Читај ми!

Стефановић демантује Петковића и Пантића

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић демантује изјаве Крстимира Пантића и Петра Петковића у емисији Око - "План за Косово, али после избора", која је емитована 10. априла. Текст демантија преносимо у целости.

Обраћам вам се поводом одређених неистинитих изјава и оптужби које су изнете директно на мој рачун и на рачун преговарачког тима Владе РС од стране појединих гостију у вашој емисији "План за Косово, али после избора" у уторак 10.04.2012.

Овом приликом хтео бих да демантујем изјаве К. Пантића и П. Петковића да Влада РС и ја, као шеф преговарачког тима, нисмо обавештавали јавност и Народну скупштину РС о постигнутим договорима између Београда и Приштине. Подсетићу вас да је Влада РС, за сваки досадашњи договор усвојила пратеће закључке о извештајима преговарачког тима и неопходне уредбе за спровођење постигнутих договора, као и да је сваки извештај о договорима (заједно са усвојеним уредбама) благовремено подносила НС РС и надлежном Одбору за КиМ као и свим медијима у Р. Србији. Исто тако, ја сам се сваки пут, до сада (након усвајања извештаја о договорима од стране Владе), редовно одазивао позивима на седнице Одбора за КиМ на којима сам у потпуности информисао посланике о постигнутим договорима.

У вези са оптужбама К. Пантића да је Влада РС поставила барикаде прошлог лета и на неки начин "натерала" Србе на Северу да их одржавају, напоменуо бих да је ово потпуна неистина и да су барикаде постављене од стране грађана (у већини случајева на основу инструкција тамошњих локалних лидера, укључујући и господина Пантића) и да је Влада РС затекла такву ситуацију. Влада РС је у наредним данима након постављања барикада радила на смиривању тензија између Срба на Северу са једне стране и међународне заједница и приштинских власти са друге, у циљу избегавања евентуалних немилих догађаја и сукоба као и проналажења решења.

Административне линије на КиМ се ни по чему не претварају у тзв. "државне границе". Договор о интегрисаном управљању административним прелазима подразумева да Еулекс поседује извршни мандат на прелазима Јариње и Брњак као и да тзв. "косовски цариници" имају само једну врсту посматрачке улоге. Ни на једном административном прелазу нема и неће бити државних обележја и симбола (као нпр. гранични камен, заставе, итд...) и ни на који начин они не личе на један државни гранични прелаз.

Око изјаве господина Пантића да Влада РС тера Србе на Северу да узимају регистарске таблице тзв. "Р. Косово", подсећам да договор о слободи кретања подразумева да Приштина издаје и регистарске таблице које су статусно неутралне ("КС" таблице а не "РКС") и да сваки грађанин има право на њих. Наши грађани имају и имаће пуно право на српске регистарске таблице и сва документа (које, на жалост, Приштина повремено одузима). Влада РС није и неће никада преузети било какву обавезу против интереса наших грађана на КиМ. Неистина је и да смо дозволили било какву употребу тзв. "косовских" пасоша или наметање тзв. "косовских" институција.

Емисију Око - "План за Косово, али после избора" можете погледати овде.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару