Читај ми!

Коштуница: Србија треба да изабере промене

Србија 6. маја треба да изабере пут коренитих и темељних промена, поручено са седнице Главног одобора ДСС-а. Србија треба да се определи за политичку неутралност, слободу и нормалан развој земље, поручио је лидер ДСС-а Војислав Коштуница.

Чланови Главног одбора Демократске странке Србије поручују да "Србија 6. маја треба да изабере пут коренитих и темељних промена". Лидер ДСС-а Војислав Коштуница сматра да је неопходно преуређење државне политике и да Србија треба да се определи за политичку неутралност, слободу и нормалан развој земље.

"Србија треба да се врати свом историјском току да буде исток западу и запад истоку и то је једини пут да Србија поврати своју душу", рекао је Коштуница на седници Главног одбора странке у београдском центру "Сава", на коме је представљен проглас "За политичку неутралост Србије".

Лидер странке и кандидат ДСС-а за председника Србије каже да на Ђурђевдан Србија бира да ли ће да крене путем "ЕУ нема алтернативу или ће се окренути себи, својој слободи и развоју на коме више неће трпети уцене и понижења из Брисела".

Својим прогласом ДСС грађане позива да подрже политичку неутралност.

"Политичка неутралност кроз наш проглас добија нову снагу, шири се Србијом и добија своје право место у јавном животу", сматра Коштуница.

На путу "ЕУ нема алтернативу", тврди Коштуница, зна се колики су губици, као и да се досадашња власт "по наредби Брисела на рате одриче Косова и признаје независност Косова са звездицом".

Према његовом мишљењу, Брисел Србију покушава да разгради и изнутра подржавањем противуставног Статута Војводине.

Садашња власт се, како каже Коштуница, "дочепала" кандидатуре, која, како сматра, не значи ништа, јер има држава које деценијама имају статус кандидата и чекају на улазак у ЕУ.

"На европском путу више смо ми финансирали ЕУ него она нас, па чак и стране компаније попут 'Фијата'. ЕУ пролази кроз озбиљну кризу и земље које нису у њој су просперитетније", навео је лидер ДСС-а и додао да политичка неутралност значи сарадњу са свима, а не само са једним политичкцим савезом држава, водећи рачуна о интересима Србије.

Потписник Прогласа, академик Матија Бећковић, прочитао је тај документ у коме се наводи да је историја српског народа градила политичку и војну неутралност, што обезбеђује сигурну будућност народа и државе и омогућује нормалан разој земље.

"Српска држава је неутрална, а српска црква аутокефална.Тако је било и тако би требало да остабне за сва времена", поручио је Бећковић.

Поред Бећковића, политичку неутралност је потписима подржало више од 200 академика, сликара, новинара, књижевника, спортиста.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару