Читај ми!

Љајић: Неко је преспавао 20 година

Расим Љајић оценио је да су позиви на грађанску непослушност које упућују неки политички и верски лидери из Санџака најприземнији вид политичке реторике. Џуџевић и Зукорлић немају шта да понуде грађанима и да се зато враћају политичкој и идеолошкој матрици из 90-их година, рекао Љајић.

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић оценио је да су позиви на грађанску непослушност које упућују неки политички и верски лидери из Санџака најприземнији вид политичке реторике, намењен искључиво прикупљању јевтиних политичких поена.

Коментаришући у изјави Танјугу позиве које су житељима Санџака упутили председник Бошњачког националног већа (БНВ) Есад Џуџевић и муфтија Муамер Зукорлић, Љајић је рекао да ни једна ни друга политичка опција немају шта да понуде грађанима и да се зато враћају политичкој и идеолошкој матрици из 90-их година.

"Просто је невероватно да су ти људи преспавали 20 година. Свет иде напред, Србија се креће ка ЕУ. Србија 2012. није исто што и Србија 1990. године и не можете на причи о угрожености добити политичке поене код људи. Грађани сада очекују више, очекују да искорачите из старих матрица", истакао је Љајић.

Према његовом уверењу, позиви на грађанску непослушност неће наићи на одјек код грађана, јер они напросто не коинцидирају са њиховим свакодневним животним потребама.

"То ће се завршити на исти начин као што се завршио Зукорлићев позив на бојкот пописа становништва, као што је завршен његов позив да људи не иду на концерт Жељка Јоксимовића за Нову годину јер они који иду да славе хришћанске празнике тобоже нису муслимани", подсећа Љајић.

Како је констатовао, у Санџаку постоје проблеми, пре свега економске природе, али се они решавају на другачији начин, а не позивањем на грађанску непослушност месец дана уочи избора.

Председник БНВ, у техничком мандату, Есад Џуџевић позвао је све припаднике бошњачке националне заједнице на бојкот и непослушност свим државним институцијама због, како тврди, неодрживог положаја те заједнице у Србији.

Он је навео да политичке странке и друге изборне листе, које учествују на мајским локалним и парламентарним изборима, треба да међународној заједници укажу да Србија ускраћује гарантована права једном мањинском народу.

И главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић позвао је своје следбенике на непослушност и саветовао им да не приме ниједног државног службеника.

Он је, поводом спора са локалним правосудним институцијама око власништва над зградом у којој се налази Факултет за исламске студије и других случајева, како он сматра, притиска на Исламску заједницу у Србији, поручио полицајцима, судијама и тужиоцима да се држе подаље од његових следбеника и присталица.

"Тражим од свих активиста да не приме ниједног државног службеника на врата, да га отерају с ноге на ногу. Нека сакупе све те пријаве и нека дођу после избора. Немој сада да нас ометају", рекао је Зукорлић.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару