Читај ми!

Тадић: За ново време и нови људи

У новој Влади Србије мораће да буду храбри и одлучни људи, јер нам за ново време требају и нови људи, рекао председник ДС-а Борис Тадић. Апсолутно сам сигуран да је Србија на добром путу, каже Тадић.

Србија из кризе може изаћи само са јасним планом и конкретним, тешким радом, поручио је лидер листе "Избор за бољи живот" и председнички кандидат Демократске странке Борис Тадић и додао да ће стога у новој влади Србије морати да буду храбри и одлучни људи.

"За ново време треба нам нова влада, требају нам и нови људи", рекао је Тадић у интервјуу Танјугу.

Према његовим речима, у влади ће се, уколико је буде формирала његова листа, поред искусних министара, наћи и нова имена.

"Неки од претходних министара остаће у влади, не сви. Пред нама је време озбиљних и комплексних искушења. Убеђен сам да имамо тим врло искусних људи који су прошли сито и решето, и била би велика штета људе који имају искуство послати да се баве својим приватним бизнисом", рекао је Тадић.

За разлику од садашње владе, која је читав мандат радила у условима кризе, нова влада ће, према његовим речима, морати да се суочи са кризом у првој години мандата, а након тога, крајем 2013. или почетком 2014, према проценама водећих светских експерата и институција, наступа боље економско доба.

"Апсолутно сам сигуран да је Србија на добром путу", истакао је Тадић.

Политички савезници за будућност

На питање о политичким савезницима, у периоду после избора 6. маја, Тадић је рекао да рачуна пре свега на подршку грађана, јер ће у години након избора нове владе бити неопходно донети комплексне и изазовне одлуке како би се стабилизовала макроекономска ситуација у Србији.

"Без социјалне стабилности нећемо обезбедити континуитет инвестиција, јер нико неће да инвестира у кућу немира. Сви ће инвестирати у једну мирну, развојну земљу у којој људи знају на чему су и са чиме могу да рачунају. Таква земља је предвидљив партнер за будућност, тако су и моји политички партнери сви они који могу доприносити таквој политици", објаснио је Тадић.

На место у будућој владајућој коалицији, према његовим речима, може свакако да рачуна коалиција око СПС-а, јер су се показали као доказан, поуздан партнер.

Пошто у кампањи некад постоје тешке и горке речи, ја то све могу да разумем, али врло је важно да држимо континуитет политике и да испред себе имамо визију заједничког рада и преузимања ризика истакао је Борис Тадић.

"Све странке које карактерише одмерена реч и које су спремне да преузму ризик, али и да издрже велики притисак, јер ће нас чекати велики притисци, а, верујем, и озбиљна дела, могу бити наши потенцијални коалициони партнери за будућност", рекао је Тадић.

Непоуздана политичка коалиција

Према Тадићевим речима, тек треба да се види да ли ће се и Г17 плус квалификовати за улазак у владу, јер у овом тренутку, како је констатовао, лидер те странке Млађан Динкић не заслужује место у будућој владајућој коалицији.

Лидер ДС-а је оценио да је Динкић особа која са великом енергијом критикује углавном оне ствари за које је био задужен у Влади, желеи грађанима да се прикаже као опозиција, иако је још увек део власти.

Што се тиче СНС, односно коалиције Велимира Илића, Томислава Николића и Богољуба Карића, она, према Тадићевим речима, свакако није кандидат за коалицију око ДС и управљање земљом у будућности.

"Богољуб Карић је лице са полицијске потернице, а остали су крајње непоуздани људи, који су се до јуче залагали за нешто потпуно другачије од оног каквим се данас представљају. Претње, шовинизам, насиље били су до јуче основни елементи Николићевог политиког програма. До јуче се залагао за Ратка Младића, а данас је наводно за ЕУ", приметио је лидер ДС.

"То је непоуздана политичка коалиција, која данас говори једно, у правцу европских интеграција, а сутра нешто сасвим друго. Као политичар, али ни као човек, не могу да улазим у тешке политичке процесе са људима који нису поуздани", истакао је Тадић.

Он се осврнуо на изјаве лидера СНС Томислава Николића, у Косовској Митровици, истичући да су поруке које је Николић тамо изнео веома опасне, јер се њима у питање доводи све што је Србија последњих година учинила на спољнополитичком плану и најављује се прекидање међународних уговора које Србија има са Европском унијом.

"То су опасне намере, на које и свет гледа веома лоше. Када једна држава постигне нешто, некакав споразум, онда је то обавеза сваке следеће владе, јер то што је успоставила држава има легитимну основу у гласовима градјана и изборима који су дефинисали владу", оценио је Тадић и додао да Николић није кредибилан политичар.

Уз то, насупрот политичком савезу који гравитира ка СНС, а у коме су странке Велимира Илића и Богољуба Карића, те ДСС, политичке снаге које су окупљене око ДС поседују неупоредиво виши ниво стручности, искуства и знања за управљање државом, као и стабилности потребне за вођење земље.

Економија у центру кампање

Појашњавајући чињеницу да је у тежишту његове предизборне кампање изнад свега економија, Тадић је објаснио да ниједна национална тема не може да буде делотворна, па ни косовска, уколико не постоји економија која је подупире.

"Наша економска стратегија мора да подразумева да се што пре изборимо за виши животни стандард грађана, који драматично трпе због тога што наша привреда мора да постане конкурентна", уверен је Тадић.

Наопходно је, како је прецизирао, уз квалитетан технолошки ниво, са платама које су конкурентне и знањем направити производе који су довољно квалитетни да би имали пролаз у условима велике конкуренције на светском тржишту, а то ће консеквентно подићи бруто домаћи производ и стандард грађана и смањити незапосленост.

"Нема другог пута, нема мађионичарских решења, само врло тешким и конкретним радом и јасним планом можемо Србију извући из кризе", објаснио је Тадић.

Борба против корупције 

Одговарајући на примедбе да влада у последње четири године, иако је била успешна у борби против организованог криминала, није учинила довољно да би сузбила корупцију, Тадић је рекао да је управо организовани криминал био највећи генератор корупције.

Тадић је подсетио да су у последње четири године расветљене и бројне корупционашке афере, као на пример Колубара, и да су судски поступци у току, што је и ЕУ препознала као успех, будући да је одлучила да Србији додели статус кандидата, али и констатовао да мора да буде учињено још много како би корупција била сведена на најмању могућу меру.

"Ми смо начинили огроман напор са нашим медјународним савезницима и практично на колена срушили организовани криминал. Сада наступа време када смо завршили ову етапу и сада се креће на етапу борбе против корупције са кудикамо већим ресурсима", објаснио је Тадић.

Као значајну политичку манифестацију спремности владајуће коалиције да се избори са корупцијом Тадић је издвојио усвајање закона о финансирању политичких организација.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару