Читај ми!

Расписани председнички избори

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић расписала председничке изборе за 6. мај. У Скупштину је око 12 сати стигла одлука Бориса Тадића о скраћењу мандата председника Републике.

На основу уставних овлашћења председница Народне скупштине Републике Србије Славица Ђукић Дејановић расписала је председничке изборе за 6. мај. У Скупштину је претходно стигла одлука о скраћењу мандата председника Србије Бориса Тадића.

"Председник Србије Борис Тадић обавестио је јавност и мене да је поднео оставку на дужност председника Републике. У тим околностима Устав и Закон о председнику Републике преносе део права и дужности са председника Републике на председника Народне скупштине. Инситуције наше државе ће функционисати у континуитету, а ја ћу своје дужности обављати савесно и у складу са законима и нашим Уставом", изјавила је Славица Ђукић Дејановић после потписивања одлуке о расписивању избора.

Једна од дужности и обавеза које је преузела председница Скупштине је расписивање председничких избора.

Ђукић Дејановић је потписала одлуку о расписивању председничких избора након што јој је нешто пре 12 сати стигла оставка председника Бориса Тадића, чиме му је престао мандат.

"Управо ћу сада направити план активности за крај ове недеље и почетак наредне. Данас ћу се мало упознати са свим дужностима председника", рекла је Ђукић Дејановић.

На питање када се сели у зграду Председника, она је рекла да ће ту функцију обављати као председник Народне скупштине, пошто су јој поверена само одређена права и дужности, а да ће на Андрићевом венцу организовати одређене састанке, као и да ће њено радно место и даље бити у Скупштини.

Председница Скупштине је прецизирала да ће преузети надлежности представљања Србије у земљи и иностранству, примање акредитивних и опозивних писама, као и надлежности из домена одбране и командовања војском.

Свим учесницима у председничкој трци, Славица Ђукић Дејановић је пожелела много успеха, а грађ анима да резултати избора буду у њиховом и најбољем интересу државе.

Она је рекла да је са председником Србије разговарала и пре него што је он јавности саопштио да ће поднети оставку.

Председник Србије бира се на основу општег и једнаког изборног права на слободним и непосредним изборима, тајним и личним гласањем. Мандат председника траје пет година.

Цела територија Србије, заједно са бирачким местима у иностранству, јесте једна изборна јединица.

Грађани Србије ће тако 6. маја изаћи на опште изборе, јер су већ расписани парламентарни, покрајински и локални избори.

(Овде можете прочитати писмо Славице Ђукић Дејановић упућено народним посланицима)

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару