрији за парламентарне и председничке изборе у Србији 6.маја.

Држављани Србије, који живе у Аустрији, могли су до суботе у поноћ поднети захтев за гласање у овој земљи на предстојећим општим изборима Србије.

Пошто дипломатско-конзуларна представништва нису радила због ускршњих празника, до поноћи у суботу је било могуће упутити захтев електронском поштом, поштом или факсом.

Шеф конзуларног одељења Амбасаде Србије у Бечу Коста Симоновић рекао је да је до суботе у поноћ у дипломатско-конзуларна представништва у главном граду Аустрије пристигло око 400 захтева за добијање права гласа у Аустрији.

Захтеви су стизали на адресу Амбасаде и Конзуларног одељења, те су прикупљени и прослеђени Републичкој изборној комисији.

Према његовим речима, лица чији захтеви буду одобрени биће додати у списак бирача за гласање на изборном месту у Бечу, а на списку биће и они који су на ранијим изборима тражили гласање у иностранству.

Гласање у Аустрији, како је најављено, биће омогућено у Салцбургу и Бечу.

У Аустрији су, на прошлим парламентарним изборима 11.маја 2008, била отворена три изборна места - Беч, Салцбург и Грац.

У Аустрији, на изборима за нових сазив Скупштине Србије, тада је право гласа имало скоро 4.000 гласача, што је за око 700 више него на претходним председничким изборима, када је на бирачком списку било око 3.300 грађана.

У читавој Аустрији, према бирачком списку тада је право гласа на парламентарним изборима имало укупно 3.964 грађана Србије.

За упис у бирачки списак за парламентарне изборе 2008. је молбу предало у Бечу око 1.000 грађана, од тога је Републичка изборна комисија одобрила половину.

У Салцбургу је право гласа на парламентарним изборима 2008. имало 637 бирача.

Одржавање избора у дијаспори је веома скупо, о чему сведочи податак да је прошле парламентарне изборе само у Бечу изборе пратило четрдесетак чланова и заменика чланова бирачког одбора у проширеном саставу.

Од када је омогућено гласање у дијаспори - на изборима за председника Србије 2004, на референдуму за нови Устав Србије 2006, на парламентарним изборима јануара 2007, као и председничким изборима јануара 2008. и потом парламентарним маја 2008, своје бирачко право у Аустрији искористио је мали број држављана Србије.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару