Читај ми!

Тадић: Кандидатура привлачи инвеститоре

Интересовање страних инвеститора за улагање у Србији утростручено после добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ, рекао кандидат ДС-а за председника Србије Борис Тадић током посете фабрици "Грах аутомотив" у Баточини.

Кандидат за председника Србије и лидер ДС-а Борис Тадић рекао је у Баточини да је интересовање страних инвеститора за улагање у Србији утростручено после добијања статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Тадић је, поводом посете фабрици "Грах аутомотив", истакао да без страних инвестиција, уз подршку државе, односно локалних самоуправа, није могуће обезбедити сигурност за људе, плате за породице.

Модел који смо почели да стварамо 2006. унапређивали смо свих ових година и он је све бољи и бољи, оценио је лидер ДС у изјави Танјугу, изражавајући задовољство успешношћу фабрике у Баточини, која се од отварања те године до данас непрестано развија, што значи и да отвара нова радна места и запошљава.

Реч је о моделу, према којем је инвеститор, у Баточини, на пример, за свако радно место предвиђено бизнис планом добио један ар земљишта за градњу постројења.

Тадић је нагласио да би будућа влада морала да изврши реформу пореског система, као и да предузме "велике и значајне реформске кораке у области макроекономије", јер је то основ успешне економије и функционалног и одрживог економског понашања у Србији.

Компликована администрација

Мала и средња предузећа, како је додао, свугде у свету, па и у Србији, бију битку са обимним и компликованим административним процедурама и то је прва ствар која мора да се реши, посебно да се смањи број обавезних процедура без којих не могу да се отворе радна места.

Према Тадићевим речима, подстицаји се морају предвидети не само за стране, већ и домаће инвеститоре.

"Не видим ниједан разлог зашто неки наш човек, који води, на пример, средње предузеће, не би добио подстицај за набавку неке машине", запитао је Тадић. Лидер ДС је указао на чињеницу да се средства дата у виду подстицаја враћа држави, односно друштву.

"Ново радно место враћа новац у буџет. Подстицаји које држава обезбеди инвеститорима је корисно преусмеравање средстава, јер се та средства врате држави, а она их даље усмерава и инвестира у нове школе, науку, спортске дицсиплине, али и у све оно што држава значи, у сигурност и безбедност", поручио је он.

Тадић је нагласио да се истовремено мора водити рачуна о изградњи инфраструктуре, и да и на том плану држава, као и до сада, треба да иде у сусрет инвеститору, а не да чека. Он је, у том контексту, најавио да ће у четвртак бити отворени радови на аутпопуту који ће коначно решити проблем Ибарске магистрале.

Тадић је најавио и инвестиције у енергетском сектору, односно почетак изградње значајних енергетских постројења у виду термо-електрана од 750 мегавата, те хидроенергетских постројења на Ибру и на Морави.

Пет мера за бољи живот 

Члан Председништва Демократске странке Божидар Ђелић изјавио је да је ова странка припремила пет мера за бољи живот, које ће спровести уколико буде и у наредној влади, којима је предвиђена помоћ породиљама, незапосленим родитељима са малом децом, пољопривредницима, студентима и незапосленима средње генерације.

Ђелић је на страначкој конференцији за новинаре рекао да тај програм предвиђа рефундирање ПДВ на опрему за бебе и обезбеђивање марже за производе за бебе и децу на прихватљивом нивоу, као и обезбеђивање месечне надокнаде од 20.000 динара свакој незапосленој мајци током првих девет месеци живота њеног детета.

Ђелић је рекао да ће ДС понудити динарске кредите пољопривредницима са каматом од шест одсто на три године, систем бесплатног студирања за оне који дају испите у предвиђеном року.

Последња од хитних мера које ДС намерава да спроведе јесте пакет подстицаја "друга шанса", намењен незапосленима средње генерације, односно онима који су старији од 45 година, како би пронашли или сами себи створили посао.

Ђелић је рекао да ће средства за спровођење тих мера бити створена уштедама, делимично усвајањем закона којим ће бити централизоване јавне набавке, а чиме ће бити обезбеђено 200 милиона евра на годишњем нивоу.

"Жао ми је што су неке партије блокирале његово усвајање у јануару, али он ће бити усвојен после формирања владе", уверен је Ђелић. Према његовим речима, појединци у државној управи Србије данас живе много боље него министри у неким развијеним земљама.

"Дешавало ми се протеклих година да путујем економском класом, а неки други из управе лете бизнис класом. Нису смели да ме погледају у очи, али након ових избора ће се возити са мном у економској класи. Има много места за уштеде", истакао је Ђелић.

Члан Председништва ДС-а и донедавни потпредседник Владе Србије је апеловао на грађане да се на предстојећим изборима изјасне за континуитет политике која даје резултате и која обезбеђује Србији напредак на европском путу уз истовремено очување територијаног интегритета.

Кандидат за посланика ДС-а Вук Јеремић рекао је у Ужицу да без дилеме једино листа "Избор за бољи живот - Борис Тадић" има знање и капацитет да повуче земљу напред под тешким економским околностима.

"Потпуно сам уверен да ако наставимо путем политике која нас зближава, а не удаљава од света, путем јасне визије и усмерења, само тако ћемо имати шансе да створимо услове за бољи живот грађана Србије", истакао је Јеремић.

петак, 26. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару