Читај ми!

Дачић: Идеје о републици недопустиве

Идеје о Војводини као републици су недопустиве, а аутономија те покрајине не сме имати за циљ разбијање Србије, изјавио на предизборном скупу у Суботици Ивица Дачић. Ово мора бити Србија у којој сви равноправно живе и нико не сме бити дискриминисан зато што није Србин, нагласио председнички кандидат листе СПС-ПУПС-ЈС.

Кандидат лист СПС-ПУПС-ЈС за председника Републике Ивица Дачић поручио је на предизборном скупу у Суботици да су идеје о Војводини као републици недопустиве а да аутономија те покрајине не сме имати за циљ разбијање Србије.

"Знамо где је црвена линија и неке старе идеје о Војводини републици нису само неприхватљиве, већ и недопустиве јер је то против Устава, и ту мислим на Србе јер су они главни носиоци те идеје", рекао је Дачић на предизборном скупу коалиције СПС-ПУПС-ЈС у Хали спортова у Суботици.

Он је истакао да СПС и његови коалициони партнери никада нису спорили аутономију Војводине и њену потребу за тим, јер је Војводина увек била специфична и рекао да су Нови Сад и Сремски Карловци увек били пијемонт српства.

Дачић је додао да су социјалисти и данас за аутономију, али је указао да она не сме бити уперена против Србије и у циљу њеног разбијања.

И овога пута је подвукао да се "црвене линије" државних интереса морају утврдити и не смеју прећи, наводећи да улазак у ЕУ јесте средство да се живи боље, а да ће постати циљ само ако је то у интересу Србије, као и да треба имати јасну предству која су то нерешена питања.

Међу тим нерешеним питањима, као једно од најважнијих Дачић је навео питање Косова, затим, како је рекао, настојање неких да се Република Српска избрише из Дејтонског споразума, а Србија уништи своју државност у остваривању циљева неких националних мањина.

"Ово мора бити Србија у којој сви равноправно живе и нико не сме бити дискриминисан зато што није Србин, али ни због тога што јесте, а живи у многонационалној средини", нагласио је лидер и председнички кандидат СПС.

Говорећи о важности борбе против организованог криминала и корупције, он је указао да сви народи у Војводини имају исти циљ - да се Србија очисти од насиља и тероризма.

"Не боримо се да бисмо крали, већ да бих ја могао да хапсим оне који краду", нагласио је Дачић.

Потпредседница СПС-а Славица Ђукић Дејановић, која је председница парламента и замењује председника Републике, позвала је грађане Суботице да на локалним изборима подрже коалицију СПС-ПУПС-ЈС, а за председника Србије - Дачића.

Она је окупљенима пренела да су је грађани у Београду питали како се осећа на Андрићевом венцу и шта намерава да уради - "На Андрићевом венцу се осећам добро, радићу оно што предвиђа Устав, а планирам да ову дужност после мене преузме Дачић".

Кандидат коалиције СПС-ПУПС-ЈС за војвођанског премијера Душан Бајатовић нагласио је да нема разлике између гладног Србина и гладног Мађара, као и незапослености католика, православца и муслимана.

По њему, основни проблем Србије јесте то што се проблеми решавају маркетингом, актуелна влада је "пала на испиту" приватизације и социјалне правде, а постојећи ресурси Војводине се не користе довољно.

"Јел' мислите да су Тито и Марија Терезија били глупи па копали канале које ви сада не користите?", упитао је Бајатовић.

На скупу у Суботици су се говорили су потпредседник СПС-а Жарко Обрадовић, као и коалициони партнери лидер ЈС-а Драган Марковић и потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић.

четвртак, 25. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару