Читај ми!

Департизација, али можда

Судећи по изјавама које се у јавности чују у последње две недеље, департизација јавних предузећа адут је на који играју све странке у предизборној кампањи. Уместо да време у медијима искористе да понуде конкретна решења овог проблема, представници власти и опозиције такмиче се у оптужбама ко је више партизовао државу.

Једина ствар у вези које су се сложили саговорници "Ока" јесте да је Србији неопходна департизација јавних предузећа и да та одлука не сме бити декларативна већ спроведена у дело одмах након избора. Разликују се, међутим, идеје како то ефикасно остварити.

Борислав Стефановић из Демократске странке навео је да је Влада са тим проблемом почела да се бори смањивањем примања члановима управних одбора јавних предузећа, оснивањем надзорних одбора и припремом закона чијом би се применом елиминисали сви они који нису стручни за позиције које обављају.

Оптужујући власт за проблеме привреде и незапослености, Александар Вучић из Српске напредне странке, рекао је да јавна предузећа лоше функционишу због партијских кадрова и навео да су на управљачким позицијама готово свих државних установа и предузећа чланови Демократске странке и Г17 плус.

Представник ДС-а рекао је да ће се пракса добијања позиција по партијском кључу променити после избора и одбацио оптужбе да је то разлог лошег пословања српских предузећа.

"Многи од њих су унапредили фирме које су биле губиташи. То нису само јавна предузећа већ системи на којима почивају привредни и фискални систем“, одговорио је Стефановић, наводећи да се ситуација не може посматрати ван контекста економска криза и тешких околности под којима је радила Влада.

Борислав Стефановић истакао је да се морају успоставити конкретни механизми за контролу квалитета и резултата рада оних који воде јавна предузећа, али и да би департизација морала кренути од управљачких позиција на локалним нивоима.

Предлог Српске напредне странке су нови закон о јавним набавкама и Канцеларија за брзе одговоре која би била посредник између грађана и државних институција.

"Морамо да омогућимо људима да не морају да иду код функционера по дозволе већ да им у томе помогне ментор", објаснио је Вучић додајући да стварање таквог система неће бити лако.

Департизација јавних предузећа неће бити ни брз ни лак процес, али уколико се то не уради Србија неће моћи да напредује у решавању привредних и социјалних проблема, сложили су се саговорници "Ока".

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару