Читај ми!

Како се бира председник Републике

По Закону о избору председника, предлог кандидата подноси се РИК-у најкасније 20 дана пре дана избора. За председника је изабран кандидат који је добио већину гласова изашлих бирача. Уколико нико не добије већину, гласање се понавља у року од 15 дана, а учествују два кандидата која су добила највећи број гласова у првом кругу.

Изборе за председника Републике расписује председник Скупштине и од дана расписивања до дана гласања не може протећи мање од 30 ни више од 60 дана.

Када председник Републике поднесе оставку, о томе обавештава јавност и председника Скупштине, а даном подношења оставке њему престаје мандат. На дужности га замењује председник Народне скупштине који то може да чини најдуже наредна три месеца.

Према Закону о избору председника, у одлуци о расписивању избора утврђују се дан гласања за председника Републике и дан од када почињу да теку рокови за спровођење изборних радњи.

Изборе за председника Републике спроводе органи који спроводе изборе за народне посланике.

Кандидата за председника Републике могу да предложе регистрована странка, коалиција политичких странака и група грађана коју оснива најмање десет бирача чији потписи морају бити оверени код суда. Та група не мора да има назив.

За подношење кандидатуре потребно је предати и најмање 10.000 потписа бирача оверених код суда, а бирач може потписом подржати само једног кандидата.

Предлог кандидата подноси се Републичкој изборној комисији (РИК) најкасније 20 дана пре дана избора.

Предлагач кандидата може да повуче предлог до дана утврђивања листе кандидата за избор председника Републике, а до тада може да одустане и кандидат.

РИК треба да утврди листу кандидата за избор председника Републике најкасније 15 дана пре дана избора и објављује је у Службеном гласнику Републике Србије наредног дана од дана када ју је утврдила.

Листа кандидата за избор председника Републике садржи име и презиме кандидата и назив предлагача тог кандидата, односно назнаку да је кандидата предложила група грађана ако група грађана нема назив.

Редни број кандидата на листи утврђује се жребом, у присуству представника предлагача кандидата.

РИК треба да прогласи коначне резултате избора у року од 96 сати од затварања бирачких места.

За председника Републике изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали, а ако ниједан кандидат не добије већину гласова бирача који су гласали, гласање се понавља у року од 15 дана од дана првог гласања.

Дан поновљеног гласања утврђује РИК и на њему учествују два кандидата која су добила највећи број гласова.

Више од два кандидата учествује на поновљеном гласању, ако их више дели прво или друго место.

На гласачком листићу на поновљеном гласању први по редоследу је кандидат који је на првом гласању добио највише гласова.

Редослед кандидата који имају исти број гласова утврђује се жребом.

На поновљеном гласању за председника Републике изабран је кандидат који је добио највећи број гласова.

Ако на поновљеном гласању кандидати освоје исти број гласова, гласање се понавља у року од 15 дана.

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару