Читај ми!

Динкић: За јаког премијера

Тежиште кампање Уједињених региона Србије је на економским питањима, али УРС се разликује од осталих зато што има конкретне планове, рекао је у емисији Око Млађан Динкић.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић изјавио је да је тежиште кампање те странке на економским питањима, али да се УРС разликује од осталих зато што има конкретне планове.

"Суштина је да у свим регионима у Србији у наредном периоду доведемо инвеститоре и направимо фабрике, као што је Фијат у Крагујевцу. Фијат је заиста једна дивна ствр која се десила у мандату ове последње владе, али је то недовољно и треба такве фабрике отварати у свим регионима", рекао је Динкић у емисији Око на РТС-у.

Лидер УРС-а је навео да би требало да се удвостручи буџет за привреду, да се престане са страначким запошљавањем и да се изврши децентрализација земље.

Динкић сматра да ће страни инвеститори ипак улагати у Србију, без обзира на економску кризу и на то што земља још није потпуно увела европске стандарде.

Према његовим речима, Србији је потребна озбиљна и јака влада, са највише 15 чланова, са ауторитативним премијером која ће скратити бирократске процедуре и увести ред у јавне финансије.

Лидер УРС-а је додао да је потребно укинути 258 "разних намета", односно да треба укинути фирмарине, накнаде за коришћење земљишта, накнаде за шуме, за воде, ванредне ситуације, енергетску сагласност и слично.

Динкић је навео да УРС предлаже да се висока незапосленост реши одређеним мерама.

"Има две врсте мера. Једно су мере које треба да подрже долазак страних инвеститора, али то није довољно. Наша је идеја да за занатлије и за домаћа мала и средња предузећа смањимо таксе и да уведемо нови систем ПДВ-а. Да се плаћа тек када се роба наплати", навео је Динкић.

УРС за нови закон о јавним набавкама

На оптужбе да је он тај који је увео ПДВ и остале "намете", које сада хоће да укине, Динкић каже да није одговоран. "Ја сам био министар финансија само до 2006. године. Систем ПДВ-а, које смо увели 2004. године је важио тада у свим земљама", навео је Динкић и додао да је нови Закон о ПДВ-у, прва ствар коју би урадио да води нову владу.

Динкић сматра да је дупло повећање аграрног буџета реално и да се средства за то могу издвојити. "Променићемо Закон о јавним набавкама и уштедећемо на изградњи путева. Путеви са данас у Србији плаћају много скупље него што би то требало", навео је Динкић.

Председник УРС-а наводи и да је најбржа шанса за развој Србије у пољопривреди и додаје да пољопривредницима треба поново обезбедити неповратна средства, као и да је за тако нешто потребно уредити законом.

Департизација веома може да помогне када је реч о сузбијању корупције, каже Динкић, али додаје да то није довољно јер судство мора да буде много независније, а полиција да има одрешене руке у решавању случајева.

Динкић каже да ће нам требати најмање 80 месеци за прикључење Европској унији и додаје да многе проблеме попут корупције, лоших закона и слично морамо сами да решимо.

УРС је, према његовим речима за европске интеграције, али након што нова влада добро припреми терен исправи недостатке у систему и законима.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару