Читај ми!

ЛДП: Устав одузео права Војводини

Усвајањем Устава 2006. године, лидери ДС-а, ДСС-а, СРС-а и СПС-а одузели сва права Војводини, каже председник ЛДП-а Чедомир Јовановић. Идеја модерне и ефикасне Војводине незамислива уколико је пут до ње пут сукоба са преосталим делом Србије, истиче Јовановић.

Председнички кандидат Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оптужио је лидере Демократске странке, Демократске странке Србије, Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије да су својом политиком одузели сва права Војводини Уставом из 2006. године.

"У односу према Војводини јасно се види да у Србији постоје две политике. Једна која је оличена у Тадићу, Николићу, Дачићу и Коштуници, који су заједно одузели сва права Војводини Уставом из 2006. године, и наше политике која се залаже да се искористе сви војвођански потенцијали јер Војводина може и мора да буде мотор изградње модерне, европске Србије", изјавио је у Јовановић.

У саопштењу ЛДП-а наводи се да је Јовановић оценио да је идеја модерне и ефикасне Војводине незамислива уколико је пут до ње пут сукоба са преосталим делом Србије, али да су данас, нажалост, односи у српском друштву управо такви.

"Зато у Војводини тражимо подршку и разумевање за тај први посао који желимо да почнемо да радимо након избора 6. маја, а то је изградња модерне земље на новом Уставу, и у оквиру свега тога модерно уређене Војводине", рекао је Јовановић.

Мијић: Имовину Војводине регулисати законом

Потпредседник ЛДП-а Душан Мијић изјавио је да се та странка заузима да Војводина има закондоавну, извршну и судску власт, као и изворне приходе и имовину.

Мијић је на конференцији за новинаре у Новом Саду оптужио неке друге партије да су неискрене у залагању за аутономију Војводине.

Према његовим речима, то се пре свега односи на Социјалистичку партију Србије, чији функционери сада изјављују да су за "снажну Војводину", а да се пре тога нису одредили према Милошевићевој политици, која је током деведесетих "уништила Војводину".

"Хоћу да подсетим да је јогурт-револуцијом из 1988. године укинута управо та снажна Војводина, и то од стране Милошевићевог режима", рекао је Мијић.

Према његовим речима, и Уједињени региони Србије, који се сада заузимају за децентрализацију, имали су довољно времена да покажу колико су заиста искрено за децентрализацију, пошто су од 2000. године на власти.

Мијић је рекао да Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) има своје заслуге у борби за аутономију Војводине, али је сада у коалицији са Демократском странком, која је у протеклом мандату на републичком нивоу водила политику која није била добра за Војводину.

Критиковао је и Владу Србије јер још није донела уредбу којом се Војводини враћа одређена имовина, на основу договора коју је премијер Мирко Цветковић постигао са ЛСВ-ом.

"То је још један доказ да се о Војводини не може разговарати на основу некаквих договора, већ да питање имовине Војводине мора бити регулисано законом", рекао је Мијић, који је и председник Покрајинског одбора ЛДП-а.

Оценио је да Војводини треба да припадну сва природна добра и богатства која се налазе на њеној територији, укључујући и путну и железничку мрежу.

петак, 26. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару