Читај ми!

Вучић: Табаковић за премијера

Александар Вучић најавио могућност да Јоргованка Табаковић буде кандидаткиња за функцију премијера Србије. Вучић поручио да је Србији потребан нов закон о јавним набавкама и низ дургих реформи.

Заменик председника Српске напредне странке Александар Вучић на страначкој прес конференцији поручио да је посао СНС-а да на свим нивоима победи Демократску странку и индиректно најавио могућност да функционерка СНС-а Јоргованка Табаковић буде кандидаткиња за функцију премијера Србије.

"Мислим да ће одлука бити да Томислав Николић победи Бориса Тадића, а после тога ћемо разговарати на који начин и кога кандидовати за премијера", рекао је Вучић.

На питање да ли види себе на месту премијера, Вучић је одговорио: "Не, не видим", али је и додао: "Јоргованка ће све чешће да се појављује, па ви сад гледајте шта то може да значи".

Вучић је указао да у Србији не постоји уставна категорија скраћења председничког мандата и констатовао да Борис Тадић није себи скратио мандат, већ је поднео оставку.

"Доскоршањи председник Србије себи није скратио мандат - категорија скраћења мандата не постоји у Уставу Србије нити у нашим законима. Он је поднео оставку", рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да ће вечерас или у четвртак бити одржана седница Председништва СНС-а и изразио очекивање да ће на њој лидер напредњака Томислав Николић бити именован као кандидат за председника Србије.

Заменик председника СНС-а изјавио је да је, према извештају Светске банке о брзини издавања грађевинских дозвола, Србија на 175. месту од 183. земље, што, како тврди, онемогућава и успорава инвестиције.

Он је навео да је у Београду просечно потребно 349 дана за добијање грађевинске дозволе, што намеће питање "ко може уопште да жели да улаже у Србији", што је како је навео, један од разлога пада запослености и инвестиција.

Према његовим речима, Београд је, како показује Извештај Светске банке, на 21. од 22 места у Европи, по привлачности за улагање.

Вучић је навео и да је према Форбовој листи, Србија према критеријуму конкурентности, на 93. позицији од 134 земље.

Зато је, оценио је Вучић, потребан нови закон о јавним набавкама, отварање канцеларије за брзе одговоре и брза и ефикасна легализација и улагање у изградњу комуналне инфраструктуре.

Члан Председништва СНС-а Јоргованка Табаковић, навела је да се привредници и инвеститори "суочавају са 127 намета", а да је, последњи од њих уведен пре неколико дана, када је почело обавезно лиценцирање и обука кандидата, који раде на контроли новца у предузећима.

Обука и лиценца, како је навела, коштају од 10.000 до 50.000 динара, а тај намет плаћа или предузеће или привредно друштво.

Табаковић је додала да 28 одсто тих пара иде држави, 72 одсто привредном сектору, с тим што се лиценца обнавља на пет година, оценивши да број намета који привредници треба да плате успорава инвестиције.

Табаковић је навела и да је претходних дана држава емитовала обвезнице у вредности од 150 милиона евра, а да је продато само 10 милиона.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару