РРА о предизборној кампањи

У Савету РРА кажу да медији уравнотежено извештавају о предизборној кампањи. Према њиховим подацима, у прве две недеље кампање листе УРС била је највише заступљена у укупном изборном времену националних емитера. Следе листе окупљене око СНС и ДС.

Листа Уједињених региона Србије била је највише заступљена у укупном изборном времену емитара са националном фреквенцијом у прве две недеље кампање, а следе је листе окупљене око СНС и ДС, саопштено је на конференцији за новинаре у Републичкој радиодифузној агенцији.

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић каже да је о активностима листе УРС - Млађан Динкић извештавано укупно 11 сати и 15 минута (27,82%), Покренимо Србију - Томислав Николић 9 сати и 35 минута (23,7%), Избор за бољи живот - Борис Тадић 9 сати и 17 минута (22,95%). Следе Преокрет са 9,39%, СРС са 5,43%, ДСС са 5,08 и СПС-ПУПС-ЈС са 4,51%. Листе СВМ, Двери, Све за једно и Покрет радника и сељака биле су заступљене са мање од 1% времена, преноси Танјуг.

Ови подаци се, како је рекао Караџић, односе на дневне информативне емисије, редовне и специјализоване информативне емисије посвећене изборима, као и на плаћене термине на програмима емитера са националном покривеношћу.

Чланица Савета РРА Гордана Суша рекла је да је у дневним информативним емисијама (вести и дневници) на програму јавног сервиса листа Покренимо Србију - Томислав Николић добила 23 минута, на ТВ Б92 1 сат и 6 минута, на ТВ Авала 35 минута, на ТВ Прва 12 минута и на Хепи ТВ 43 минута. У истим емисијама листа Избор за бољи живот - Борис Тадић имала је 20 мин на програму РТС1, 53 минута на ТВ Б92, 21 минут на ТВ Авала, 12 минута на ТВ Прва и 32 минута на Хепи ТВ, наводи се у извештају РРА.

Кад је реч о појављивању државних функционера у дневним информативним емисијама, Суша је навела да је на програму јавног сервиса председнику Борису Тадићу посвећено 1 сат и 32 минута, на прилоге у којима се појављује више републичких функционера потрошено је 59 минута, а још 24 минута на активности помоћника и заменика министара.

Суша је рекла да је министар за Косово и Метохију Горан Богдановић био заступљен са око 13 минута, а министар унутрашњих послова Ивица Дачић са 10 минута.

Што се тиче програма ТВ Б92, у вестима су прилози у којима се појављује више републичких функционера трајали 1 сат и 26 минута, активности помоћника и заменика министара заступљени су са 37 минута, док је на Бориса Тадића и Ивицу Дачића потрошено 28, одностно 10 минута, рекла је Гордана Суша и додала да је сличан редослед и у програмима ТВ Авала, ТВ Прва и Хепи ТВ.

Суша је рекла да је у емисијама посвећеним изборима на програму РТС1 (Да можда не, Око и Упитник) најзаступљенија била листа Избор за бољи живот - Борис Тадић (22,86%), а следе УРС - Млађан Динкић (19,06%), Преокрет - Чедомир Јовановић (17,47%) и Покренимо Србију - Томислав Николић (15,16%).

На ТВ Б92, како је рекла, у емисијама Одлука 2012, Хоћу да знам и Између две ватре, листи Избор за бољи живот - Борис Тадић посвећено је 30,3% времена, УРС 24,94%, СПС-ПУПС-ЈС 19,73%, Покренимо Србију - Томислав Николић 14,95%, Преокрету 6,98% и СРС 3,1%.

Када је реч о плаћеним огласним порукама, на РТС1 су се оглашавали ДС (67,37%), УРС (21,1%) и ЛДП (11,53), рекла је Гордана Суша и истакла да јавни сервис има право да емитује само изборне спотове, али не и плаћене термине. На ТВ Б92 су плаћене термине имали УРС (63,48%) и ДС (36,52%), на ТВ Авала ДС (94,92%) и ДШ (5,08%), док се на ТВ Прва и на Хепи ТВ рекламирала само листа Уједињених региона Србије.

Гордана Суша је рекла да се овај извештај односи на прве две недеље кампање, током којих део странака још није почео са изборним активностима и истакла да представља само прелиминарну статистику, без анализе предизборног програма.

Заменик директора РРА Драган Лукић најавио је да ће овакви извештаји бити представљани током читаве кампање и додао да сматра да ће такви извештаји помоћи емитерима да боље организују извештавање о изборним активностима.

петак, 26. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару