Читај ми!

Тадић: Имамо систем који даје резултате

У Србији је последњих година направљен политички и економски систем који даје резултате, али који може да стане уколико на наредним изборима не буде обезбеђен континуитет државне политике, рекао је кандидат ДС-а за председника Борис Тадић.

Председнички кандидат Демократске странке Борис Тадић поручио је да је у Србији последњих година направљен политички и економски систем који даје резултате, али који може да стане уколико на наредним изборима не буде обезбеђен континуитет државне политике.

Тадић је у обраћању житељима Смедеревске Паланке, Велике Плане и Параћина, са којима је разговарао у центру тих градова, рекао да не очекује лаку победу 6. маја, како због грешака које су у последње четири године повремено чињене, тако и због чињенице да део грађана не разуме природу реформи у којима се Србија налази.

"Све тешке и комплексне реформе које изводимо су допринос да се ствари побољшају. Било је грешака, оне се морају исправљати. Не постоји човек који не чини грешке, а по томе се ни ја не разликујем од других људи", рекао је Тадић.

Гађани ће 6. маја, како је објаснио, имати прилику да се изјасне не само о будућности какву желе, већ и о карактеру државе у којој ће живети.

"Коначно смо изградили систем који даје резултат и то не сме да престане. Ако сада Србија стане, ми ћемо поново да се нађемо у недоумицама и проблемима, поново ће бити успорена градња инфраструктуре, као и политичке, економске и здравствене реформе и то ће бити проблем", објаснио је Тадић.

Србија данас, како је подсетио, ужива највиши међународни углед у новијој историји, а демократски систем у њој је до те мере изграђен да су из политике протеране претње и насиље.

"Свако има право да се кандидује, и данас имамо демократију и ниво слободе какав нисмо имали никада у историји. Ови избори протичу у кудикамо мирнијој атмосери него они у прошлости и то су велике ствари које смо остварили са грађанима Србије. Пре само четири године било је страшних претњи насиљем и тога више нема, тако да се Србија мења у позитивном смислу", рекао је Тадић.

Иако га је већина грађана на улицама дочекала са одушевљењем, било је и повремених непристојних добацивања, међутим Тадић је истакао да се неслагање не сме схватити као позив на конфликт и да политичари у модерној Србији себи не смеју да допусте да буду мрзитељи и да прете другим људима, а да би тако требало да се осећају и грађани.

Централна тема током данашње Тадићеве посете Поморавском и Подунавском округу била је, међутим, пољопривреда, и он је у разговору са воћарима и ратарима најавио да ће, уколико наредна влада буде имала континуитет са садашњом, пољопривреди бити дато приоритетно место када је реч о субвенцијама и подстицајним мерама.

Тадић је у делу Србије који је, пре свега, традиционално познат повоћарству, поручи да је та грана пољопривреде далеко испод својих потенцијала, што се може променити у блиској будућности промишљеном аграрном политиком.

"Апсолутно сам убеђен да је Србија једно од најбољих места на свету за производњу воћа, и док год ова наша пространства не буду преплављена воћарским културама ми ћемо знати да не извлацимо из земље све оно што можемо", рекао је Тадић приликом посете имању Славољуба Мијаиловића у селу Селевац код Смедеревске Паланке.

Према његовим речима, Демократска странка је последњих година, пре свега у последњих годину и по дана, потпуно посвећена пољопривреди, јер препознаје да је она темељ српског друштва.

"Не можете, међутим, данас да производите као што се производило некад и немогуће је издржати да један пољопривредник истовремено производи више култура. То мора да се измени и да специјализујемо наше сељаке и паоре за поједине производње", рекао је Тадић.

Значајну пажњу Тадић је посветио и областима пољопривреде које се граниче са другим индустријским гранама, као што су производња семена и вештачког ђубрива.

Он је, тако, посетио у Великој Плани компанију "Супериор", која готово две деценије примењује најнапредније научне методе у производњи семена и садног материјала.

Тадић је том приликом изоловао стратешки најважније тачке развоја српске пољопривреде: производњу најквалитетнијег семена, квалитетно земљиште, ангажовање пољопривредних саветника, обуку пољопривредника, подстицајне мере државе, изградњу и чишћење канала, обезбеђивање тржишта и ревитализацију индустрије вештачких ђубрива.

Триван: Неодговорне изјаве су увек опасне

Потпредседница ДС-а Јелена Триван изјавила је да су недоговорне изјаве увек опасне, подсетивши на изјаву лидера напредњака Томислава Николића у којој је он позивао на мобилизацију и војне маневре на админситративној линији.

На питање новинара да појасни зашто је недавно на предизборном скупу ДС-а рекла да ће грађани на предстојећим изборима бирати између рата и мира и да ли сматра да би СНС могла да уведе Србију у неки нови рат, она је навела да није аналитичар да би говорила шта би тачно могло да буде, али да зна да је резултат неодговорних политика и изјава увек опасан.

Јелена Триван је додала да је у ранијој изјави говорила да су избори питање одговорне одлуке од које зависи будућност и да је у том смислу подсетила на изјаву лидера напредњака Томислава Николића од 1. фебруара ове године "када је он позвао на мобилизацију и војне маневре на административној линији".

Обнова два дечија игралишта у Раковици

Носилац листе "Избор за бољи Београд" Драган Ђилас обећао је становницима Раковице да ће размотрити њихову иницијативу за изградњу нових паркинг места измедју зграда, саопштено је из Градске управе.

У разговору са грађанима у Борској улици у Раковици, Ђилас је обећао да ће бити размотрен и њихов захтев за дотеривање неприступачних улаза у гараже.

Градоначелник Београда обишао је и изградњу парка у Борској улици, где је у току обнова два дечија игралишта и спортског терена које ће најмлађи Раковичани моћи да користе крајем месеца.

Како је наведено у саопштењу, игралиште је површине 130 квадратних метара, има уређене ивичњаке, прилазне стазе и степениште, а унутар игралишта у току је градња кружне стазе од гуме.

Ђилас је са председником Социјалдемократске партије Србије  Расимом Љајићем обишао и недавно обновљени Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Раковици, чији је капацитет 21 корисника.  Ђилас је посетио и новоизграђени вртић "Чаробна шума" у којем борави 90 малишана.

петак, 26. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару