Читај ми!

Љајић: Могућа политичка блокада

Ако Демократска странка не формира коалицију са сродним странкама може доћи до политичке блокаде после избора, изјавио лидер Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић. Гаранције за Војислава Шешеља нису део кампање, истакао Љајић.

Лидер Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић изразио је уверење да ће после избора 6. маја владајућу већину формирати листа "Избор за бољи живот - Борис Тадић" са сродним партијама.

"Или ће Демократска странка формирати коалицију са сродним странкама или можемо да дођемо до политичке блокаде", рекао је Љајић, чија ће странка на предстојеће парламентарне изборе изаћи у коалицији са ДС.

Српска напредна странка има мали коалициони потенцијал и тешко може да рачуна на Демократску странку Србије и Српску радикалну странку као потенцијалне коалиционе партнере, а тешко је поверовати да би нека од странака које су биле у досадашњој владајућој коалицији, могла да пређе на супротну страну, рекао је Љајић.

На питање да ли постоји могућност за формирање такозване "велике коалиције" између ДС и СНС, уколико ниједна друга могућност за формирање владајуће коалиције не буде постојала, Љајић је рекао да опција понављања избора сигурно не би била добар избор јер би тако Србија читаву годину у време кризе, провела у изборним радњама.

"Ја сигурно са својом странком не могу доминантно одлучивати каква ће се коалиција правити и на потезу је пре свега ДС, као стожерна странка наше листе. Не искључујем могућност да дође до пат позиције, али судећи по изјавама челних људи ДС-а и СНС-а да је таква коалиција немогућа, опција да дође до формирања велике коалиције је пука теорију", рекао је Љајић.

Са својим коалиционим партнерима Љајић није разговарао о расподели функција у будућој влади, а упркос нагађањима медија да је и он један од могућих кандидата за будућег премијера, не види могућност да му буде поверено место председника владе.

"Место премијера треба да припадне најјачој странци из победничког политичког блока и свака друга калкулација је лоша за политичку стабилност владе. Ако наша листа освоји највећи број мандата и буде у прилици да формира већину, то место треба да припадне ДС", истакао је Љајић.

Неопходно је да због тешке економске ситуације влада што пре буде формирана и да буде што мања, односно да се у владајућој коалицији нађе што мањи број странака, поручио је Љајић.

Анализирајући досадашњи ток предизборне кампање, Љајић је рекао да је она "много тежа него претходна", јер су грађани уморни и презасићени политичарима и политиком, али да упркос томе политичари морају да одоле искушењу да склизну у популистичку реторику и лака обећања.

"Нема бајки које ће нас извући из кризе, морамо сви заједно да засучемо рукаве и сваки појединац мора да се мења да би друштво могло да буде промењено, а Србији предстоје реформа пензионог, здравственог, образовног система, пореске политике, тржишта рада, јавне управе", рекао је лидер СДП-а.

"Морамо људима да кажемо шта нас очекује, да не обећавамо десетине хиљада радних места, повећање плата и пензија, напросто ова листа има план и визију, али је најважније да не исклизнемо на терен лаких обећања која ће скупо да нас коштају", изјавио је Љајић.

Социјалдемократска партија Србије ће дати већи допринос резултатима листе на овим него на прошлим парламентарним изборима, а 3. маја, дан уочи почетка изборне ћутње, у Новом Пазару бити одржан велики предизборни митинг листе "Избор за бољи живот - Борис Тадић", рекао је Љајић.

Даљи ток изборне кампање засигурно бити најпрљавији у Санџаку, односно ситуација која траје већ две године, од када је муфтија Моамер Зукорлић "са терена вере прешао на терен политике", оценио је Љајић.

Бошњачка демократска заједница (БДЗ), чији је лидер Емир Елфић, брат супруге муфтије Моамера Зукорлића, не може битније да прекомпонује политичку сцену у Санџаку, сматра лидер СДП-а.

У Новом Пазару је у протекле четири године за град урађено више него у последње четири деценије, а више није било могуће урадити како због лоше инфраструктуре, тако и због политичке ситуације у регији, подсетио је Љајић.

"Нажалост нама је проблем била политичка нестабилност и лоша инфраструктура због које нисмо могли да доведемо стране инвеститоре. Док имате човека који као страшило одбија сваког потенцијалног инвеститора, не можете очекивати да неко улаже у Санџак", објаснио је Љајић.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару