Читај ми!

Коштуница: Неутралност као алтернатива

Неутралност је алтернатива евроинтеграцијама, а ДСС зе залаже за неутралност у односу на све државе, рекао је гостујући у емисији Око Војислав Коштуница. Лидер ДСС-а није желео да говори о постизборним коалицијама.

Демократска странка Србије се залаже за неутралност у односу на све државе, а неутралност је алтернатива евроинтеграцијама, рекао је у емисији Око лидер те странке Војислав Коштуница. 

"Залагање за политичку неутралност потиче из губитака које је Србија имала потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, реч је о губицима који се односе на територијални интегритет, али и на економију", рекао је Коштуница.

Према његовим речима, кандидатура је средство да се наставе притисци на Србију.

Србија не сме да трпи штету од чланства у Унији, рекао је Коштуница, објаснивши да је неутралност алтернатива евроинтеграцијама и то "неутралност у односу на све државе".

"Србија не треба да буде у савезу ни са једном земљом и то се односи на све државе, па и на Русију", рекао је Коштуница.

Лидер ДСС-а сматра да кандидатуру за чланство у Европској унији трееба преиспитати, јер су се околности промениле и Унија је, како каже, почела да гради једну државу на територији Србије.

"ЕУ је бацила око и на унутрашње уређење Србије, не само на Косово и Метохију, а све то наноси штету Србији. Власт је натерана да усвоји и Декларацију о Сребреници која ће имати тешке последице, јер је Србија тако пртизнала кривицу за ратне злочине у прошлом веку", рекао је Коштуница.

Према његовим речима, Резолуција Савета безбедности замењена је европском резолуцијом и тако смо "нашу судбину ставили у руке онима који су признали Косово".

Резолуција 1244 једини прави пут

Коштуница сматра да је неопходно враћање Резолуције 1244 и да би то било враћање нашем унутрашњем праву и једини прави пут.

Током 2007. године у Србији је постојао консензус из којег је, каже Коштуница, искорачила Демократска странка "зарад политике да Европа нема алтернативу".

Коштуница није желео да говори о постизборним коалицијама, али је рекао да стоји при својим начелима. "Кад видимо резултате, разговараћемо о коалицијама", рекао је Коштуница.

Лидер ДСС-а није желео да прецизира ни да ли је ДСС-у ближи СНС или ДС.

"Не кажем да је СНС ближа, разлика је само у томе што са ДС никакви разговори нису вођени, то је престало још када је потписан ССП, то је толико суштинска разлика да разговора није могло бити", рекао је лидер ДСС-а.

"Ја сам се увек залагао за разговор, ми смо имали озбиљне разговоре пре две године, када је било речи о преговорима о Косову", рекао је Коштуница, оценивши да од тада консензуса у србији нема.

Председник треба да уједињује

"Политику води влада, не председник, председник представља земљу и представља државно јединство", рекао је Коштуница, који је и председнички кандидат на изборима.

Лидер ДССа- је нагласио и да председник треба да говори у име свих, а не једне странке, као и да не треба да дели Србију нити да се спори са оним делом Србије који има другачије мишљење.

Коштуница није директно одговорио ни на питање о томе како би као председник Србије сарађивао са проевропском владом, али је подсетио да председник државе "мора да се усагласи са владом, али и да учини све да се различити интереси усагласе и то зарад наших интереса, а уз пуно уважавање интереса Европске уније".

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару